Principper for udmøntning af strukturpulje
Udvalget skal tage stilling til principperne for udmøntning af strukturpuljen på fritidsområdet.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget godkender principperne for udmøntning af strukturpuljen
Problemstilling
Med folkeskolereformen øges undervisningstiden, sådan at skoledagen udvides for alle elever. Dermed bliver den tid, som børnene tilbringer i fritidstilbud, mindre.
For at skabe det rette afsæt for de nødvendige strukturtilpasninger på fritidsområdet blev der i budget 2014 afsat en midlertidig strukturpulje til understøttelse af fritidsområdet i en omstillingsproces, indtil der bliver taget stilling til, hvordan fritidshjem- og klubstrukturen skal se ud på længere sigt, og fremtidens fritidsstruktur er implementeret.
Af udmøntningen af budget 2014 fremgår således, at ”Puljen udmøntes efter fastsatte principper, som fremlægges i en særskilt indstilling for Børne- og Ungdomsudvalget i foråret 2014. Puljen udmøntes inden sommerferien 2014.”
I alt blev der i budget 2014 afsat en 2-årig strukturpulje på 18,7 mio. kr. i skoleåret 2014/15 og 18,7 mio. kr. i skoleåret 2015/16, jf. tabel 1.
Tabel 1. Pulje afsat til omstrukturering på fritidsområdet (inkl. specialområdet)
Mio. kr. |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
Strukturpulje |
7,8 |
18,7 |
10,9 |
0,0 |
Løsning
Den midlertidige strukturpulje foreslås udmøntet med følgende overordnede formål:
1) At lette overgangen for institutionerne til en ny struktur på fritidsområdet
2) At sikre, at forvaltningen ikke mister kapacitet, som vil kunne anvendes i den fremtidige fritidshjem- og klubstruktur
3) At understøtte, at der sikres gode rammer for et ligeværdigt samarbejde mellem fritidsområdet og skole omkring den samme børnegruppe
4) At sikre en ordentlig håndtering af personalemæssige ressourcer, herunder at der ikke mistes dygtige medarbejdere i omstillingsprocessen, inden tilpasningerne af fritidshjem- og klubstrukturen er på plads.
Med henblik på at sikre bæredygtige fritidsinstitutioner, er det desuden afgørende, at udmøntningen både sikrer sammenfald mellem folkeskolereformens implementering og de ændrede økonomiske vilkår samt en hensigtsmæssig kobling til de strukturelle indsatser, der pt. pågår i forvaltningen.
På baggrund heraf anbefales det, at udmøntningen af strukturpuljen sker i to faser for hhv. 2014 (kort sigt) og 2015/2016 (længere sigte).
I sommeren 2014 udmeldes de 7,8 mio. kr. til de relevante institutioner på baggrund af den afdækningsproces, forvaltningen har gennemført i forhold til at identificere udfordrede institutioner. Det anbefales, at midlerne bruges til at understøtte de initiativer og ændringer, som allerede er igangsat i sektoren med henblik på at opnå bæredygtige løsninger på enten kort eller længere sigte samt til institutioner med et konkret midlertidigt behov i 2014 inden en bæredygtig løsning kan opnås. Eventuelt overskydende midler foreslås udmøntet til områderne, med henblik på at afhjælpe akutte udfordringer.
For de øvrige midler i 2015 og frem gælder, at der i øjeblikket pågår en række større analyser, der kan spille sammen med den måde midlerne bør fordeles på. Det gælder fx analysen af fremtidens fritidstilbudsstruktur, mulige effektiviseringer af skole og dagtilbudsområdet og kapacitetsanalysen.
Fælles for disse analyser er, at de har til formål at sikre, en mere effektiv ressourceudnyttelse på dagtilbudsområdet, økonomisk og strukturelt bæredygtige fritidshjem- og klubtilbud og et tættere samarbejde mellem skolerne og fritidstilbuddene.
For at imødekomme ovennævnte mål kan det blive nødvendigt at sammenlægge, lukke eller omlægge konkrete institutioner, og hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan der etableres nye fritidshjems- og KKFO-pladser tættere på skolen.
Strukturpuljen vil derfor på det længere sigte skulle målrettes de institutioner, som tænkes at blive berørt af omlægning og sammenlægning. Derudover vil strukturpuljen også kunne anvendes til at understøtte en institution som ikke er levedygtig og som derfor foreslås lukket, indtil institutionens pladser er etableret et andet sted. Endelig skal puljens midler afhjælpe de afledte konsekvenser, der måtte opstå på institutionsområdet, som følge af en ny struktur.
Principperne for de parametre, som kan lægges til grund for udmøntningen, og forslag til midlertidige løsninger der kan dækkes via strukturpuljen, kan fx være:
- Økonomisk engangsbidrag til de institutioner, som vurderes ikke at kunne indhente et underskud, men som på sigt kan blive bæredygtige via omlægning eller sammenlægning, og dermed give dem et bedre afsæt for at give et pædagogisk attraktivt tilbud de kommende år.
- Fratrædelsesordninger i forbindelse med sammenlægninger.
- Kompetenceudvikling af medarbejdere, der vil skulle passe en anden alders- eller målgruppe, samt evt. vikartimer til dækning af de dage, der anvendes hertil.
- Finansiering af aktiviteter, som kan skabe grobund for det fremtidige samarbejde ved implementering af ny struktur på fritidsområdet. Det kan være midler, der anvendes til kompetenceudvikling, teambuilding mv. samt vikartimer der kan dække ind for de dage, der anvendes til andre aktiviteter
- Ligeledes kan der være behov for at afsætte midler til montering som følge af ændringer i institutionernes målgruppe. Monteringsudgifter dækker typisk mindre udgifter til garderobepladser etc. Monteringsudgifter i institutioner, hvor pladser omlægges fra fritidshjem eller klub til børnehave vurderes at koste 5.000 kr. pr. barn, mens omlægning til vuggestue vurderes at koste 10.000 kr. pr. barn.
- Afhjælpe eventuelle udfordringer i forhold til privatskolerne, se også dagsordenspunktet vedr. Privatskoleelever og Folkeskolereform på dette møde (2014-0093590).
Økonomi
Forvaltningen er i gang med at belyse, hvad ovenstående konkret vil betyde for de enkelte fritidshjem og klubber i København. Forvaltningen vil i efteråret orientere BUU om, hvordan strukturpuljen vil fordele sig på de foreslåede tiltag, der i en overgangsperiode kan understøtte nogle institutioner økonomisk, som påtænkes omlagt, sammenlagt eller lukket.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil midlerne for 2014 blive udmøntet til konkrete enheder i løbet af sommeren 2014. Efter sommerferien vil der blive igangsat en dialog med de faglige organisationer om udmøntningen af strukturpuljen.
Til efteråret vil udvalget blive orienteret om den konkrete udmøntning af strukturpuljen i 2014. Forslag til fordeling af midler i 2015 og frem vil blive forelagt udvalget på et senere tidspunkt.
Else Sommer /Sti Andreas Garde, Henriette Bjørn Nielsen