Mødedato: 10.10.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Fælles forebyggelsesstrategi og opdatering af Børne- og Ungepolitikken - Fællesindstilling SOF, BUF

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget skal godkende Forebyggelsesstrategi – fælles sigtelinjer for forebyggelse af eksklusion og udsathed blandt børn og unge i Københavns Kommune, samt at forvaltningerne igangsætter opdateringen af Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender Forebyggelsesstrategi – fælles sigtelinjer for forebyggelse af eksklusion og udsathed blandt børn og unge i Københavns Kommune
  2. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender, at Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen igangsætter opdateringen af København Kommunes Børne- og Ungepolitik

Problemstilling

Københavns Kommune blev i foråret 2011 af Socialministeren opfordret til at deltage i Projekt Forebyggelseskommuner. Borgerrepræsentationen godkendte den 17. november 2011 Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens deltagelse i projektet. København er én ud af seks deltagende kommuner, hvilket indebærer, at kommunen skal udarbejde, implementere og følge op på en forebyggelsesstrategi. Strategien skal beskrive, hvordan kommunen arbejder med at forebygge, at børn og unge ekskluderes fra almensystemet samt, hvordan kommunen forebygger, at børn og unge anbringes uden for hjemmet.

Forebyggelsesstrategien skal være udarbejdet i 2012 og Social- og Integrationsministeriet vil frem til udgangen af 2014 følge med i implementering af og opfølgning på strategien. I Københavns Kommune indgår forebyggelsesstrategien som et projekt under Programmet for bedre samarbejde mellem SOF og BUF.

Ifølge dagtilbudsloven og serviceloven skal alle kommuner have en sammenhængende børnepolitik, der beskriver, hvordan indsatser er forankret på tværs af forskellige faggrupper, institutioner og sektorer. Det er et krav fra Social- og Integrationsministeriet, at forebyggelsesstrategien sammentænkes med børnepolitikken. Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik blev udarbejdet i 2007 og godkendt af Borgerrepræsentationen i 2008. Politikken er ikke siden blevet opdateret.

Løsning

Københavns Kommune er kommet langt i arbejdet med inklusion, tidlig indsats og forebyggelse på børneområdet. Der har dog ikke tidligere været tradition for, at strategisk udvikling og prioritering sker på tværs af udvalg og forvaltninger. Indsatsen på området kan styrkes yderligere, hvis tiltag, indsatser og udvikling sammentænkes på tværs, således børn, unge og familier modtager en koordineret og helhedsorienteret indsats.

 

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalgets forebyggelsesstrategi

Formålet med forebyggelsesstrategien er, at endnu flere børn, unge og familier i fremtiden modtager en rettidig og helhedsorienteret indsats. Målgruppen er børn og unge med særlige behov, der har behov for særlige støtte fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og/eller Socialforvaltningen.

Forebyggelsesstrategien skal sikre, at alle der arbejder med børn og unge i Københavns Kommune, har de samme sigtelinjer for, hvordan vi arbejder sammen om at sikre den rette indsats for barnet, den unge og familien og dermed forebygger eksklusion og udsathed. Strategien opsætter rammerne for et styrket samarbejde på tværs af fagligheder og sektorer, så indsatsen omkring barnet, den unge og familien styrkes. Forebyggelsesstrategien har følgende fokusområder:

 

Ø  Inklusion – Børn og unge med særlige behov indgår i fællesskaber, hvor de trives og udvikler sig

Forvaltningerne har en fælles vision om, at børn og unge med særlige behov får støtte i så tæt tilknytning til almenområdet som muligt. Dette arbejder vi hen imod ved at styrke den inkluderende indsats og skabe rammerne for mangfoldige fællesskaber. Dette indebærer, at inklusionsindsatsen understøttes ved bl.a. at ansætte inklusionspædagoger på alle almenskoler samt klæde lærere og pædagoger på med specialpædagogiske værktøjer. Endvidere etablerer forvaltningerne sammen fleksible undervisnings- og behandlingstilbud, tættere på almenområdet, der i højere grad er tilpasset den enkelte elevs behov. Det er derfor forvaltningernes målsætning, at andelen af børn i fuldt segregerede specialtilbud ikke stiger, samt at flere børn og unge føler sig inkluderet i det skoletilbud de er tilknyttet.

Tidlig indsats - Børn og familier med særlige behov får en så tidlig indsats som muligt

Forvaltningerne styrker sammen den tidlige indsats på dagtilbudsområdet ved at ansætte socialrådgivere i daginstitutioner. På skoleområdet etableres ressourcecentre og aftaleforum, der gør det muligt at handle samlet og koordineret i forhold til de børn og unge, der er bekymringer omkring. Herudover implementerer vi nye værktøjer til systematisk tidlig identifikation af børn og unge i vanskeligheder. Begge forvaltninger har ligeledes et fælles fokus på inddragelse af barnet, den unge og familien og fagpersonerne omkring dem. Det er derfor forvaltningernes målsætning, at gennemsnitsalderen ved første underretning og ved opstart af en børnefaglig undersøgelse i socialforvaltningen falder, samt at andelen af familierettede foranstaltninger stiger.

Ø  Faglige forventninger - Flere børn og unge med særlige behov får en kvalificerende skolegang

Forvaltningerne har en fælles målsætning om, at alle børn og unge skal udvikles socialt og fagligt så tæt på almenområdet som muligt. Dette indebærer, at forvaltningerne sammen understøtter en styrket indsats for, at børn og unge med særlige behov får en kvalificerende skolegang ved bl.a. at koordinere en fælles indsats overfor med bekymrende fravær i skolen. Herudover etablerer vi fleksible tilbud til børn og unge i målgruppen for dagsbehandling, der har fokus på tilbageslusning og fuldførelse 9. klasse i eller så tæt almenområdet som muligt. Det er derfor forvaltningernes målsætning, at det bekymrede fravær generelt, såvel som bland udsatte børn og unge, skal falde, samt at flere unge gennemfører 9. klasse.

Forebyggelsesstrategien bygger på Specialreformen og Strategien for arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier og samler således de eksisterende strategiske sigtelinjer, indsatser og effektopfølgninger, der er relevante for medarbejdere begge forvaltninger (bilag 1).

Opdatering af Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik

Forebyggelsesstrategien samler de strategiske sigtelinjer på området for børn med særlige behov i forhold til forebyggelses af eksklusion og social udsathed. Den samler dog f.eks. ikke Københavns Kommunes visioner for styrkelse af faglighed i almenskolen eller uddannelse og beskæftigelse for unge.

Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik er fra 2008 og der er behov for en opdatering, således Københavns Kommune har et opdateret samlet overblik over tilbud og indsatser samt et styringsværktøj, der samler visioner, mål og pejlemærker på hele børne- og ungeområdet.  Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen ønsker, at den opdaterende Børne- og Ungepolitikken skal fungere som én overordnet politik, der binder de forskellige strategier på børne- og ungeområdet sammen, samtidighed med at den muliggør, at der kan følges op på mål, resultater og aktiviteter på tværs af kommunens samlede børne- og ungeområde.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Socialministeriet følger halvårligt op på implementeringen af forebyggelsesstrategien. Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget vil ved deres to årlige fællesmøder få en status på målopfyldelsen i forhold til de mål og indikatorer, der er opstillet for strategien.

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget vil blive præsenteret for forslag til Københavns Kommunes nye Børne- og Ungepolitik medio 2013, hvorefter Borgerrepræsentationen, ifølge lovgivningen på området, skal godkende politikken.

 
                  Else Sommer                       Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top