Mødedato: 11.08.2021, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

En varieret og inspirerende skole for alle - fastholdelse af skolernes ressourcer

Se alle bilag

Udvalget skal drøfte, hvordan skolerne kan fastholde deres budget på det nuværende niveau og fortsætte den positive udvikling i elevernes faglige resultater og gøre endnu flere klar til ungdomsuddannelse. Sagen aktualiseres særligt af udløb af Styrket Udskoling efter 2021, og udvalget skal derfor også tage stilling til budgetnotat, som omfatter udløbet.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter, hvordan skolerne kan fastholde deres budget for at fortsætte den positive udvikling i elevernes faglige resultater og gøre endnu flere klar til ungdomsuddannelse, særligt i relation til udløb af Styrket Udskoling efter 2021
  2. at udvalget godkender budgetnotatet - jf. bilag 1 - til brug for forhandlingerne om Budget 2022.

Problemstilling

Der blev i budgetaftalen for 2018 afsat i alt 220 mio. kr. til Styrket Udskoling i årene 2018-2021 og 2,8 mio. kr. til Klima Ambassadør Uddannelsen. Udvalget besluttede i forbindelse med status på Styrket Udskoling den 7. april 2021, at ”forvaltningen bl.a. arbejder videre med uddannelsesparathed, praksisfaglighed og vejledning med udgangspunkt i elevinddragelse, kreativitet, klima mv. og vender tilbage til udvalget frem mod budget 2022”.

Skolernes budgetter og bevillingen til bydækkende understøttelse af skolerne bliver samlet reduceret med 70,2 mio. kr. i 2022 og 77,0 mio. kr. i 2023 og frem, heraf 65,4 mio. kr. til Styrket Udskoling, der udløber i 2022.

Samtidig er der i finansloven for 2021 afsat 30,7 mio. kr. til Københavns Kommune til et generelt løft af folkeskolen, og det forventes at stige til 59,7 mio. kr. fra 2023 og frem. Finanslovsmidlerne skal gå til flere lærere i folkeskolen, og der følges op på, om midlerne går til formålet. Hvis København skal opleve det ønskede løft af folkeskolen, er det nødvendigt at sikre skolernes økonomi, så der bliver ved med at være lige så mange ressourcer til det pædagogiske arbejde i folkeskolen som i 2021.

Løsning

Det er fortsat en udfordring at sikre chancelighed, mindske karaktergabet mellem et- og tosprogede elever og skabe lige deltagelsesmuligheder for alle elever. Der er dog skabt gode resultater de seneste fire år, hvor skolerne har fået ressourcer til at styrke udskolingen. Københavns elever præsterer nu over landsgennemsnittet fagligt, og flere starter og fastholdes på en ungdomsuddannelse.

For at fastholde de eksisterende tilbud til eleverne og sørge for at den gode udvikling fortsætter, foreslås en skolepakke, hvor bevillingerne fastholdes på deres nuværende niveau. Det indebærer, at der tilføres i alt 54,8 mio. kr., som udmøntes direkte til skolerne samt 22,2 mio. kr. til bydækkende indsatser til skolerne.

Ved at bevare bevillingerne til skolerne kan de fastholde deres faglige indsatser og udvikle undervisningen, så den støtter eleverne i at blive parat til en ungdomsuddannelse. Erfaringerne fra de seneste års udskolingsindsats viser, at eleverne efterspørger mere varieret undervisning, som tager  udgangspunkt i kreativt og praktisk arbejde, der relaterer sig til virkelige problemstillinger. Det forudsætter, at skolen har ressourcer til at bruge det omgivende lokalsamfund og fx samarbejder med naturcentrene, værksteder, Åben Skole tilbud eller lokale virksomheder. Det kan også fremme de unges motivation for at søge mod erhvervsuddannelserne.

De bydækkende tilbud er centrale for at give skolerne kompetencer og inspiration, så de hele tiden udvikler undervisningens kvalitet. Der har bl.a. været gode erfaringer med værkstederne BUF-X, som udover at give eleverne praktiske færdigheder også udvikler lærernes kompetencer til at arbejde praksisfagligt, og med erhvervsplaymakeren, som give elever uden netværk mulighed for en relevant erhvervspraktik, der kan bane vej for en læreplads. Den bydækkende indsats omfatter også klimaambassadøruddannelsen, der giver elever og lærere handlekraft i forhold til den grønne omstilling og bygger på elevernes motivation for at finde nye løsninger.

Samlet set skal understøttelsen til skolerne sikre en levende og inspirerende skolegang, som styrker overgangen til ungdomsuddannelserne, trækker på en bred vifte af samarbejdspartnere og skaber en mere praksisfaglig, kreativ og grøn folkeskole.

Dermed vil en fastholdelse af bevillingerne også understøtte de faglige sager om hhv. rammemodel for overgang til ungdomsuddannelse og handleplan for en grøn folkeskole, der begge er dagsordenspunkter som behandles på dette BUU-møde.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis budgetnotatet løftes i budget 2022, vil skolerne få udmøntet midlerne efter skolernes almindelige budgetmodel, og midler til bydækkende understøttelse af skolerne udmøntes som beskrevet i notatet.

 

Tobias Børner Stax                                                  Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. august 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

 

Til top