Overførselsanmodninger 23-24
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at udvalget godkender forslag til overførsel af ubrugte midler på i alt 64,4 mio. kr. fra regnskab 2023 til budget 2024,
- at udvalget godkender, at overførsel af det resterende merforbrug på 35,4 mio. kr. håndteres ved en generel besparelse i 2024 på 35,4 mio. kr. på alle forvaltningens områder og enheder.
Problemstilling
For at kunne overholde forpligtelser over for eksterne parter, overføre de centrale enheders opsparing og gennemføre forsinkede investeringsforslag, skal der overføres 64,4 mio. kr. i ubrugte midler fra 2023 til 2024.
BUU har kun lov til at overføre 29,1 mio. kr. fra 2023 til 2024, som svarer til udvalgets samlede regnskabsresultat 2023. Da der skal overføres 64,4 mio.kr. i ubrugte midler, overføres der derfor også et merforbrug på de resterende 35,4 mio. kr. til 2024.
Overførslen af merforbruget på den ordinære drift vil reducere udvalgets samlede budget i 2024, og risikoen for et merforbrug i regnskabet øges. For at sikre et budget 2024 i balance foreslås merforbruget derfor håndteret med denne indstilling.
Overførslen af midler til 2024 sker i overensstemmelse med de principper for overførsler, som Økonomiudvalget (ØU) har vedtaget (ØU 21.11.23). Principperne indebærer, at udvalgenes mindreforbrug på serviceområdet på nedenstående fire kategorier, kan overføres i det omfang, at der er ledigt servicemåltal:
- decentrale institutioners opsparing
- eksternt finansierede projekter
- lov- eller kontraktmæssigt bundne midler
- øvrige overførselsanmodninger
Overførselsanmodningerne gennemgås i indstillingen og er nærmere beskrevet i bilag 1.
Løsning
Overførselsanmodningerne på 64,4 mio. kr. fordeler sig med 11,5 mio. kr. til decentral opsparing, 40,4 mio. kr. til eksternt finansierede projekter og lov- eller kontraktmæssigt bundne midler samt 12,4 mio. kr. i øvrige overførsler. Tabel 1 er en oversigt over overførselsanmodningerne opdelt på de seks bevillingsområder, og nedenfor tabellen beskrives kategorierne.
Der er behov for at overføre midler til eksternt finansierede projekter, da de eksterne tilskud ellers helt eller delvist skal tilbagebetales, mens de øvrige overførsler er nødvendige for at kunne implementere investeringsforslag med de forudsatte effektiviseringer.
Tabel 1: Overførselsanmodninger på service 2022-2023 (mio. kr.)
Note: Et positivt tal angiver et mindreforbrug og et negativt tal angiver et merforbrug.
Overførselsanmodningerne er gennemgået af Intern Revision (IR) med henblik på at vurdere, om de opfylder de opstillede krav, og den nødvendige dokumentation er til stede. Intern Revision har konkluderet, at anmodningerne om overførsler er udarbejdet i overensstemmelse med de opstillede kriterier herfor.
Når BUU anmoder om at overføre 64,4 mio. kr., som er mere end overførselsadgangen på 29,1 mio. kr., vil merforbruget på forvaltningens ordinære drift på 35,4 mio. kr. også blive overført til 2024. Det vil reducere udvalgets samlede budget 2024, og risikoen for et merforbrug i regnskab 2024 øges. Udvalgets økonomi i 2024 er i forvejen under pres. Det var bl.a. nødvendigt at foretage en omprioritering på 40 mio. kr. i udmøntningssagen for at dække stigende udgifter til specialområdet. Forvaltningen anbefaler derfor, at overførslen af merforbruget håndteres med dennes sag ved en generel reduktion af budgetterne i 2024 på alle forvaltningens områder og enheder på 35,4 mio. kr. Det svarer i gennemsnit til ca. 0,2 mio. kr. pr. skole eller klynge.
En uddybende forklaring af merforbruget på ordinær drift fremgår af regnskabssagen, som behandles på samme BUU-møde som denne indstilling.
Decentral opsparing
Den decentrale opsparing er skoler og institutioners samlede overskud og gæld. Den er ved udgangen af 2023 på 11,5 mio. kr. De decentrale enheder har mulighed for at overføre mindreforbrug (opsparing) på service på 3 pct. af årsbudgettet. For enheder på dagtilbudsområdet, som har et budget under 10 mio. kr., er grænsen 4 pct. Resterende mindreforbrug på service kan anmodes overført til anlæg på den enkelte enhed. Tanken bag den direkte overførselsadgang for decentrale enheder er at sikre, at en institution eller skole kan spare mindre beløb op til lidt større investeringer som fx nye legeredskaber eller andet til gavn for brugerne.
Der anmodes om overførsel af i alt 11,5 mio. kr. fordelt med -4,1 mio. kr. på service, og 15,6 mio. kr. på anlæg.
Eksterne og kontraktbundne midler
Der anmodes om overførsler på i alt 40,4 mio. kr. vedr. eksterne og kon-traktbundne midler.
37,6 mio. kr. udgør eksterne kontraktbundne midler fra fonde og ministerier til en række projekter. Midlerne vil i 2024 gå til en fortsættelse af de igangværende projekter. En annullering af projekterne vil betyde, at de eksterne tilskud helt eller delvist vil skulle tilbagebetales, herunder også midler som har været afholdt til aktiviteten.
2,8 mio. kr. udgør kontraktligt eller lovmæssigt bundne midler til budget 2024 til konkrete projekter/aktiviteter, som forvaltningen har forpligtet sig til at betale for. jf. bilag 1. Hvis midlerne ikke overføres, kan forvaltningen ikke overholde de kontraktlige forpligtelser.
Øvrige overførsler
Der anmodes om at få overført øvrige overførsler på 12,4 mio. kr. Det vedrører primært investeringsmidler til investeringsforslag, hvor der er behov for midlerne i 2024 for at sikre de forudsatte effektiviseringer.
Politisk handlerum
Udvalget kan vælge ikke at vedtage den foreslåede besparelse. Alternative muligheder til håndtering af merforbruget på den ordinære drift er at optage et internt lån med første afdrag i 2025 eller fordele besparelsen anderledes.
Økonomi
Alle overførsler sker ved en tillægsbevilling til budget 2024 efter konkret stillingtagen af Borgerrepræsentationen. Tillægsbevillingerne er budgetmæssige neutrale for kommunen, da de udgøres af en tilsvarende afvigelse i regnskabet.
Videre proces
Overførselsanmodningerne oversendes efter udvalgets godkendelse til Økonomiforvaltningen med henblik på at indgå i indstilling om kommunens samlede overførsler, som forventes behandlet af Økonomiudvalget den 23. april 2024 og af Borgerrepræsentationen den 2. maj 2024.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning den 11. marts 2024 via skriftlig votering:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens 2. at-punkt:
"2. at udvalget venter med at beslutte eventuelle yderligere besparelser til dækning af det overførte merforbrug, indtil BUU forelægges 1. regnskabsprognose på udvalgsmødet 15. maj 2024 - og at udvalget søger lånefinansiering af merforbruget på 35,4 mio. kr. i overførselsforhandlingerne for at sikre afsætning af måltal til lånet, men tager stilling til hel eller delvis annullering af lånet i forbindelse med behandlingen af 1. regnskabsprognose".
Ændringsforslaget blev enstemmigt godkendt.
Med ovenstående justering blev indstillingen herefter godkendt.
Det Konservative Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket A, F, V, Ø og Å tilsluttede sig: "Vi vil i overførselssagen søge at reducere den generelle besparelse med 18,3 mio. kr. ved, at overførslen af Sankt Annæ Gymnasiums egenkapital på 10,8 mio. kr. ikke skal belaste BUF's ramme, idet udgiften ikke vedrører BUF-aktiviteter, og at der ikke sker nogen reduktion på 7,5 mio. kr. til overførsel af Skoletjenestens opsparing, da de ikke påtænkes anvendt i 2024".