Mødedato: 11.09.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ny budgetmodel for rengøring og det tekniske område på skolerne samt bydækkende enheder

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag til ny budgetmodel for rengøring og det tekniske område på skoler og bydækkende enheder skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget

  1. at forslag til ny budgetmodel for rengøring og det tekniske område sendes i høring

Problemstilling

Indstillingen omhandler udkast til ny budgetmodel for rengøring og det tekniske område på skoler og bydækkende enheder. Budgetmodellen indgår som et element i effektiviseringsforslaget på ejendomsområdet for Budget 2014 med et besparelsespotentiale på 2,7 mio. kr. i 2014 samt 4,7 mio. kr. som et permanent besparelsespotentiale for 2015 og frem. Besparelsespotentialet fremkommer primært på det tekniske område via en forudsætning om øget udnyttelse af ressourcerne samtidig med, at det sikres, at serviceniveauet er uændret og at opgaven kan løftes for den tildelte bevilling. Besparelsespotentialet på samlet set 4,7 mio. kr., svarer til 7,2 pct. af bevillingen til teknisk personale.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til en ny budgetmodel, som sikrer, at der med den tildelte bevilling gives garanti for, at opgaven kan løses via forvaltningens egne sektioner.

De overordnede principper for den udarbejdede model er:

  • at den enkelte skole tildeles en bevilling, som sikrer, at skolen altid kan vælge at få opgaven løst af forvaltningens centrale enheder i form af Rengøringssektionen eller Gårdmandskorpset
  • at sikre enkelthed og gennemskuelighed i budgettildelingen
  • at harmonisere budgettildelingen på området med budgettildelingen på daginstitutionsområdet, hvor ny budgetmodel blev vedtaget i BR 4.10.2012 (2011-41121) 

Med den nye budgetmodel vil skolerne have mulighed for at sammensætte deres opgaveløsning på området på flere måder: 

a)      udelukkende eget rengørings- og teknisk personale

b)      en kombination af eget personale og forvaltningens egne sektioner (Rengøringssektionen og Gårdmandskorpset)

c)      Forvaltningens egne sektioner som tilkøb ved enkelte opgaver (fx hovedrengøring, hækklipning, snerydning, flytteopgaver, opstilling til arrangementer mm.)

d)     udelukkende opgaveløsning via Rengøringssektionen og/eller Gårdmandskorpset  

Hidtil har skolerne typisk haft eget personale ansat til løsning af rengøringsopgaven samt den tekniske opgave. Med budgetmodellen og den deraf afledte besparelse gives mulighed for at vælge en central løsning, og dermed sikre skolelederne rum til at fokusere på kernedriften. Budgetmodellen følger således linjerne i den nye budgetmodel på dagområdet, og sikrer at skolerne fortsat har tilstrækkelig bevilling til at kunne købe Rengøringssektionen og Gårdmandskorpset og dermed få løst opgaven.

Det er vigtigt at understrege, at skolerne inden for den nye model fortsat frit kan vælge en anden løsning end den centrale, men det budgetmæssige udgangspunkt er det samme.

Som et yderligere element i effektiviseringsforslaget på ejendomsområdet for Budget 2014 indgår også et projekt omhandlende etablering af Ny Låsesystemteknologi på skolerne samt udbud af vinduespolering. Implementeringen af låsesystemsteknologi indebærer en yderligere besparelse på det tekniske område begrundet med, at den vagtopgave, som skoler med aftenåbent har i dag, forsvinder. Fremover varetages vagtopgaven af Rådhusvagten. Udbuddet af vinduespolering kan have betydning for rengøringsområdet.

Rengøringsområdet

Skolernes bevilling til rengøring udmeldes i dag gennem 3 forskellige budgetposter: For det første udmeldes en bevilling til rengøring, for det andet udmeldes midler til tilsyn via bevillingen til teknisk personale og endelig indgår bevillingen til rengøringsartikler som en del af driftsmidlerne. Dette forhold gør, at det er svært for skolerne at gennemskue deres samlede rengøringsbevilling. Fremover ændres snitfladerne for budgettildelingen sådan, at alle midler relateret til rengøringsopgaven udmeldes som én samlet rengøringsbevilling. En samling af midlerne indebærer en budgetteknisk omfordeling fra det tekniske område til rengøringsområdet uden samlede økonomiske konsekvenser. Der kan dog være konsekvenser for den enkelte skole.

Forvaltningen har i foråret 2013 fremsendt lokalefortegnelser til hver enkelt skole med henblik på at opdatere datagrundlaget for beregningen af de konkrete timeopmålinger til skolernes rengøring. Dette betyder, at forvaltningen herefter har en konkret opmåling af skolernes rengøringsbehov, hvor opmålingsmetoden svarer til den metode, som også anvendes af Rengøringssektionen i BUF.

Med baggrund i Rengøringssektionens timepris fremkommer den nye rengøringsbevilling, svarende til den udgift skolen vil have, såfremt Rengøringssektionen løfter opgaven. I 2013 udgør Rengøringssektionens timepris på skolerne 224 kr. I den forbindelse bemærkes, at midler til tilsyn, ledelse og rengøringsartikler er indeholdt i Rengøringssektionens timepris.

10 skoler har i dag ansat en tilsynsassistent, til hvem der gives en konkret bevilling. Med en ny budgetmodel på området bortfalder den specifikke bevilling til denne funktion, og disse skolers bevilling til rengøring tildeles på lige fod med de øvrige skoler. Beslutningen om at udfase tilsynsassistenterne er taget i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen den 31. marts 2004. Den enkelte skole kan fortsat vælge, at have en tilsynsassistent ansat, men der tildeles ikke en specifik bevilling til denne funktion. I stedet er midlerne til ledelse indeholdt i Rengøringssektionens timepris, som danner baggrund for beregningen af bevillingen til rengøring.

Se bilag 1 for en teknisk gennemgang af bevillingen.

Det tekniske område

Fremover tildeles skolernes bevilling til det tekniske område ud fra følgende kriterier:

  • et grundbeløb på 150.000 kr.
  • et tillæg på 85.000 kr. til skoler med udearealer større end 15.000 m2.
  • en sats pr. elev

Ovenstående kriterier sikrer en skole med 2 spor og ca. 400 elever en bevilling svarende til ca. halvanden teknisk servicemedarbejder (Gårdmandskorps). Endvidere sikres den enkelte skole, at Gårdmandskorpset kan løfte opgaven på det tekniske område for den tildelte bevilling. Ved Gårdmandskorpsets eventuelle overtagelse af opgaven på en konkret skole planlægges arbejdet sådan, at der tilknyttes en fast medarbejder til den konkrete skole samtidig med, at man ved større opgaver, f.eks. i forbindelse med arrangementer eller lign., kan tilkalde ekstra bemanding.

I forlængelse af arbejdet med en ny budgetmodel på det tekniske område har teamledere fra Gårdmandskorpset besigtiget hver enkelt skole med henblik på at afdække eventuelle særlige forhold på de konkrete lokationer. Gårdmændenes besøg skal ses som et supplement til den funktionsbeskrivelse, Gårdmændene arbejder ud fra, se bilag 5.

Satsen pr. elev fremgår af bilag 1 ”Teknisk gennemgang af ny model for tildeling af bevilling på rengøring og det tekniske område på skolerne”.

Herudover gives en række særbevillinger til skoler med særlige forhold som bibliotek og særlig KKFO organisering (Tingbjerg Skole og Nørre Fælled Skole). Disse særbevillinger fremgår ligeledes af bilag 1.

Bydækkende enheder

De bydækkende enheder tæller blandt andet Ungdommens Uddannelsesvejledning, Musikskolen og Børneklinikken.

Ligesom på skoler og daginstitutioner er der på de bydækkende enheder foretaget en konkret opmåling af rengøringsbehovet på hver enkelt lokation. Opmålingen danner baggrund for beregningen af bevillingen til rengøring. Undtaget er de bydækkende enheder, som ikke modtager en særskilt bevilling til rengøring, men afholder udgiften til rengøring af den samlede driftsramme, eller hvor demografimidler skal medfinansiere udgifterne til rengøring og teknisk personale. 

På det tekniske område er der taget særskilt stilling til behovet for teknisk personale på de enkelte enheder. Dette skyldes diversiteten blandt de bydækkende enheder.

Modellens samlede konsekvenser

Tabel 2 og 3 nedenfor angiver antallet af skoler, der med en procentvis ændring falder indenfor det givne interval. Ændringerne er angivet som den procentvise ændring i bevillingen til rengøring og teknisk personale i forhold til den tilsvarende bevilling i 2013.

Tabel 2 Almene skoler                                                      Tabel 3 Special skoler
 

Pct. vis ændring

Antal skoler

 

Pct. vis ændring

Antal skoler

50-60

0

 

50-60

0

40-50

0

 

40-50

0

30-40

1

 

30-40

0

20-30

1

 

20-30

0

10-20

7

 

10-20

0

0-10

20 

 

0-10

0-(-10)

22

 

0-(-10)

7

(-10)-(-20)

4

 

(-10)-(-20)

1

(-20)-(-30)

1

 

(-20)-(-30)

1

(-30)-(-40)

0

 

(-30)-(-40)

0

(-40)-(-50)

1

 

(-40)-(-50)

0

Heraf ses at 29 ud af 57 almene skoler påvirkes positivt af den nye model. 22 skoler mister mellem 0 og 10 pct. af den samlede bevilling til området set i forhold til den tildelte bevilling i 2013. 6 almen skoler mister mere end 10 pct., idet det dog bemærkes, at Langelinieskolen, der mister mere end 40 pct. er under ombygning, hvorfor en ny bevilling vil blive beregnet ved byggeriets afslutning, jf. årsager til konsekvenser i bilag 6 hvoraf også fremgår, at 6 almen skoler oplever udsving begrundet i nyligt afsluttede eller verserende byggesager.

For specialskolerne ses, at 1 ud af 10 specialskoler påvirkes positivt af den nye model. Den positive påvirkning sker på rengøringsområdet. 2 specialskoler oplever en negativ påvirkning større end 10 pct., heraf er den ene skole under ombygning, og data vil derfor skulle opdateres.     

Modellens konsekvenser for de bydækkende enheder fremgår af bilag 4.

Økonomi

Samlet set indebærer budgetmodellen et besparelsespotentiale på 4,7 mio. kr., svarende til 7,2 pct. af bevillingen til teknisk personale.

Bilag 2 - 4 giver et overblik over de økonomiske konsekvenser af den nye budgetmodel for hver enkelt skole og bydækkende enhed.

Af bilagene fremgår, at enkelte skoler kan opleve udsving i bevillingen til rengøring og teknisk personale som følge af den nye budgetmodel. Derfor vil flere skoler i forbindelse med implementeringen af den nye budgetmodel skulle foretage en budgettilpasning som i sidste ende kan have personalemæssige konsekvenser. Forvaltningen foreslår derfor, at der indføres en indfasningsordning, som delvist kan kompensere for denne strukturtilpasning (udsving i bevilling), f.eks. i forbindelse med opsigelsesvarsler. Midlerne til indfasning er afsat i budgetforslaget for 2014 og udgør maksimalt 2 mio. kr.
I tilfælde hvor Rengøringssektionen og Gårdmandskorpset overtager den fremadrettede opgaveløsning, vil Rengøringssektionen og Gårdmandskorpset overtage de konkrete medarbejdere.

Videre proces

Forvaltningen foretager i øjeblikket en endelig kvalitetssikring af de opmålte data. Dette kan have mindre betydning for de endelige konsekvenser af modellen for den enkelte skole.

Efter udvalgets eventuelle godkendelse sendes forslaget til ny budgetmodel i 6 ugers høring (forlænget med efterårsferien) hos alle skolebestyrelser, de faglige organisationer (3F, FOA, LFS, Skolelederforeningen), Skole og Forældre, Brug Folkeskolen samt de bydækkende enheder.

Modellen foreslås implementeret med virkning fra 1. januar 2014.

Der er iflg. folkeskoleloven delegationsforbud til fagudvalget i forhold til at ændre på de økonomiske rammer for den enkelte skole. Dette betyder, at modellen efter en eventuel vedtagelse i BUU efter høring behandles i ØU og BR på fast track, så forslaget kan behandles i BR den 12.12.13. 


             Else Sommer               /Lasse Elsman

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top