B-sag: Forenkling af politikker og strategier på Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalgets område - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF
Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget skal tage stilling til forslag om at forenkle planer, politikker og strategier på udvalgenes område.
Indstilling og beslutning
1. at Børne- og Ungdomsforvaltningens politiske mål og visioner for kommunens indsatser for børn og unge med autisme (autismepolitik) fremadrettet indarbejdes i Københavns Kommunes handicappolitik
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller overfor Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget,
2. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender, at Forebyggelsesstrategien ikke fornys, når den udløber med udgangen af 2014
Problemstilling
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik indarbejdes i Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2017
Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik blev vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget d. 14. november 2007 med henblik på at få politiske pejlemærker for en sammenhængende og tidlig indsats overfor børn og unge med autisme.
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2017. Handicappolitikken indeholder både generelle principper for Københavns Kommunes indsats for børn, unge og voksne med handicap og konkrete målsætninger, som gælder indtil 2017. En af målsætningerne handler om børn og unge med handicap, hvor Københavns Kommune vil arbejde for at sikre, at der er de rigtige tilbud til alle børn og unge; at der arbejdes på, at alle børn og unge oplever, at de trives og udvikles i de fællesskaber, de er en del af; og at der arbejdes målrettet på, at så mange børn og unge som muligt kan inkluderes i de almene tilbud. Politikken udmøntes gennem 2-årige handleplaner, hvor forvaltningerne formulerer de konkrete initiativer, der kan opfylde handicappolitikkens målsætninger. Borgerrepræsentationen følger op på handicappolitikken i form af forvaltningernes statusbeskrivelser af arbejdet med handleplanerne.
Det er fortsat er vigtigt, at Københavns Kommune har fokus på gruppen af børn og unge med autisme og deres familier. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at kommunens strategiske indsatser for børn og unge med autisme med fordel kan formuleres og behandles politisk i forbindelse med arbejdet med handicappolitikken. Hermed vil forvaltningernes strategiske arbejde med børn og unge med autisme ske i forbindelse med en politik, som samler alle forvaltninger, og som omfatter mennesker med autisme i alle aldre. Børn, unge og voksne med autisme er ofte i kontakt med flere forvaltninger i flere livsfaser, både som børn, unge og voksne. For børnene, de unge og de voksne borgerne med autisme vil indarbejdelsen af autismepolitikken i en sammenhængende kommunal politik og strategi betyde en sammenhængende ramme for udviklingen af de kommunale indsatser, som de gennem tiden og i forskellige sammenhænge vil komme i kontakt med.
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen anbefaler derfor, at Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik for børn og unge med autisme fremadrettet indarbejdes i Københavns Kommunes handicappolitik.
Forebyggelsesstrategien fornys ikke efter udløbet med udgangen af 2014
Forebyggelsesstrategien 2012-2014 blev godkendt af Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget d. 10. oktober 2012. Forebyggelsesstrategien beskriver visionerne for arbejdet med forebyggelse i forvaltningerne.
Initiativer under forebyggelsesstrategien udføres i forbindelse med andre planer, strategier og projekter. Bl.a. er en del af initiativerne blevet gennemført i tilknytning til programmet for bedre samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, ligesom andre initiativer er forankret i Specialreformen under Børne- og Ungdomsudvalget og strategien for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier under Socialudvalget.
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at den lovpligtige børne- og ungepolitik fremadrettet vil være en god ramme for fælles visioner og værdier for indsatsen for børn, unge og familier på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen samt de øvrige forvaltninger, som indgår i arbejdet med børne- og ungepolitikken. Forvaltningerne anbefaler derfor, at forebyggelsesstrategien ikke fornyes efter strategiens udløb med udgangen af 2014.
Økonomi
Videre proces
Sagen behandles på Børne- og Ungdomsudvalgets møde d. 11. juni 2014 og Socialudvalgets møde d. 4. juni 2014 med henblik på behandling i Økonomiudvalget og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.
Else Sommer Anette Laigaard