Mødedato: 11.09.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

10. klasseområdet

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om forslag til ændringer på 10. klasseområdet (almen og special) skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om, at der pr. august 2014 etableres et fælles 10. klassecenter for unge med lettere generelle indlæringsvanskeligheder på Engskolen, sendes i høring
  2. at forslag om, at den fælles 10. klasse for unge med vidtgående læsevanskeligheder pr august 2014 flyttes fra Lykkebo Skoles læseklasserække til et alment 10. klassecenter, sendes i høring
  3. at forslag om, at der pr. august 2014 skabes mulighed for at oprette 10. klasse for unge med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder på UiU sendes i høring
  4. at forslag om, at 10. klasse på specialskoler/specialklasserækker udskilles økonomisk med egen elevsats, sendes i høring
  5. at forslag om, at det almene 10. klassecenter på Rådmandsgades Skole nedlægges fra august 2014, sendes i høring

Problemstilling

BUU havde på mødet den 12.6.2013 en temadrøftelse om 10. klasse generelt. Forvaltningen fremsætter i denne indstilling en række konkrete forslag til ændringer på området på baggrund af temadrøftelsen. 

10. klasse er et uddannelsesforberedende tilbud, som skal udgøre et skridt frem mod ungdomsuddannelse og ikke skal ses som en afslutning på grundskolen.  BUU har 23.3.2011 (2011-9139) besluttet, at forvaltningen i videst muligt omfang skal følge de unges ønsker om, hvilket 10. klassetilbud de ønsker at modtage. 


De generelle principper om 10. klasse er: 

  • At dette skal anskues som starten på en ungdomsuddannelse og ikke afslutningen af grundskolen
  • At der arbejdes for etablering af egentlige ungdomsmiljøer for 10. klasseelever
  • At der skal være øget valgfrihed for 10. klasseelever

Disse principper er ikke slået igennem for elever i specialskoler og specialklasser, som normalt oftest fortsætter i 10. klasse på deres grundskole. Forvaltningen fremlægger nu en række forslag, som understøtter disse grundlæggende principper til denne elevgruppe.

Derudover har det siden vist sig, at det almene 
10. klassecenter på Rådmandsgades Skole søges så lidt, at det ikke er muligt at opretholde centeret og samtidig respektere princippet om at følge de unges ønsker i videst muligt omfang, hvorfor indstillingen også behandler forslag til løsning af denne problemstilling. 

Løsning

Etablering af 10. klassecenter for elever med lettere generelle indlæringsvanskeligheder på Engskolen

Forvaltningen foreslår efter drøftelse med de involverede skoleledere, de faglige organisationer samt Handicaprådet en samling af 10. klasse-eleverne i et 10. klassecenter på Engskolen med dette formål:

  • undervisningen i 10. klassecenteret kan få et tydeligere ungefokus
  • eleverne i 10. klassecenteret kan få en bredere tilbudsvifte end på den enkelte skole pt

Forslaget vedrører årligt 40-55 elever, idet der er svingende elevtal på årgangene. Der er kapacitet til at optage disse elever på skolen. Eleverne gå p.t. på Engskolen, Frederiksgård og klasserækkerne på Dyvekeskolen og Kildevældsskolen, og der vil således udelukkende være tale om forskydninger af den samme mængde elever mellem de fire skoler.
For at tydeliggøre, at 10. klasse er starten på en ungdomsuddannelse, vil forvaltningen i samarbejde med Engskolen undersøge muligheden for at etablere et samarbejde med en erhvervsskole.
Københavns Ejendomme (KEjd) påbegynder i efteråret 2013 en helhedsrenovering af Engskolen. Forvaltningen går i dialog med KEjd om at indtænke 10. klassecenteret i helhedsrenoveringen.

Flytning af fælles 10. klasse for unge med vidtgående læsevanskeligheder fra læseklasserækken ved Lykkebo Skole til et alment 10. klassecenter
For elever med læsevanskeligheder foreslår forvaltningen at 10. læseklasse flyttes fra læseklasserækken ved Lykkebo Skole til et alment 10. klassecenter. Dette ligger direkte i forlængelse af anbefalingen fra konsulentfirmaet HR7, som i 2009 evaluerede læseklasserne. Det imødegår også det forhold, at elever fra de to andre læseklasserækker kun i begrænset omfang går videre til 10. læseklasse på Lykkebo Skole, som således primært fungerer som 10. læseklasse for elever fra skolens egen klasserække.
Forældre, der ønsker deres store børn ind i et ungdomsmiljø, er p.t. henvist til de særlige efterskoler for unge med læsevanskeligheder. Ved forslaget udvides de unges og forældrenes valgmuligheder til også at indbefatte et ungemiljø på en københavnsk almenskole. De tre folkeskoler (Kirsebærshavens Skole, Kildevældsskolen og Vesterbro Ny Skole) og KKU Amager, som huser almene 10. klassecentre vil i høringsprocessen blive bedt om at at tage stilling deres mulighed for at rumme 10. læseklasse.  På baggrund af høringssvarene og dialog med skolerne vil forvaltningen fremlægge konkret forslag til placering af klassen.

Der er typisk 15-20 elever med vidtgående læsevanskeligheder pr. klassetrin.

10. klasse på UiU for unge med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder
P.t. går elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder i 10. klasse på deres børneskole (Strandparkskolen, Skolen i Ryparken, Fensmarkskolen, Øresundsskolen). Det er forvaltningens vurdering at denne model gør det svært for skolerne at etablere et egentligt ungemiljø, da antallet af unge normalt er meget lille og stærkt svingende på den enkelte skole. Der er typisk i alt mellem 20 og 35 elever på 10. klassetrin på disse skoler. Det er samtidig forvaltningens vurdering, at disse unge ikke vil profitere af en skolegang i tættere tilknytning til almenmiljøerne.
Udviklingsmulighederne ved et 10. klassecenter for dele af elevgruppen skønnes at være

  • 10. klasse kan få et tydeligere ungefokus
  • 10. klasse kan få en bredere tilbudsvifte

For at give plads til den individuelle vurdering af den bedst mulige løsning, skal der kunne arbejdes med to valgmuligheder for den enkelte elev:

  • eleven kan fortsætte i 10. klasse på sin børneskole, hvilket også ud fra en faglig vurdering vil være det bedste for nogle elever 
  • eleven kan ved visitationen i 9. klasse vælge 10. klasse på UiU med mulighed for at fortsætte i et 3-årigt STU samme sted.

Dette vil forudsætte en tidlig vejledningsindsats og at 5 skoler har et tæt samarbejde om at skabe gode overgange.

Nye løsninger for unge med autisme/ ADHD
Der er skabt mulighed for individuelle løsninger for specialelever, der skønnes at kunne klare sig med støtte i et almentilbud i form af fleksible specialpladser, hvor 75% af elevprisen på specialskolen følger eleven til almenskolen.
Forvaltningen afklarer sammen med skolelederne fra Frejaskolen, Skolen i Charlottegården og Skolen i Peter Wedelsgade, om der ud over denne individuelle løsning skal arbejdes med strukturelle 10. klasse-løsninger for elever med  autisme/ADHD. I givet fald vender forvaltningen tilbage til udvalget med forslag inden sommeren 2014.

Særlige elevsatser for 10. klase på specialskoler og i specialklasser
Specialelever i 10. klasse udløser samme beløb pr. elev som specialelever i 0.-9.klasse. Forvaltningen foreslår, at der udskilles særlige elevsatser for 10. klasse i budgetudmeldingen til skolerne med udgangspunkt i de eksisterende satser (se bilag 2). Forslaget indebærer ikke ændringer i institutionernes selvforvaltningsmodel, men der sker en tydeliggørelse af beregningsgrundlaget for budgetmodellen. Forvaltningen vurderer ikke, at selvforvaltningsmodellen medfører, at skolerne i større grad flytter ressourcer mellem 10. kl. og grundskolen og mellem almen- og specialdel.

Derved tages højde for:

  • at 10. klasse p.t. ikke er indtænkt i folkeskolereformen med et forhøjet timetal
  • at forvaltningen hermed har satser, der kan anvendes, hvis andre institutioner end folkeskoler skal løse opgaver på området, fx erhvervsskoler eller ungdomsskolen.

Nedlæggelse af det almene 10. klassecenter på Rådmandsgades Skole
Rådmandsgades Skoles 10. klassecenter har siden oprettelsen i 2010 haft vigende søgning. Til skoleåret 2013-2014 var der kun 15 ansøgere med 1. prioritet til en samlet kapacitet på 90 elever. På den baggrund valgte forvaltningen ikke at lægge 10. klasser på skolen i dette skoleår og der er fundet andre løsninger til de elever, som havde søgt skolen. Udvalget skal nu tage stilling til, om skolens 10. klassecenter skal nedlægges permanent. Forvaltningen har drøftet udviklingen i søgemønsteret med skolens ledelse. Det er forvaltningens vurdering, at skolens arbejde med 10. klasser har været upåklageligt, men der er enighed mellem forvaltning og skolens ledelse om tendensen i søgemønsteret p.t. ikke kan vendes (se bilag 1 vedr. udviklingen i søgemønsteret). Lokalerne til 10. klassecenteret kan iflg skolens ledelse på kort sigt passende anvendes af skolens øvrige klasser i forbindelse med en omfattende helhedsrenovering af skolen. Forvaltningen vil desuden overveje anvendelsen af de overskydende lokaler på længere sigt. 

Forvaltningen foreslår derfor 10. klassecenteret på Rådmandsgades Skole nedlagt. Det resterende 10. klasser vil som i indeværende skoleår kunne rumme den forventede søgning.

Økonomi

For alle forslagene på specialområdet gælder at de er ressourceneutrale, idet der er tale om anderledes organisering af bestående tilbud.

Videre proces

Forslagene sendes i 6 ugers høring hos de berørte skoler, KKUs bestyrelse, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, de faglige organisationer (Københavns Skolelederforening, Københavns Lærerforening, LFS, BUPL), Handicaprådet, Det fællespædagogiske Råd, Københavns Fælleselevråd og Danske Skoleelever og forelægges herefter for BUU igen. Herefter sendes sagen til endelig beslutning i ØU/BR, da sagen vedrører skolestrukturen, hvortil der iflg. folkeskoleloven er delegationsforbud til fagudvalget.


               Else Sommer                         /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top