Tilskud til KLF's feriekolonier
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at forvaltningen udarbejder forslag til budget 2015 om forøgelse af bevillingen til kolonierne
- at udvalget beder forvaltningen sikre, at der inden for den eksisterende økonomiske ramme etableres en administration af kolonierne der gør det muligt at følge anvendelse og drift af kolonierne
Problemstilling
Københavns Kommune giver hvert år et tilskud på ca. 10,9 mio. kr. til Københavns Lærerforenings Feriekolonier (KLF), heraf går de ca. 0,9 mio. kr. til administration. Indsatsen og bevillingen står i dag overfor nedenstående tre udfordringer.
Feriekolonierne bliver på nuværende tidspunkt afholdt over 6 uger i perioden fra uge 27 til og med uge 32. Det er et problem i forhold til skolekolonierne, hvor de frivillige lærere deltager, da de fremover ikke kan deltage i ugerne 27 og 32 pga. aktiviteter på skolerne.
Der er opstået venteliste til kolonierne. Feriekolonierne er populære blandt de københavnske skolebørn, og siden 2011 er der sket en stigning i antallet af børn, der ønsker at komme på feriekoloni. I 2013 var KLF nødsaget til at afvise børn, da man ikke kunne imødekomme efterspørgslen. Stigningen svarer til den demografiske udvikling og forventes at vokse yderligere.
Der er behov for at forbedre den koloniadministration, der leveres for de 0,9 mio. kr., så den bliver mere effektiv og lever op til moderne standarder med et moderne it-system.
Løsning
Det overordnede formål med KLF’s feriekolonier, og de forskellige kolonityper, er beskrevet i bilag 1. Formålet har ændret sig i takt med samfundsudviklingen, men der er også i dag en række gode grunde til at sende københavnske skolebørn på koloni.
Tidsrummet for afholdelse af feriekolonierne og honorar til skolekolonilærerne
Udfordringen med afholdelsen af skolekolonierne kan løses ved at skolekolonierne fremover afholdes over fire uger, i stedet for de nuværende seks uger. Konkret flyttes skolekolonierne til ugerne 28 til 31, hvor lærerne også fremover har mulighed for at deltage. I ugerne 27 og 32 afholdes der i stedet ferie- og temakolonier. Dermed løses udfordringen med, at lærerne fremover skal deltage i aktiviteter på skolerne i ugerne 27 og 31. Alternativet til ovenstående er at vente og se, hvor stor problemstillingen bliver. Forvaltningen anbefaler dog løsningen med at flytte skolekolonierne, og at løsningen indføres fra og med 2015.
Forvaltningen har drøftet udfordringen med KLF og udvalgte kolonilærere og på den baggrund foreslår forvaltningen, at de ca. 150 københavnske skolelærere, der frivilligt deltager på kolonierne tilbydes et honorar i form af tre dages løn svarende til ca. 6.450 kr. pr. lærer – eller tre dages fri. Den årlige merudgift hertil vil være ca. 1 mio. kr. Honorarets størrelse skal ses i lyset af, at der ikke er tale om aflønning, da lærerne ikke udfører lønarbejde på skolekolonierne. Det er ikke muligt at finde ressourcerne til at honorere lærerne indenfor den eksisterende bevilling uden at skære i deltagerantallet på kolonierne, hvorfor forvaltningen anbefaler at hæve bevillingen med 1 mio. kr.
Bevillingen til kolonierne og ventelisteproblematikken
Der er sket en stigning i antallet af børn, der ønsker at komme på feriekoloni. Stigningen passer til den demografiske udvikling. Ventelister kan ikke helt undgås, da der altid er mange børn, der ønsker ugerne i starten og slutningen af sommerferien (hvor forældrene ikke selv holder ferie). Det bør imidlertid sikres, at alle børn, for hvem kolonierne er den eneste feriemulighed, modtager et kolonitilbud.
Tabel 1: Tre modeller der løser ventelisteproblematikken
Model 1 Ingen takststigning |
Model 2 Lille takststigning |
Model 3 Stor takststigning |
|
Ændringer i forældrebetaling *1 |
0 |
178.500 |
1.178.500 |
Ekstra bevilling |
1.178.500 |
1,0 |
0 |
Lærerhonorering for skolekoloni |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
Ekstrabevilling i alt |
2.178.500 |
2.0 |
1,0 |
*1 I 2014 har KLF Feriekolonier hævet taksten til 700 kr., hvilket giver en ekstra indtægter i 2014 i forhold til tidligere forventet. Deltagerantallet tager udgangspunkt i antallet af børn på feriekoloni i 2013 fremskrevet med den forventede befolkningsudvikling.
Model 2 i ovenstående figur viser KLF’s forslag til, hvordan ventelisteproblematikken håndteres, så den demografiske udvikling imødekommes. Modellen tager udgangspunkt i, at kommunen hæver bevillingen til kolonierne med 1 mio. kr. årligt. Endvidere tilføres der 1mio. kr. årligt ekstra til honorering af lærernes deltagelse på skolekolonierne. I alt hæves bevillingen med 2 mio. kr. Modellen baserer sig på en lille takststigning, hvor prisen for én koloniuge hæves fra 700 kr. for én uge til 750 kr.
Forvaltningen har udarbejdet to alternative finansieringsmodeller model 1 og 3.
Model 1 tager udgangspunkt i, at kommunen hæver bevillingen med det fulde beløb med henblik på at imødekomme ventelisteproblematikken. I modellen tilføres der endvidere 1 mio. kr. ekstra til honorering af lærernes deltagelse på skolekolonierne. Samlet hæves bevillingen med 2.178.500 kr. i model 1.
Model 3 tager udgangspunkt i at man finansierer udfordringerne med ventelisten ved at hæve forældrebetalingen. Hvis man hæver taksten for en uges koloniophold fra 700 kr. til 1000 kr. pr. barn, så giver det 1. mio. kr. ekstra. Det er fortsat muligt at søge friplads ved en skattepligtig indkomst under kr. 300.000 årligt, og i denne beregning er der taget højde for, at 10,8 % af børnene får friplads. Takststigningen kan placeres differentieret på hhv. skole-, ferie- og temakoloni. Så hvis man eksempelvis ønsker, at en uges skolekoloni fortsat skal koste 750 kr. så stiger prisen på de andre koloniformer, eksempelvis temakolonierne, tilsvarende. I modellen tilføres der endvidere 1 mio. kr. ekstra til honorering af lærernes deltagelse på skolekolonierne. Samlet hæves bevillingen med 1mio. kr. i model 3.
Det er vigtigt at understrege, at der arbejdes med estimater i alle tre modeller, da forvaltningen på grund af det utilstrækkelige datagrundlag ikke kan regne med præcise tal.
Administrationen
Forvaltningen vil fremover indgå i en kontinuerlig dialog med KLF om den koloniadministration, som kommunen finansierer for de 0,9 mio. kr. årligt, så den fremadrettet kan leve op til moderne administrationsstandarder. Det er eksempelvis et stort behov for, at koloniadministrationen understøttes mere effektivt og digitalt, så den kan levere de relevante data om de elever, der deltager på kolonierne. På den måde får forvaltningen mulighed for løbende at følge op på udviklingen, herunder efterspørgsel og deltagelsesmønster. Det overskud på administrationen, der eventuelt opstår som følge af ovenstående effektivisering, bør overføres til kolonidriften og dermed gå til at flere børn kan komme på koloni.
Økonomi
Forvaltningen og KLF har aftalt, at KLF fra og med 2015 hæver forældrebetalingen fra 700 kr. for en uge til 750 kr. Pengene går til at medfinansiere ventelisteudfordringen. Forvaltningen vil endvidere opretholde en tæt dialog med KLF om deres økonomistyring af kolonierne.
Videre proces
Forvaltningen vil endvidere gå i dialog med KLF om en effektivisering og modernisering af koloniadministrationen.
Else Sommer /Mikala Jørgensen