Mødedato: 10.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Styringsaftale for Rammeaftale 2015 for det specialiserede socialområde og specialundervisning - FÆLLESINDSTILLING ØKF, SOF, BUF

Se alle bilag

Styringsaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning er udarbejdet i regi af KKR. Strategien er en del af Rammeaftale 2015 og skal godkendes af Borgerrepræsentationen den 9. oktober 2014.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at Styringsaftale for Rammeaftale 2015 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes

Problemstilling

Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning er et planlægnings- og udviklingsværktøj, som hver år udarbejdes i regi af kommunernes regionale samarbejdsorgan, Kommunekontaktrådet (KKR). Formålet er at sikre et samlet overblik over tilbuddene på det specialiserede socialområde og dele af specialundervisningsområdet, uanset om det enkelte tilbud drives af regionen eller af en kommune. Rammeaftalen skal således skabe sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud af tilbud og ydelser og sikre en balanceret udvikling på området.

Rammeaftalen 2015 består i henhold til bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde (BEK nr. 205 af 13/03/2011) samt bekendtgørelse om rammeaftale m.v. på specialundervisningsområdet (BEK nr. 381 af 28/4 2012) af to tidsmæssigt forskudte aftaler:      

-        Udviklingsstrategi, der blev vedtaget den 22. maj 2014.
-        Styringsaftale, der skal vedtages den 9. oktober 2014.

Styringsaftalen er et redskab til at styre kapacitet og økonomi på tværs af kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden, herunder takstudviklingen samt fastlæggelse af fælleskommunale procedurer. Udviklingsstrategien supplerer med fokus på den faglige udvikling i eksisterende tilbud samt behovet for nye tilbud.

Udviklingsstrategien og styringsaftalen gælder begge for perioden 1. januar 2015 – 31. december 2015 og skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Økonomiudvalget og vedtages af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Styringsaftalen har til formål at understøtte det tværkommunale samarbejde og samarbejdet mellem kommunerne og regionen på det specialiserede socialområde og området for specialundervisning. Aftalen opstiller en række anbefalinger til kommunerne, som skal understøtte dialogen mellem brugerkommuner og driftsherrer om kvalitet og pris for tilbud og pladser.  

Styringsaftalen indeholder følgende elementer:
 -      Aftale om takstudviklingen i 2015 for tilbud omfattet af aftalen
-      Aftaler om prisstruktur for de omfattede tilbud
-      Aftaler om frister for afregning for brug af tilbud
-      Aftaler om oprettelse og lukning af tilbud og pladser
-      Aftaler om principper for evt. indregning af driftsherrens udgifter ved oprettelse og lukning af tilbud og pladser aftalt i rammeaftaleregi
-      Tilkendegivelse fra kommunalbestyrelserne om overtagelse af regionale tilbud og fastlæggelse af, i hvilket omfang overtagne tilbud skal stå til rådighed for de øvrige kommuner
-      Angivelse af, hvilke konkrete tilbud der er omfattet af styringsaftalen.

Styringsaftalen er baseret på en fælles takstmodel, der er udviklet af kommunerne i hovedstadsregionen og lægger sig i forlængelse af tidligere drøftelser og aftaler mellem kommunerne.

Socialforvaltningens bemærkninger
Da Københavns Kommune på socialområdet er nettokøber af ydelser, har vi en økonomisk interesse i den stramme styring af udgiftsudviklingen, der her besluttes som en fælles målsætning. I praksis er målingen af udgiftsudviklingen vanskelig, men det at have en hensigtserklæring på området vurderes som gavnligt.

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger
Styringsaftalen giver retningslinier for selve takstberegningerne fx hvordan husleje og afskrivninger indregnes i takster som andre kommuner betaler. Dermed er styringsaftalen et relativt teknisk dokument. I Børne- og Ungdomsforvaltningen regnes alle takster vedr. salg af pladser på specialskoler, specialfritidshjem, specialklubber, specialbørnehaver og særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse efter styringsaftalen.

Af Styringsaftalen fremgår det dog, at ”priserne i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisning til og med 2016 maksimalt må stige med pris- og lønfremskrivningen minus en procent i forhold til prisniveauet i 2014.” Forvaltningen opfatter det som en politisk beslutning om taksterne skal falde, da dette forudsætter et fald i tilbuddenes budgetter, som er vedtaget via en budgetmodel i Børne- og Ungdomsudvalget.  

B
ørne- og ungdomsforvaltningen tager derfor forbehold for på forhånd at kunne garantere den fastsatte takstnedsættelse men tilstræber det og vurderer, at det er sandsynligt at forvaltningen kan leve op til kravet i 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles af Socialudvalget den 3. september, Børne- og Ungdomsudvalget 10. september, Økonomiudvalget 30. september og Borgerrepræsentationen 9. oktober 2014. 

 

       Anette Laigaard             Else Sommer                Bjarne Winge

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top