Faglig helhedsplan for Tingbjerg Skole og klyngen i Tingbjerg
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget med henblik på en brugerinddragelsesproces drøfter forslag til faglig helhedsplan for Tingbjerg Skole og klynge, herunder forsøg med fritagelse for deltagelse i Københavnermodellens rådgivning af skolestartere i skoleåret 2016/17 og 2017/18 og fravigelse af principperne for placering af M-klasser
Problemstilling
Tingbjerg er et område, der er udfordret på flere fronter. Samtidig er det et område, hvor der fra flere forvaltninger løbende igangsættes en række initiativer. Børne- og Ungdomsudvalget har på baggrund af de mange udfordringer for områdets børn efterspurgt en samlet plan for den faglige udvikling af skolen og områdets daginstitutioner.
Et centralt element i skolens udfordring er elevgruppen. Elevgruppen på Tingbjerg Skole er en yderst udsat elevgruppe, hvilket fx ses i antal sociale foranstaltninger, socialt udfordrede familier og store flyttetendenser. Det er desuden opgjort, at 80 % af børnene før skolestart har sproglige udfordringer. Fagligt placerer Tingbjerg Skole sig under byens gennemsnit i folkeskolens afgangsprøver, men der ses dog en fremgang på nogle klassetrin i de nationale test. Tingbjerg Skole oplever endvidere en massiv udfordring i forhold til at tiltrække og fastholde elever til skolen, hvilket er problematisk i forhold til at udvikle og fastholde et godt skoletilbud til alle områdets børn og unge.
Løsning
Formålet er at skabe en strategisk plan med udgangspunkt i områdets udfordringer, herunder særligt børnenes sociale og faglige udfordringer, sætter de igangværende og fremtidige initiativer ind i en sammenhæng med henblik på at sikre, at områdets børn får det bedst mulige dag- og skoletilbud i et tæt samarbejde mellem områdets aktører. Løsningsforslaget er struktureret omkring løsningen af tre store udfordringer for området; Image, faglighed og sprog samt elevgrundlag. Forslaget er udarbejdet i tæt dialog med skolen og områdets klynge. Se grafisk oversigt i bilag 1. Indsatsen koordineres tæt med den byudviklingsstrategi for Tingbjerg/Husum som er under udarbejdelse, og som forventes forelagt for BUU d. 12.8.15 som en fællesindstilling med ØKF, SOF, SUF, TMF og BUF.
Image
Skole med en særlig profil i forhold til sprog
Det foreslås at gøre Tingbjerg Skole til skole med en særlig profil i forhold til sprog. Skolens profil skal komme til udtryk i det faglige fokus på skolen samt i kommunikationen omkring skolen.
Tingbjerg Skole har qua en stor investering i uddannelse i dansk som andetsprog og erfaring med undervisning af tosprogede elever en stærk kompetence i forhold til sprogindsatsen for områdets sprogligt udfordrede børn og unge. Dette giver skolen en unik baggrund for at videreudvikle og profilere sprogarbejdet. Sprogarbejdet er ligeledes et centralt element i et styrket samarbejde mellem klyngen og skolen.
Københavnermodelfritagelse
Med udgangspunkt i en styrkelse af skolens profil som et kvalificeret tilbud til elever med sproglige udfordringer foreslås, at skolen forsøgsmæssigt ”fritages” for deltagelse i københavnermodellen. Ved skolestart i 2014 og 2015 valgte henholdsvis 20 og 23 børn fra Tingbjerg Skoles distrikt at tage imod en Københavnermodelplads på en anden skole. Fra de tre årgange af Københavnermodel 2.0 er i alt 3 elever vendt tilbage til Tingbjerg Skole efter indskrivningen på en Københavnermodelplads. Skolens oplevelse er, at det er de ressourcestærke nytilkomne, som endnu ikke har oparbejdet danskkundskaber, der takker ja til en københavnermodelplads. Skolen finder det på den baggrund vanskeligt at fastholde, at Tingbjerg Skole er et godt skoletilbud, når der samtidig rådgives væk fra skolen. Det foreslås, at fritagelsen skal gælde for skoleåret 2016/17 og 2017/18. Udviklingen vil blive fuldt tæt i perioden og danne baggrund for en evaluering af fritagelsen med efterfølgende oplæg til beslutning af en eventuel videreførelse/permanentliggørelse.
Modtagelsesklasser
Det foreslås derudover at placere en M-klasse for indskolingen (M0) på Tingbjerg Skole. Skolen modtager i forvejen en del børn, der har gået i M-klasse på en anden skole. Over de sidste fire år (2011-2014) har skolen taget imod 28 elever fra M-klasser. Etablering af en M-klasse på skolen kræver dog en ændring i de kriterier, der benyttes til at placere M-klasserne. Det foreslås, at der på skolen sættes gang i et udviklingsprojekt, der skal udvikle en ny model for M-klasserne med en tættere integration med almenskolen og i tæt samarbejde med børnehaverne. Opstart af udviklingsprojektet foreslås til skoleåret 2016/17.
Styrket faglighed
I forhold til at sikre en fortsat styrkelse af det faglige niveau på Tingbjerg Skole igangsættes i forlængelse af skolens handleplan en række initiativer i samarbejde mellem skolen og forvaltningen, Bilag 2. Herudover skal forvaltningens øvrige kompetenceudviklingstilbud på det sproglige område mv. anvendes til en målrettet opkvalificering af personalet.
Elevgrundlag
Tværfaglig support
Tingbjerg Skole og området vil i fællesskab afdække den nuværende support for at se på, om denne er tilstrækkelig i forhold til klyngen og skolens udsatte elever. Baggrunden er, at Tingbjerg Skole oplever, at de mangler ressourcer på trods af, at skolen får mere support end budgetmodellen tilskriver.
Undersøgelse af områdets børn og unge
Det er helt afgørende for tilrettelæggelsen af den faglige indsats, at man kender målgruppens forudsætninger. På den baggrund har forvaltningen og skolen aftalt, at der igangsættes en undersøgelse af de nuværende børn på Tingbjerg Skole med henblik på at afdække børnenes forudsætninger samt hvilke kompetencer de har når de forlader henholdsvis klyngen og skolen. Se yderligere i bilag 3.
0-18 års perspektiv
Børnenes sprogkundskaber ved skolestart er i dag ikke tilfredsstillende. I 2014 igangsattes et gennemgribende femårigt udviklingsprojekt ’Projekt Fælles Indsats’ for institutionerne i klyngen. Projektet fungerer som en paraply, der rækker ind over alle projekttiltag og faglige handleplaner i klyngen. Fokus i arbejdet er bl.a. på metodeudvikling, sprog og pædagogik. Herudover er igangsat en række initiativer der skal sikre det faglige niveau i områdets institutioner, herunder nye pædagogstillinger affødt af midler fra Finanslovsaftalen for 2015 samt via projektet ’Turn around til øget chancelighed’, der blev politisk besluttet i september 2014, hvor der gives mulighed for ansættelse og fastholdelse af uddannet personale med særlige kompetencer i særligt udsatte institutioner. Indsatserne her skal samtænkes med skolens udviklingstiltag - fx i form af fælles aktionslæringsprocesser som metode til kvalificering af børns læringsmiljø.
Det er således afgørende, at ledelsen på hhv. skole og klynge i fællesskab etablerer en faglig platform for lærere og pædagoger på tværs af klynge og skolen, så viden og erfaringer med børnenes læring og trivsel deles og udvikles.
Endelig vil forvaltning og skole sammen etablere et styrket samarbejde mellem Tingbjerg Skole, Familieskolerne, SOF og KFFs tilbud i området.
I regi af budgetforhandlingerne og effektiviseringssporet afvikler Tingbjerg Skole sin position som heldagsskole i forhold til antallet af undervisningstimer. Dog er kontingentfritagelsen vigtig for fritidstilbuddets virke i et område, hvor vurderingen er, at eleverne ellers tages ud af tilbuddet. I forbindelse med BUU’s behandling af budgetforslaget for 2016 vedtog udvalget at fastholde kontingentfritagelsen for Tingbjerg Skole.
Økonomi
Udfasningen af Tingbjerg Skoles position som heldagsskole i forhold til antallet af undervisningstimer træder, jf. budgetoplægget på BUU-mødet 29. april, i kraft i skoleåret 2016/17.
Midlerne til analysen af områdets børn findes på eksisterende bevilling Undervisning, funktion 3.22.01.
Der er i øjeblikket et samarbejdsprojekt med professionshøjskolen Metropol under udarbejdelse. Formålet er at udvikle kursuspakker, der er skræddersyede til de enkelte skolers behov. Såfremt skolens kompetenceudviklingsbehov kan indtænkes her, skal der ikke findes yderligere finansiering.
Videre proces
Else Sommer /Camilla Niebuhr