Mødedato: 10.10.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Støtte til Projekt Tryghed i Hjemmet - Fællesindstilling SOF, BUF

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget skal godkende, at Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen medfinansierer og indgår et samarbejde med projektet Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge, der er en undervisningskampagne med fokus på tabubelagte tematikker, der findes i og omkring hjemmet. 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget;

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget støtter Projekt Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge med hver 250.000 kr., i alt 500.000 kr.  

Problemstilling

Film- og produktionsselskabet Mica ApS har henvendt sig til Københavns Kommune med ønske om finansieringsstøtte til projektet Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge. Tryghed i Hjemmet er en undervisningskampagne, der består af tre novellefilm, undervisningsmateriale, dialogrejser til udvalgte folkeskoler samt en hjemmeside. De tre film sætter fokus på:

  • Vold i hjemmet – fysisk og psykisk vold mod børn, unge og mellem forældre.

  • Misbrug i hjemmet – børn, unge og forældre i misbrug; alkohol, euforiserende stoffer.

  • Psykiske lidelser i hjemmet – børn og unge med psykiske lidelser samt børn og unge med psykisk syge forældre.

Undervisningskampagnen er målrettet 6.-10. klasse og formålet er gennem oplysning og undervisning at øge viden om og sikre en tidligere indsats i forhold til de tre tabubelagte tematikker. Mica ApS har tidligere produceret film- og undervisningsmaterialet ”Træneren i Skolen”, der omhandler seksuelt misbrug. Filmen såvel som hele projektet har vundet flere nationale og internationale priser.  

Projektet er bl.a. støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning, Social- og Integrationsministeriet, Trygfonden, Egmontfonden, Red Barnet samt Odense og Aalborg Kommune.

Løsning

Undervisningskampagnen Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge ligger i tråd med anbefalinger fra Ekspertpanel om overgreb mod børn. Ekspertpanelet anbefaler i forbindelse med tidlig indsats og forebyggelse af nye overgreb, at der gennemføres nationale og lokale oplysningskampagner over for børn og unge om deres rettigheder og mulighed for at få hjælp ved overgreb, herunder at kampagnerne suppleres af undervisningsmateriale til brug i folkeskolen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har tidlig indsats og forebyggelse af eksklusion og udsathed som strategiske indsatsområder. Projektet er derfor en mulighed for at styrke børn og unges viden om egne rettigheder, samt viden om de problemstillinger, der behandles i kampagnen, således de kan støtte kammerater, der har svære forhold i hjemmet. Forvaltningerne har som udgangspunkt ikke selv mulighed for at udarbejde film og undervisningsmateriale og ønsker derfor at støtte Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge med 500.000 kr. – 250.000 kr. pr. forvaltning.

Støtten til projektet medfører tilbud om dialogrejser til de københavnske folkeskoler. Der vil som udgangspunkt blive 4-6 fremvisninger af hver af de 3 film – i alt 12-18 visninger på de københavnske folkeskoler. Film og undervisningsmaterialet vil være gratis tilgængeligt for alle skoler i København. De tre film vil blive lanceret i foråret 2013, efteråret 2013 og foråret 2014, og det er i denne forbindelse, at dialogrejserne vil finde sted. En dialogrejse består, udover filmfremvisningen, af oplæg ved fagpersoner samt personer, der har haft vold, misbrug eller psykisk sygdom inde på eget liv. Der vil ved dialogrejsen blive lagt op til dialog om børn og unges rettigheder samt hvordan man søger vejledning og hjælp, hvis man selv, eller en man kender, er udsat for overgreb i hjemmet. Herudover vil man, i den efterfølgende undervisning i klasserne, kunne gøre brug af det undervisningsmateriale, der bliver udarbejdet til kampagnen.

At italesætte så alvorlige tematikker for børn og unge i større grupper, som dialogrejserne lægger op til, og efterfølgende ved undervisning i den enkelte klasse, kræver en planlægningsindsats fra den enkelte skole. Den opgave vil skulle løftes af skolens ressourcecenter, hvor skolens ressourcepersoner såsom skolens psykolog, sundhedsplejerske og skolesocialrådgiver er forankret. Forvaltningerne har været i dialog med Mica ApS om, hvordan man på skolen bedst kan etablere et sikkerhedsnet, der giver lærere og elever de rette støttemuligheder, hvis en elev reagerer på materialet, og produktionsselskabet er åbne for at indgå i et samarbejde om at klæde ressourcecentre og lærerne på til undervisningen. De foreslår, at der gøres brug af deres netværk, der bl.a. består af TUBA, SIND og Red Barnet. Hvis det vurderes, at der er behov for en opkvalificering af ressourcecentrenes viden på området, vil dette således ske i samarbejde med produktionsselskabet og deres netværk af organisationer på området. 

Økonomi

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget medfinansierer Projekt Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge med i alt 500.000 kr. – 250.000 kr. pr. udvalg.

Socialudvalgets medfinansiering på 250.000 kr. finansieres af et mindreforbrug i 2012 vedrørende Screeningsværktøjet, der er placeret på ramme 6.06 Børnefamilier med særlige behov og funktion 6.45.51 Sekretariat og forvaltninger

Børne- og Ungdomsudvalgets medfinansiering på 250.000 kr. finansieres i 2012 af puljen til Implementering af Dagtilbudsloven, der er placeret på  Dagtilbud, funktion 5.25.14 Integrerede daginstitutioner. Det skal understreges, at forslaget om at finansiere projektet med midler fra denne pulje ikke vil få konsekvenser for de allerede planlagte initiativer i forhold til puljens formål.

Videre proces

Hvis der afsættes midler til medfinansiering af Tryghed i Hjemmet – Støtte til Børn og Unge, vil forvaltningerne gå videre med at planlægge, hvorledes skolernes ressourcecenter kan være med til at understøtte skolens lærere og elever i forbindelse med dialogrejserne på den enkelte skole. Der vil i den forbindelse blive udarbejdet en lærervejledning, som giver forslag til, hvorledes undervisningen kan indpasses i skolens fag- og emnerække.


                                 Else Sommer                         Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top