Mødedato: 11.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Organisatorisk og fysisk placering af 10. klasse

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag om organisatorisk placering af alle kommunens 10. klasser i Ungdomsskolen skal sendes i høring og tage stilling til principper for fysisk placering af 10. klasser.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at forslag om at kommunens 10. klasseaktivitet (undtagen special 10. klasse) placeres organisatorisk i Ungdomsskolen sendes i høring
  2. at udvalget godkender forslag til principper for fysisk placering af 10. klassecentre

Problemstilling

10. klasse er kommunens største uddannelsesforberedende tilbud til elever, der ved afslutningen af grundskolen ikke er uddannelsesparate. Det københavnske 10. klassesystem udgør en bred vifte af tilbud til mange forskellige ungegrupperinger med forskellige behov.

Erhvervsuddannelsesreformen stiller krav til kommunerne om fra august 2015 at oprette EUD 10.klasser målrettet unge, der ønsker at blive optaget på en erhvervsuddannelse, men som ikke opnået gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik ved 9.- og 10.-klasseprøverne eller som ikke er vurderet uddannelsesparat på de sociale og personlige kriterier. 

Alle 10. klasser består af en obligatorisk del med traditionelle skolefag samt en linjetoning. Linjetoningen udgør dermed forskellen på tilbuddene og er et væsentligt parameter for de unges valg af tilbud. Forvaltningen vurderer, at den nuværende ikke-koordinerede organisering indebærer en risiko for at toningen af tilbuddene i for høj grad sker ud fra en popularitetsmålestok med fritidsinteressepræg for at sikre de enkelte enheders søgetal og dermed økonomi.  Den samlede tilbudsvifte bør i stedet målrettes hele ungegruppens behov for opkvalificering hen mod en ungdomsuddannelse. Det er positivt med et mangefacetteret tilbud, men forvaltningen vurderer at der er behov for at styrke styringen og udviklingen af 10.klassesystemet. Da de forskellige 10. klasser er organisatorisk tilknyttet forskellige områder i BUF, er betingelserne for dette vanskelige - fx at sikre at der også er tilbud til de vanskeligste og mest udfordrende elever.

Af bilag 1 fremgår en beskrivelse af de eksisterende 10.klassers kapacitet, placering toning og organisatoriske tilknytning. P.t. går  ca 40 % af eleverne fra 9. klasse videre til  10. klasse i København, hvilket er under landsgennemsnittet på 46 %. Der var pr. 5.9.2013 indskrevet 1105 elever i 10. klasse, excl. elever i privat- og efterskoler.

10. klasserne er fysisk placeret på en række adresser udfra forudsætningen om, at tilbuddene er bydækkende og at de unge er mobile. Samtidig er der siden januar 2001 planlagt ud fra en  BR-beslutning om, at tilbuddene skal have centerkarakter for at sikre et alsidigt udbud af fag og for at kunne udgøre et ungdomsmiljø. 

Der er imidlertid flg. konkrete udfordringer ved den aktuelle fysiske placering:
  • 10. klassecenteret på Vesterbro Ny Skole kan pga skolens stigende børnetal fra dens grunddistrikt ikke rummes på skolen fra 1. august 2017
  • Ungdomsskolens heltidsundervisning for udsatte unge udgør et segregeret miljø med mangel på velfungerende unge som positive rollemodeller
Forvaltningen fremlægger hermed forslag til ændret organisering og principper for det videre arbejde med fysisk placering af 10.-klassetilbuddet.

Løsning

Organisatorisk placering
Forvaltningen foreslår at al 10. klasseundervisning fra august 2015 samles organisatorisk under Ungdomsskolens ledelse med henblik på

  • at skabe ét centrum for styring og udvikling af det samlede 10. klassetilbud
  • at sikre at de mange enkelte enheders økonomiske interesser i at tiltrække mange elever ikke svækker fokus på 10. klasse som uddannelsesforberedende tilbud
  • at skabe øget fleksibilitet for unges valg og evt. omvalg af 10. klasse
  • at skabe ét stort samlet pædagogisk miljø for lærere i 10. klasse

De foreløbige resultater for effekten af 10. klasse opgjort som elevernes efterfølgende  status i ungdomsuddannelserne peger på, at en placering i et egentligt ungemiljø med tæt kontakt til ungdomsuddannelser er bedre end en placering i et folkeskolemiljø. Se bilag for detaljer om dette.
Forslaget
indebærer, at lærere, der p.t. underviser i  de tre 10. klassecentre på folkeskoler, tilbydes overførsel til Ungdomsskolen. Lærere, der tager mod tilbuddet, skal dermed overgå til en anden fagforening/overenskomst, idet det er Uddannelsesforbundet der overenskomstdækker ungdomsskoleområdet. Det er forvaltningens opfattelse, at der i den forbindelse skal gives en garanti til de berørte lærere om at deres ansættelsesvilkår ikke forringes af den grund. Dette blev også gjort, da 10. klasse på Amager blev overført til ungdomsskolen.  Lærere, der ikke tager mod tilbuddet om overførsel til Ungdomsskolen, søges genplaceret i folkeskolen.

Forslaget vil indebære, at Ungdomsskolen fremover indgår kontrakter om indhold, organisering og økonomi med erhvervsskolerne om 10. klasseundervisning i EUD-regi inden for rammerne for dimensionering af tilbuddene og de fastsatte økonomiske rammer. Den almene 10. klasseundervisning peger mere bredt frem mod det samlede ungdomsuddannelsessystem og fastholdes i kommunalt regi, men i tæt samarbejde med erhvervsskolerne.

Alternativ løsning
Resultaterne opgjort som karakterer og overgangsfrekvens til ungdomsuddannelserne fra de seneste to års 10. klasser omfatter endnu kun forholdsvis få elever og må derfor tages med en vis forsigtighed ift. spørgsmålet om den bedste organisering og placering af 10. klasserne. Da de forskellige skoler modtager ganske forskellige elevprofiler, er en direkte sammenligning vanskelig. Der redegøres mere detaljeret for de opnåede resultater i bilaget.
Det er derfor også muligt at lade den nuværende organisering fortsætte med en forstærket koordinationsindsats fra forvaltningen.

Fysisk placering
Det er forvaltningens opfattelse, at en samling af alle 10. klasser i Ungdomsskolens regi i sig selv udgør et potentiale for pædagogiske forbedringer, men potentialet indfries bedst ved en  revurdering af den fysiske placering af 10. klasserne.

Forvaltningen foreslår flg. bærende principper for forvaltningens arbejde med den fysiske placering af 10. klassecentre:

- almene 10. klasser placeres i umiddelbar tilknytning til ungdomsuddannelser for at understøtte elevernes erfaringer med det ungdomsuddannelsesmiljø, som de skal indgå i det flg. år. Forvaltningen skønner. at mulighederne er bedst i tilknytning til erhvervsskolerne, hvilket vil fremme de unges viden om EUD, EUX, HHX og HTX - men vil også se efter andre muligheder.
- ungdomsskolens heltidsundervisning for udsatte unge på 10. klasseniveau placeres i videst muligt omfang på skoler, hvor der er et miljø med ressourcestærke unge for at skabe positive rollemodeller. Det kan være erhvervsskoler og almene 10. klassecentre

Forvaltningen har drøftet muligheden for fysisk placering i tilknytning til erhvervsskolerne med erhvervsskolerne i København, som gerne vil arbejde videre med ideen. Afhængigt af resultatet af drøftelserne med erhvervsskolerne om lokalesamarbejde vil lokaliteter med nuværende 10. klassecenter kunne opgives.

Økonomi

Placeringen af 10. klasse i Ungdomsskolens regi er ressourceneutralt, idet den eksisterende 10. klasseøkonomi i folkeskole- og UU-regi blot overføres til ungdomsskolen. De nuværende udgifter til 10. klasse udgør 54 mio kr (excl. udgifter til betaling for 10. klasse på privat- og efterskoler). Forvaltningen forventer, at de øgede adgangskrav til erhvervsuddannelserne og dermed  indførelsen af EUD 10 vil give et udgiftspres, som kommunerne vil blive kompenseret for i de igangværende forhandlinger mellem KL og staten. Når forhandlingsresultatet foreligger, vil udvalget blive orienteret.

Dimensioneringen af de forskellige dele af det samlede 10. klassesystem har betydning for det samlede omkostningsniveau pga stærkt forskellige elevpriser. Der redegøres nærmere for dette i bilag 1.

Placering af 10. klasser på erhvervsskoler kan betyde deponeringsudgifter i forbindelse med indgåelse af 3. mands lejemål. Forvaltningen er igang med at undersøge reglerne om deponering og disses betydning for at placere 10. klasserne i tæt tilknytnig til erhvervsuddannelserne.
Der må under alle omstændigheder forventes udgifter fra august 2017  til en omplacering af den 10. klassekapacitet, der pt er på Vesterbro Ny Skole. På sigt vil en flytning af 10. klasser fra folkeskoler generelt betyde en mindskning af udbygningsbehovet på folkeskoleområdet. Forvaltningen vender tilbage med budgetforslag i takt med at dette er nødvendigt.

Videre proces

Forslag om at kommunens 10. klasseaktivitet, undtagen special 10. klasse,  placeres organisatorisk i Ungdomsskolen sendes i 6 ugers høring (forlænges med sommerferien) hos samtlige folkeskoler, Ungdomsskolens bestyrelse, Københavns Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Skolelederforeningen, Skole og Forældre, Københavns Fælles Elevråd, Brug Folkeskolen. Efter høringen drøftes forslaget igen i Børne- og Ungdomsudvalget. 

På baggrund af udvalgets stillingtagen til principperne for fysisk placering af 10. klassecentrene tager forvaltningen kontakt til de københavnske ungdomsuddannelser og drøfter betingelser for samlokalisering, hvorefter forvaltningen fremlægger en sag, som konkret redegør for tidsplan, lejebetingelser og evt. deponeringsudgifter.

Samtidig forventer forvaltningen endvidere at fremlægge forslag til dimensionering af det samlede 10. klassesystem, fordelt på: 
  • EUD10 i erhvervsskoleregi
  • 20/20-model i erhvervsskoleregi 
  • 40-ugers-model i erhvervsskoleregi (EUX-, HTX- samt HHX-forberedende forløb) 
  • almen 10. klasse
  • heltidsundervisning for socialt udsatte unge.

                            Else Sommer                    /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top