Mødedato: 10.10.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Pædagogisk kvalitet i dagtilbud

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til pejlemærker for pædagogisk kvalitet og udmøntning af anbefalinger fra Pædagogisk Kvalitetsudvalg. 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender Pædagogisk Kvalitetsudvalgs (PKU) forslag til seks pejlemærker for pædagogisk kvalitet for dagtilbud 0-18 år

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 7. december 2011 kommissoriet for Pædagogisk Kvalitetsudvalg (PKU) på dagtilbudsområdet 0-18 år. PKU præsenterede på en konference den 23. august 2012 en række forslag, som skal medvirke til at styrke arbejdet med den pædagogiske kvalitet i dagtilbud. PKU kom med anbefalinger på tre områder: 

1) Chancelighed og sociale normeringer
2) Faglig refleksion
3) Ledelsesudvikling

Under hvert af områderne er foreslået en række konkrete indsatser. Som overordnet ramme for de konkrete indsatser ligger forslag til seks pejlemærker for den pædagogiske kvalitet i de københavnske dagtilbud.

Løsning

Omdrejningspunktet for arbejdet i PKU var, hvad der kendetegner en velfungerende daginstitution, og hvordan kvalitet i dagtilbuddet gør en forskel for de børn, der tilbringer en stor del af deres liv der. Der var enighed om, at det pædagogiske personales engagement, arbejdsglæde og vilje til at ville gøre en forskel for børn og unge, havde stor betydning. Kvalitet i det pædagogiske arbejde skabes gennem refleksion over egen praksis og valg af metoder i det daglige pædagogiske arbejde. Institutionerne får mulighed for at vælge en eller flere metoder og tilpasse de metodiske overvejelser til deres pædagogiske praksis. Det, at der anvendes en metode, og at man arbejder systematisk og refleksivt med sin praksis, gør en forskel for børnene og er en forudsætning for, at pædagogerne kan levere den bedst mulige ydelse - pædagogik af høj faglig kvalitet, som igen er med til, at alle børn profiterer af at gå i dagtilbud.

Seks pejlemærker for pædagogisk kvalitet
Pædagogisk Kvalitetsudvalg har formuleret en række pejlemærker for pædagogisk kvalitet. Pejlemærkerne skal fungere som den overordnede ramme for det pædagogiske arbejde i daginstitutionerne og være retningsgivende for etableringen af de fælles og lokale refleksionsrum, der er centrale for at styrke den pædagogiske kvalitet.

De seks pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud er:

·                   Sociale relationer – positiv voksenkontakt til alle børn hver dag

·                   Inklusion og fællesskab – børne- og ungefællesskaber til alle

·                   Sprogindsatsen – børns muligheder gennem sprog         

·                   Forældresamarbejde til gavn for børnene - forældrepartnerskaber

·                   Sammenhæng og overgange

·                   Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogi­ske praksis – pædagogisk metode og refleksion.

 

En uddybende beskrivelse af pejlemærkerne kan ses i bilag 1.


Evalueringsfællesskaber og BUU's inddragelse i dialogen om pejlemærkerne

Som en måde at skabe et rum for refleksion og dialog om den pædagogiske praksis i den enkelte institution, skal der arbejdes med konceptet evalueringsfællesskaber i institutionerne, som er en metode til systematisk dialog om læring i dagtilbud. BUU vil blive inviteret ind i evalueringsfællesskaberne, og dermed få mulighed for at blive inddraget systematisk i dialogen med institutionerne om deres arbejde med pejlemærkerne. 

Evalueringsfællesskaberne vil på denne måde også give det politiske niveau et bedre indblik i den konkrete pædagogiske virkelighed og dermed et bredere grundlag at træffe beslutninger på. For institutionerne vil dialogen kræve, at de forholder sig refleksivt til deres egen praksis, for at kunne udlede den fortælling, der føres en dialog omkring. Dialogen i evalueringsfællesskaberne struktureres omkring læringshistorier, som kan relateres til de forskellige pejlemærker. 
 

BUU inviteres til at deltage i to evalueringsfællesskaber årligt, hvor der vil være mulighed for at lytte og stille spørgsmål til de konkrete læringshistorier, samt drøfte den videre udvikling. Det er også en mulighed for BUU for at få et indblik i de udfordringer, institutionerne oplever i forhold til arbejdet med pejlemærkerne, samt deres bud på, hvordan det skal håndteres. Hvert evalueringsfællesskab vil vare omkring 2 timer, og de første vil blive afholdt i november 2013. Umiddelbart op til det første møde vil forvaltningen introducere metoden for BUU.

Som det første vil pejlemærket omkring forældresamarbejde blive sat i fokus, og i de første to evalueringsfællesskaber hvor BUU deltager, vil der også blive inviteret forældrerepræsentanter.

Opfølgning på arbejdet med pejlemærkerne samt indsatserne under forslagene faglighed og ledelse

Forvaltningen vil udforme et koncept for, hvordan der følges med i arbejdet med at styrke den pædagogiske kvalitet i alle kommunens mange dagtilbud, og hvordan dette gør en forskel for de børn, der anvender kommunens tilbud. Konceptet skal betrygge kommunens brugere i, at der i alle enheder arbejdes kontinuerligt med kvaliteten af tilbuddene til børn og unge. Arbejdet skal samtidig danne grundlag for den faglige ledelsesdialog gennem hele organisationen, være ubureaukratisk og forankret i den tillidsbaserede ledelsesmodel præciseret med budgettet for 2013. Der skal således tegnes et billede af, hvordan arbejdet med pejlemærkerne hænger sammen med de igangværende aktiviteter og initiativer, samt forventningerne til hvilken forskel arbejdet med pejlemærkerne skal gøre.

Endelig skal det hænge sammen med den øvrige fagligt forankrede ledelsesinformation, der anvendes på området, herunder opfølgning på betydningen af sociale normeringer og styrket samarbejde mellem skoler og dagtilbud.  

 

Pejlemærkerne vil ligeledes indgå i det pædagogiske tilsyn på dagtilbud. Tilsynet er i udgangspunktet et løbende tilsyn, som består i at det til enhver tid skal sikres, at kvaliteten i dagtilbuddene lever op til det politisk bestemte serviceniveau. Når der opstår situationer, der kræver skærpet tilsyn, følger forvaltningen op.

Det løbende tilsyn suppleres af et årligt tilsynsbesøg, hvor den pædagogiske konsulent besøger institutionen og har en dialog med ledelsen omkring indsatserne og udviklingen i institutionen. Som en del af denne dialog skal der ske en vurdering i fællesskab mellem den pædagogiske konsulent og lederen, af, hvordan institutionen har arbejdet med pejlemærkerne i det forløbne år, samt beskrive indsatser i det kommende år. Der vil blive udarbejdet en ramme om dialogen, som gør det muligt at trække data, der giver viden om, på hvilket niveau institutionerne har valgt at prioritere deres indsats – både over tid, men også på tværs af institutioner.

Implementering af de øvrige forslag fra Pædagogisk Kvalitetsudvalg er beskrevet i bilag 1 (overordnet) og bilag 2 (uddybet).

Udmøntningen af forslaget om chancelighed, herunder sociale normeringer er behandlet i BUU på mødet den 26. september 2012, hvorefter forslaget nu er i høring. Udmøntningen af forslaget om faglighed og ledelse fremlægges i forbindelse med udmøntningssagen den 21. november 2012. Her vil forvaltningen fremlægge forslag til implementering af initiativerne vedr. pædagogisk dag og forskningstilknytning til dagtilbud.

Økonomi

Den økonomiske udmøntning fremlægges i forbindelse med budgetudmøntningssagen i udvalget vedr. budget 2013.

Videre proces

Fremover vil afrapporteringen på arbejdet med pejlemærkerne og de øvrige tiltag i PKU's pakke indgå i den halvårlige rapportering på BUUs indsatsområder (integration, faglighed og inklusion). Første rapportering vedr. pejlemærkerne på dagtilbudsområdet vil være i foråret 2013.

        

                                         Else Sommer                             /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top