Resultater fra folkeskolens prøver 2023
De faglige resultater af folkeskolernes afgangsprøver viser, at Københavns gennemsnit ligger over landsgennemsnittet og er steget siden sidste gang, afgangsprøverne blev holdt på normal vis i 2018/2019. Sagen er til udvalgets orientering og kan danne baggrund for en drøftelse i udvalget.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at resultaterne af folkeskolens prøver tages til efterretning, jf. bilag 1.
Problemstilling
Afgangsprøver i 2023 blev for første gang siden 2019 holdt på normal vis. I 2020, 2021 og 2022 blev prøverne helt eller delvist aflyst pga. corona, og eleverne fik i stedet bl.a. løftet deres standpunktskarakterer til prøvekarakter. Det har derfor de seneste år været vanskeligt at sammenligne karaktererne over tid.
Sammenligningen mellem prøveresultaterne i 2019 og i 2023 viser en tydelig faglig udvikling, som også går igen, når København sammenlignes med resten af landet.
Denne sag gengiver de væsentligste resultater, mens en nærmere gennemgang af baggrundsdata om fx forældres uddannelsesbaggrund, køn, trivsel mm. først forelægges udvalget den 7. februar 2024 ved den årlige faglighedsdrøftelse om skolen. København sammenlignes såvel med hele landet som med Århus, der er den umiddelbart mest sammenlignelige by.
Løsning
I udvalgets strategi ”Vores Børn – Københavns Fremtid” er det et særligt mål, at alle elever skal løftes og komme videre fra folkeskolen. Når man sammenholder København med resten af landet, er der en positiv udvikling, mens data dog også tydeliggør nogle fortsatte udfordringer, hvis udvalgets strategi skal indfris.
Karaktererne fra folkeskolens prøver fra sommeren 2023 viser, at karaktergennemsnittet i København er steget fra 7,4 i 2019 til 7,6 i 2023. På landsplan har karaktergennemsnittet holdt sig på 7,3 i begge år.
Der er især positive resultater i mundtlig engelsk, hvor København præsterer markant over resten af landet, og også fællesprøven i fysik / kemi, biologi og geografi ligger over landsgennemsnittet.
Samtidig viser resultaterne dog også, at andelen af elever med mindst 2 i dansk og matematik er faldet fra 93,1 pct. til 89,8 pct., hvilket svarer til resten af landets udvikling. Det er især markant blandt elever med forældre, hvis højeste uddannelse er grundskole eller ungdomsuddannelse.
I matematik følger København landsgennemsnittet nedad, og i dansk læsning er der et markant fald fra 2019 til 2023, selvom København ligger over landsgennemsnittet.
Politisk handlerum
Sagen er til politisk orientering. Udvalget kan beslutte, om orienteringen giver anledning til yderligere politisk drøftelse, jf. dog også afsnittet om "Videre proces".
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Børne- og ungdomsudvalget får mulighed for at drøfte de faglige resultater nærmere, herunder de yderligere nævnte baggrundsdata samt anbefale skoler til faglig handleplan i forbindelse med den årlige faglighedsdrøftelse på udvalgsmødet den 7. februar 2024.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. oktober 2023:
Indstillingen blev taget til efterretning, idet udvalget ønskede relevant gæstedeltagelse i tilknytning til udvalgets faglighedsdrøftelse på udvalgsmødet den 7. februar 2024.