Medlemsforslag om frisættelse af de selvejende dagtilbud i Københavns Kommune - UDVALGSHENVIST FRA BR 28.11.24
Det foreslås,
- at Børne- og Ungdomsforvaltningen vender tilbage med et forslag til en mere tillidsbaseret styring og en øget frisættelse af de selvejende dagtilbud i Københavns Kommune. Forvaltningen skal inddrage erfaringer fra de kommuner, hvor dagtilbudsområdet er frisat som led i den nationale frisættelsesstrategi.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti og Venstre)
Motivering
Erfaringer fra den nationale frisættelsesstrategi viser, at en lempelse af detaljerede styringsmæssige krav og større grad af tillid til den enkelte institutions faglige dømmekraft og økonomiske ansvarlighed, fremmer fagligt gode løsninger, nytænkning samt engagement hos både forældre og medarbejdere. Derudover viser data fra det forældredrevne dagtilbudsområde, at ledelse tæt på, metodefrihed og en lav grad af bureaukrati, højner trivslen og dermed fagligheden.
De selvejende dagtilbud i Københavns Kommune skal i dag efterleve de samme detaljerede krav som kommunens egne dagtilbud. SF og Venstre mener, at vi derved går glip af mange de fordele, der kunne ligge i at lade de forældredrevne dagtilbud udvikle andre løsninger og tænke på andre måder end det, der i dag bliver dikteret af forvaltningen. Det at have forældre i bestyrelsen skaber en lokal forankring i valg af profil, der øger engagementet omkring dagtilbuddet. Og det højere faglige niveau og den synlige arbejdsglæde i de selvejende institutioner, øger trygheden for forældrene.
Der er en række eksempler på områder, hvor de selvejende dagtilbud i dag bliver underlagt en unødvendig stram styringstænkning:
- De selvejende dagtilbud er underlagt at skulle bruge én bestemt metode for sprogtest og er derved afskåret fra at bruge andre modeller og tilgange i arbejdet med at sikre en god overgang mellem dagtilbud og skole.
- De selvejende dagtilbud er underlagt at skulle bruge én bestemt måling af trivsel (TOPI).
- De selvejende dagtilbud skal anvende én bestemt dokumentationsmodel (SMITTE modellen).
- De selvejende dagtilbud er underlagt at skulle bruge AULA som kommunikations- og dokumentationsplatform på trods af, at der findes andre løsninger, der på en række områder bedre understøtter de selvejende dagtilbuds behov.
- De selvejende dagtilbud skal arbejde i forpligtende netværk på trods af, at hele ideen med selvstændige selvejende dagtilbud er, at de håndterer deres egen drift og udfordringer.
- De selvejende dagtilbud bliver mødt af konkrete krav til valg af bøger, sange mv. i arbejdet med at sikre børnenes skoleparathed.
- Kommunens lederuddannelse er udelukkende målrettet de kommunale dagtilbudsledere, og de selvejende ledere er ikke omfattet af denne kompetenceudvikling.
SF og Venstre ønsker at fremme en mere tillidsbaseret styring af de forældredrevne selvejende dagtilbud med en tiltro til, at de selv kan finde løsninger på den bedst mulige tilrettelæggelse af en hverdag, der afspejler lige præcis det enkelte dagtilbuds profil og situation. De selvejende dagtilbud skal have frie rammer til at være lige så forskellige, som børnenes behov er.
Partierne ønsker desuden at lette tilsynstrykket med en model, hvor Københavns Kommune fører tilsyn med, om de selvejende dagtilbud efterlever dagtilbudsloven frem for et tilsyn baseret på en bestemt pædagogisk metode. Og hvor tilsynet bliver tilrettelagt mere kvalitetsbaseret frem for konceptbaseret, så resultaterne kan bruges af forældre til at foretage et kvalificeret valg af institution til deres barn.
Forslaget skal ikke at ændre på den økonomiske fordelingsnøgle af midler til de selvejende dagtilbud.
Tidligere politisk behandling (Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 28. november 2024):
"Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Børne- og Ungdomsudvalget.
Det af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet fremsatte forslag blev godkendt uden afstemning.
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Forslaget har gode takter. Det er væsentligt, at også de kommunale institutioner bliver omfattet af bestræbelserne på større frisættelse. Samtidig bør der være større fokus på, hvor meget institutionerne oplever styring, kontrol og bureaukrati – og ikke kun det formelle regelsæt. Vi stiller forslag om udvalgshenvisning for en grundigere dialog.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten er stærke tilhængere af, at København har en god blanding af både selvejende og kommunale institutioner. Vi ønsker også at få styrket den pædagogiske faglighed og den lokale medbestemmelse for medarbejderne, forældrerådene og forældrebestyrelserne, og få frisat institutionerne både fra overflødigt dokumentationsarbejde og fra de tendenser til nidkær politisk detailstyring af den pædagogiske hverdag, som kommer fra både rådhuset og Christiansborg. Men en frisættelsesdagsorden med en styrkelse af forældrenes indflydelse lokalt må omfatte både kommunale og selvejende institutioner. Og det skal være på et ordentligt belyst grundlag, så det står klart, hvad der frisættes fra, hvad der frisættes til, og hvordan man med en frisættelse sikrer kvaliteten af det pædagogiske arbejde, forældrenes indsigt i deres børns institutioner, børnenes ret til trivsel og kravene i lovgivningen. Derfor er der behov for en grundigere drøftelse af forslaget i Børne- og Ungdomsudvalget og belysning af mulighederne."
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. december 2024:
Medlemsforslaget blev godkendt, idet også de kommunale dagtilbud i Københavns Kommune skal omfattes af frisættelsesønsket.