Mødedato: 11.08.2021, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Opfølgning på medlemsforslag vedr. opdeling af daginstitutioner ved nybyggeri

Se alle bilag

Der skal tages stilling til opfølgningen på medlemsforslaget fra Socialdemokratiet og Venstre om opdeling af institutioner ved nybyggeri, som blev godkendt på BUU-mødet den 19. maj 2021.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at udvalget godkender forvaltningens forslag til, at der fremover så vidt muligt planlægges nye institutionsenheder på mellem 5 og 7 grupper.
  2. at udvalget tager til efterretning, at Børne- og Ungdomsforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen gennemgår alle kommende daginstitutionsprojekter, der endnu ikke er i planlægningsfase, og justerer arealplanen i henhold til den ønskede institutionsstørrelse på 5-7 grupper.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 19. maj 2021 et medlemsforslag fra Socialdemokratiet og Venstre og besluttede følgende:

”at forvaltningen til udvalgsmødet den 9. juni 2021 fremlægger forslag til, hvordan der fremover - når der planlægges byggeri af nye daginstitutioner - kan anvises mulighed for opdeling af institutionen i mindre selvstændige institutioner. Herunder en vurdering af, hvad der er en god størrelse for, at der kan udøves nærværende ledelse. Ledelsen skal være både pædagogisk ledelse og personaleledelse. Fx i form af et appendiks til det nugældende funktionsprogram for daginstitutioner, herunder skøn om evt. meromkostninger."

Udvalget blev forelagt en foreløbig opfølgning på BUU-mødet den 9. juni 2021, der bl.a. præsenterede fakta omkring størrelserne på daginstitutionerne i Københavns Kommune (se også bilag 1 til denne sag).

Løsning

BUF har i de seneste år arbejdet med, at der ikke skal opføres institutioner på mindre end 5 grupper ud fra forvaltningens vurdering omkring mindst mulige bæredygtige størrelse. Blandt de ibrugtagne daginstitutioner i de sidste tre år har der været flest 10-gruppers institutioner.

På mødet den 9. juni 2021 vedtog BUU principper og pejlemærker for organisering og ledelse af kommunale dagtilbud på 0-5 års området. Heraf fremgår det, at det skal tilstræbes, at en pædagogisk leder har mellem 12 og 25 medarbejdere. Det er forvaltningens vurdering, at der i daginstitutioner på op mod 7 grupper er god mulighed for at udøve nærværende ledelse, som lever op til pejlemærkerne.

BUU vedtog den 10. marts 2021 pejlemærker for skole- og daginstitutionsgrunde, som bl.a. anvendes i BUF’s samarbejde med Økonomiforvaltningen (ØKF) vedrørende køb af grunde til skoler og daginstitutioner. Forvaltningen foreslår, at der til pejlemærkerne tilføjes, at det fremover tilstræbes at opføre institutionsenheder på mellem 5 og 7 grupper.

Den strategiske planlægning skal være med til at sikre, at der på lang sigt så vidt muligt købes grunde til byggerier, der kan have en eller flere institutionsenheder på mellem 5 og 7 grupper.  Hvis det er nødvendigt at opføre 10-14 grupper på en byggegrund for at løse behovet, vil byggeriet som udgangspunkt blive opdelt i to institutioner under samme tag og samtidig leve op til BUF’s anbefaling for mindste bæredygtige størrelse på 5 grupper. Eventuelle byggerier på 15-21 grupper vil tilsvarende blive opdelt i 3 selvstændige enheder. En opdeling af et byggeri vil enten medføre behov for flere kvadratmeter eller reduktion af gruppeantallet, hvorfor beslutningen vil gøre opførelse af ny dagtilbudskapacitet dyrere. Hvis det mod forventning skulle blive aktuelt at opføre flere end 3 institutionsenheder på samme grund, vil BUU blive orienteret om, at den konkrete planlægning af byggeriet igangsættes.

Afsnittene nedenfor gennemgår, hvilken betydning målsætningen om 5-7 grupper har for daginstitutionsprojekter med forskellige tidshorisonter.

Daginstitutioner under planlægning og nøglefærdige projekter uden kontrakt (kort sigt)

Der er 8 daginstitutioner på mere end 7 grupper, som enten er i planlægningsfase eller er nøglefærdige byggerier uden kontraktindgåelse.

6 af institutionerne er allerede så langt i planlægningen, at det vil få væsentlige økonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser at ændre på projekterne.

De 2 resterende daginstitutionsbyggerier er på hhv. 8 og 10 grupper. Forvaltningen foreslår, at der alene ses på muligheden for evt. opdeling af institutionen på 10 grupper. Hvis det kræver supplerende planlægningsbevillinger at om-projektere, søges der om dette i senere budgetforhandlinger.  

Kommende byggerier på erhvervede grunde (mellemlang sigt)

Der er købt grunde til en række af de kommende daginstitutioner, der skal planlægges. Forvaltningen vil så vidt muligt igangsætte planlægningsfaser af institutionsenheder på 5-7 grupper. Opfyldelse af behov og udnyttelse af de købte grunde kan betyde, at der vil blive planlagt byggerier på mere end 7 grupper. Byggerierne vil i de tilfælde blive delt op, hvis de er større end 9 grupper, og hvis det er muligt på de givne grunde under hensyntagen til behovet.

Køb af nye grunde (lang sigt)

Når der skal købes nye grunde til behov på lang sigt, vil de med forslaget som udgangspunkt blive købt til institutionsenheder på 5-7 grupper.          

I udviklingen af nye byområder som fx Levantkaj og Godsbanearealet er der allerede udarbejdet helhedsplaner, som anviser daginstitutioner på 10 grupper. BUF vil sammen med ØKF arbejde på, at de anviste 10-gruppers institutioner i helhedsplanerne opdeles i to 5-gruppers institutioner. Der forventes dog at være flere tilfælde, hvor der hverken er areal til opdelingen eller mulighed for at reducere gruppeantallet af hensyn til opfyldelse af behovet for institutionspladser.

Revidering af funktionsprogram

De fleste funktioner og kvadratmeter i daginstitutionsbyggerier knytter sig direkte til gruppeantal og udløser derfor ikke ekstra kvadratmeter ved to eller flere selvstændige institutioner under samme tag.  Opdeling af et byggeri i mindre enheder vil dog udløse behov for ekstra areal til nogle funktioner, som vil skulle finansieres. Det drejer sig bl.a. om kontorfaciliteter, rengøringsrum, vaskeri, elevator og udetoilet. Det vurderes, at produktionskøkken kan deles.

Ved opdeling af et byggeri i flere institutionsenheder vil udearealerne som udgangspunkt skulle opdeles, hvilket kan give udfordringer. Der vil skulle foretages vurderinger af, om tekniske anlæg skal opdeles og have separate afregninger af driftsmidler.

I løbet af efteråret 2021 vil BUF sammen med ØKF fremlægge forslag til et revideret funktionsprogram for opførelse af daginstitutioner, herunder revidering af maksimalpriserne. I revideringen, som skal godkendes i Borgerrepræsentationen (BR), vil der også indgå et afsnit, som anviser, hvordan der konkret skal bygges flere institutioner under samme tag samt de økonomiske konsekvenser. Det vil også blive anvist, hvordan udearealerne opdeles til brug af flere institutionsenheder på samme matrikel.

Økonomi

Byggeri København estimerer foreløbigt, at en opdeling af et byggeri i to enheder vil øge behovet med 80-100 kvadratmeter og anlægsudgiften med 1,9-3,1 mio. kroner pr. opdeling. Samlet set fører opdelingen til en forøgelse i anlægsudgifter i størrelsesordenen 4-6 pct. ift. den del af daginstitutionsbyggerierne, der er omfattet af maksimalpriser. De økonomiske konsekvenser præciseres, når BR senere på året tager stilling til et nyt funktionsprogram inkl. reviderede maksimalpriser.

Videre proces

BUF vender sammen med ØKF tilbage i løbet af 2021 med et revideret funktionsprogram og nye maksimalpriser, der også vil tage højde for opdeling af store institutionsbyggerier i flere selvstændige enheder.

BUF og ØKF udarbejder hvert år en arealplan, der anviser løsninger på behovet for ny daginstitutionskapacitet. Arealplanen præsenteres for BUU på budgetseminarerne. Arealplanen for 2022 vil blive justeret i henhold til beslutningen i indstillingen.

 

Tobias Børner Stax                                             Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. august 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Klaus Mygind (F) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende 3. at-punkt: "At Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejder et notat til Børne- og Ungdomsudvalget, der beskriver mulighederne for at de 28 institutioner, der er i anlægsfasen nu, kan opdeles i institutioner, der har 5 til 7 grupper.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Til top