Status på helhedsorienteret indsats til hjemmetræningsfamilier - FÆLLESINDSTILLING BUF og SOF
Indstilling og beslutning
Børne- og ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller;
- at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager status på udvikling af helhedsorienteret indsats for hjemmetræningsfamilier til efterretning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller;
- at Børne- og Ungdomsudvalget beslutter, at der etableres en pilot med fleksible pladser i dagtilbud for børn som hjemmetrænes, hvor 50 % af ressourcerne til specialtilbud følger barnet og tildeles daginstitutionen
Problemstilling
Dialog med forældre til børn der hjemmetrænes tydeliggjorde, at der var behov for at afsøge, hvordan der kunne skabes en bedre indsats for familier, der hjemmetræner. Derfor gennemførte Børne- og Ungdomsforvaltningen i 2014 et samskabende forandringsforløb i samarbejdet med innovationsbureauet FUTU med henblik på at udvikle løsninger, der kunne øge tilfredsheden blandt familier, der hjemmetræner og for fagpersonale. Rapporten pegede på tre løsningsspor:
- Tidlig indsats
- Kulturændring i Børne- og Ungdomsforvaltningen – med fokus på forældresamarbejdet
- Helhedsorienteret indsats for børn som hjemmetrænes
Dialogen har medført, at forvaltningerne har arbejdet med at fine nye og bedre løsninger for borgeren. Der er allerede igangsat en række indsatser, som forventes at bidrage til en tidlig indsats fx ved implementering af opsporingsmodeller i sundhedsplejen og alle dagtilbud, styrket vidensoverdragelse i overgange og udvikling af samtykkeskema til frontpersonalet i Børne- og Ungdomsforvaltningen samt en række samarbejdsindsatser med Socialforvaltningen. Dertil har Børne- og Ungdomsforvaltningen fokus på kulturændring ved bl.a. at udvikle mere generelle metoder til forældresamarbejde for alle børn i dagtilbud og skoler. For at sikre en helhedsorienteret indsats for børn som hjemmetrænes, fortsætter der en kontinuerlig dialog om at finde gode løsninger for hjemmetræningsfamilierne. I det følgende gives derfor status på samarbejdet mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen i forhold til etableringen af en helhedsorienteret indsats for børn, der hjemmetrænes.
Løsning
For at sikre løsningssporet om en helhedsorienteret indsats for børn, som hjemmetrænes, har forvaltningerne udviklet en række konkrete indsatser, der skaber afsættet for mere sammenhængende og helhedsorienteret forløb. Dialogen med forældrene er afgørende for at finde de gode løsninger, der sætter barnet i centrum. Derfor har indsatserne været drøftet med hjemmetræningsforældrene undervejs i processen, senest på et dialogmøde april 2015. Forvaltningerne har taget forældrenes input med i det videre arbejde i det omfang, det har været muligt. Der blev endvidere afholdt et opfølgende møde med repræsentanter fra forældrene den 3. juni med henblik på at orientere om og drøfte det mere konkrete forslag.
Kommunens kommunikation til og dialog med forældre
For at sikre gennemsigtighed og klar kommunikation er der udarbejdet et informationsmateriale til forældre, der ønsker at hjemmetræne. Materialet er tiltænkt forældre såvel som medarbejdere i forhold til vejledning og forventningsafstemning i forhold til de muligheder, der er for hjemmetræning. Materialet forventes kommenteret af hjemmetræningsfamilierne med udgangen af juni måned, inden det bliver tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Herudover er der etableret et fælles mødefora mellem Fagligt Center i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Handicapcenter København i Socialforvaltningen og hjemmetræningsforældrene, så der er en kontinuerlig og fast dialog om samarbejde og udvikling på området.
Fælles sagsforløb for familier der hjemmetræner
For at sikre en mere sammenhængende indsats for hjemmetræningsforældrene har forvaltningerne beskrevet et fælles sagsforløb, hvor fokus er på løbende koordinering, vidensdeling og at samstemme med forældrene. Nye elementer i sagsforløbet er:
- Et informationsmøde umiddelbart efter at barnet er målgruppeplaceret til særligt dagtilbud, hvor BUF og SOF i fællesskab mødes med familien, som ønsker at hjemmetræne, lytter til familiens ønsker samt informerer om de muligheder, der er i kommunen, herunder hjemmetræning.
- Et opstartsmøde, når der er bevilliget hjemmetræning, hvor den konkrete plan for hjemmetræningen drøftes. Hvis man kombinerer med fx dagtilbud, vil dette tilbud være repræsenteret på mødet.
Sagsforløbet har været drøftet med hjemmetræningsforældrene april 2015 og forventes implementeret fra sommer 2015.
Afklaring af placering af opgave med tilsyn og opfølgning
Det personrettede tilsyn med barnet og opfølgning på effekten af hjemmetræningen er i dag placeret hos henholdsvis Borgercenter Handicap i Socialforvaltningen og Børnecenter København i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Forvaltningerne har undersøgt, hvorvidt tilsyn og opfølgningsopgaverne er hensigtsmæssigt placeret i de to forvaltninger med henblik på at reducere kompleksiteten mest muligt. Det personrettede tilsyn vil altid skulle varetages af Borgercenter Handicap, idet det har ansvaret for at foranstalte hjemmetræningen. At foretage opfølgningen på effekten af hjemmetræningen kræver en faglighed og indsigt fra forskellige faggrupper. Københavns Kommune er organiseret således, at disse kompetencer (fysio- og ergoterapeuter, sundhedsplejersker, psykologer og talehørerpædagoger) er placeret i Børne- og Ungdomsforvaltningens tværfaglige support og Børnecenter København.
Såfremt ansvaret for opfølgning skulle placeres i Borgercenter Handicap, så ville centeret skulle ansætte nye faggrupper eller betale sig fra konsulentbistand i forhold til at besidde den specialiserede viden om træning af børn med funktionsnedsættelser. Det vurderes derfor, at tilsyn og opfølgning er placeret hensigtsmæssigt, så længe besøgene koordineres, hvilket er tilfældet i dag. Herudover afventes lovrevisionen af hjemmetræningsområdet i 2015/2016.
Pilotafprøvning af fleksible tilbud i Børne- og Ungdomsforvaltningen
FUTU rapportens løsningsspor vedr. en helhedsorienteret indsats peger på, at forældre til børn som hjemmetrænes, har et ønske om, at hjemmetræningsmetoden i højere grad integreres på almenområdet, og at der bliver mulighed for at kombinere hjemmetræningen med et alment dagtilbud. Hvor FUTU-rapporten tager afsæt i børn, som trænes efter ABA-metoden (Applied Behaviour Analysis), har Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejdet med løsninger, som er målrettet alle børn, der hjemmetrænes. Forvaltningen har derfor beskrevet et pilotprojekt, der har til formål at afprøve fleksible tilbud til børn som hjemmetrænes på 0-5 års området:
- BUF-fleks i dagtilbud i kombination med hjemmetræning, hvor barnet er deltid i institutionen (modellen tager afsæt i erfaringer fra BUF-fleks på skoleområdet, hvor midler fra specialtilbuddet tilføres almentilbuddet. Dagtilbuddet tilføres 50 % af pladsprisen til et specialtilbud)
- Etablering af halve pladser i specialinstitutioner i kombination med hjemmetræning
- En forløbsbeskrivelse for anvisning til dagtilbud, efter et barn er visiteret – for at sikre sammenhæng mellem hjem og dagtilbud
Tilbuddene har været drøftet med hjemmetræningsforældre 23. april 2015 og 3. juni 2015. Dialogen har bl.a. medført, at det tydeligt fremgår, at BUF-fleks giver mulighed for, at ressourcerne følger barnet, og at det er dagtilbuddet, som efter dialog med forældrene, træffer beslutning om, hvordan de ekstra ressourcer anvendes for bedst at håndtere opgaven og barnets udvikling.
Forældrene har haft specifikke ønsker til udviklingen af de fleksible tilbud:
- ABA forældrene ønsker institutioner, som har kompetencer til at arbejde med ABA metoden. Også Hjernebarnet København ønsker, at institutionerne har kendskab til de metoder, der trænes efter i hjemmet, så barnet oplever sammenhæng i den træning, der foregår i hjemmet og i institutionen. Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at institutionerne ikke skal være metodespecifikke, men de skal have kendskab til hjemmetræningsmetoden og indgå i samarbejdet med forældrene om at understøtte barnet så det oplever sammenhæng i indsatsen.
- Hvor ABA-forældrene har foreslået, at det er 80 %, vil Børne- og Ungdomsforvaltningen tilføre dagtilbuddet 50 % af pladsprisen i et specialtilbud, da det forventes at børnene vil være der deltid.
- Både ABA forældrene og Hjernebarnets forældre ønsker, at der er mulighed for, at barnets hjælpere kan ansættes som støtte i institutionen. Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at institutionen har den fulde ansættelsesret, hvis der skal ansættes en støtteperson til barnet.
På seneste møde tilkendegav hjemmetræningsforældrene opbakning til, at Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksætter et et-årigt pilotprojekt med etablering af fleksible dagtilbudspladser til børn, som er omfattet af hjemmetræning under nævnte rammer. Projektet afsøger muligheden for at udpege de institutioner, som allerede i dag har hjemmetræningsbørn. Pilotprojektet løber i perioden 1.10.2015 – 1.10.2016, og er udarbejdet under hensyn til, at de kan afholdes indenfor den nuværende økonomiske ramme. Piloten evalueres i efteråret 2016.
Ved at afprøve de mere fleksible tilbud kan forvaltningen blive klogere på, hvordan vi kan etablere mere optimale tilbud til børn, der hjemmetrænes. Dertil kan det overvejes, om der på sigt kan være et potentiale i at udbrede en mere fleksibel tilbudsløsning til alle børn, som visiteres til et særligt dagtilbud efter servicelovens § 32. Forvaltningen tager forbehold for eventuelt udgiftspres på grund af, at flere børn både hjemmetrænes og går i dagtilbud.
Ifølge Serviceloven kan familier i forbindelse med hjemmetræning modtage op til 588.443 kr. til redskaber mv. i forbindelse med træningen. Denne sats nedreguleres ikke, hvis hjemmetræningen kombineres med fx dagtilbud. Der er i dag ca. 25 børn i 0-5 års alderen, som hjemmetræner, heraf er 17 af børnene også indmeldt i forskellige typer dagtilbud.
Økonomi
Videre proces
Else Sommer Anette Laigaard