Mødedato: 10.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Budget 2016 - budgetønsker

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte temaerne for driftsønsker til budget 2016. Udvalget forelægges separate indstillinger om anlægsplan og behovsanalyse, der skal danne grundlag for budgetønskerne på anlæg.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at drøfte temaer samt prioritering af midler til driftsønsker til budget 2016

Problemstilling

Økonomiudvalget har besluttet, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal udarbejde budgetforslag inden for tre temaer:

-
       
Et løft til folkeskolen (ene-ansvarlig)
-        Dagpasning, skoler og fritidstilbud til alle børn (ene-ansvarlig)
-        Unge og uddannelse (ansvarlig med SOF og BIF som bidragsydere)

Derudover kan forvaltningen bidrage til temaerne social mobilitet, hvor Socialforvaltningen er ansvarlig, og et sikkert og trygt København, hvor Økonomiforvaltningen er ansvarlig.

Udvalget har den 29. april i sag om 2. behandling af budgetforslag 2016 taget forvaltningens forslag om temaer for budgetønsker til efterretning. Derudover fik udvalget en bruttoliste over ønskeforslag til orientering på aflæggerbordet den 20. maj med henblik på oversendelse til Økonomiudvalget.

Børne- og ungdomsforvaltningen foreslår, at udvalget prioriterer to temaer ”trivsel for medarbejdere i dagtilbud og skolen” og ”unge og uddannelse” til budgetforhandlingerne 2016. Motivationen er de omfattende forandringer børne- og ungeområdet i København gennemgår som følge af folkeskolereformen, inklusionsdagsordenen, omlægning af lærernes arbejdstid samt Fremtidens Fritidstilbud og en kommende reform af 0-6 årsområdet. Forandringerne lægger et voldsomt pres på kerneopgaven, hvilket bl.a. kan aflæses i Trivselsundersøgelsen for 2015. For at nå de nationale og kommunale mål for børn og unges trivsel og udvikling og ikke mindst målet om en ungdomsdannelse er det således afgørende at investere i medarbejdernes faglighed og trivsel.

Løsning

Bedre trivsel for medarbejdere i dagtilbud og skolen
Der er
 fortsat udfordringer med at nå i mål med børn og unges trivsel og faglighed og med at bryde den negative sociale arv. Vi har for mange børn, der ikke besidder de nødvendige sproglige og sociale kompetencer, for mange elever, hvis faglige resultater ligger under landsgennemsnittet fx i matematik og dansk og for mange unge, der ikke vurderes uddannelsesparate, og ikke kommer videre til en ungdomsuddannelse. For at vores børn og unge kan blive så dygtige som de kan, er det afgørende med pædagoger og lærere, der er gode til og trives i deres arbejde, og dermed kan løfte den kerneopgave, de brænder for at udføre. Trivselsundersøgelsen i København viser, at medarbejderne ikke oplever at have de rigtige rammer til at kunne levere den nødvendige kvalitet i kerneopgaven. Derfor skal vi investere i selve kerneopgaven og tilvejebringe de understøttende aktiviteter, der skal til for, at den enkelte medarbejders faglighed og trivsel løftes. Det handler således om faglige kompetencer, bedre ledelse, mere tid og bedre arbejdsmiljø. Aktiviteterne skal være differentierede og målrettede for den enkelte skole og dag- og fritidstilbud, så den enkelte medarbejder og leder oplever, at indsatsen gør en konkret forskel for den enkelte til gavn for hele den pædagogiske enhed. Det kræver en samlet trivselspakke, der går tæt på kerneydelsen og medarbejderes og lederes dagligdag med børnene og de unge.

Samlet trivselsindsats over fire år - først fokus på folkeskolen 
En samlet forbedring af de faglige kompetencer og trivslen for medarbejdere og ledere foreslås at være en fire-årig strategi med en række engangsinvesteringer. Det foreslås at prioritere folkeskolens medarbejdere i de første to år, mens indsatserne i dagtilbud og fritidstilbud langsomt startes op. Forslaget om prioriteringen skyldes, at det lige nu er tydeligt beskrevet i Trivselsundersøgelsen, at lærerne oplever store udfordringer som følge af folkeskolereformen og inklusionsdagsordenen, mens udfordringen for dag- og fritidstilbuddene vil være stigende over de næste år i takt med implementeringen af de større omorganiseringer; fremtidens fritidstilbud og en kommende børnepakke.

Konkrete indsatser i trivselspakken
Trivselspakken skal klæde medarbejdere og ledere på til at håndtere de organisatoriske ændringer, der enten er gennemført, eller som skal implementeres i fremtiden. I skolerne handler det om de allerede gennemførte ændringer som følge af folkeskolereform, ny lov om arbejdstid samt inklusionsdagsordnen, som skal implementeres fuldt ud. På dag- og fritidstilbud vil fokus være på at støtte og kompetenceudvikle ledere og medarbejdere i relation til Fremtidens Fritidstilbud og en kommende reform af 0-6 årsområdet.

Strategien er opbygget med tre tværgående temaer, der er fælles for medarbejdere på både skole – og dagtilbud; Styrket faglig ledelse, kapacitetsopbygning i form af kompetenceudvikling og mere tid samt styrket medindflydelse. Derudover foreslås der for skolerne en pulje til omstilling og til fritidstilbud en særlig indsats vedrørende udvikling af fritidspædagogikken.

En væsentlig del af trivselspakken er fokus på det fysiske arbejdsmiljø. Der foreslås derfor arbejdet videre med finansiering af support til at indrette lokaler, så de bedst muligt understøtter læring og inklusion suppleret af anlægsmidler til konkret indretning.

De to trivselspakker er uddybet i bilag 1 for medarbejdere i skolerne og i bilag 2 for medarbejdere i dag- og fritidstilbud. Her fremgår også en bruttoliste over budgetforslag med en kort beskrivelse af de enkelte initiativer.

Unge og uddannelse
Flere københavnske unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse eller en erhvervsuddannelse. 95% af københavnske unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse mod i dag 89%. 25% af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse mod i dag 9%.  Det er en del af de overordnede Københavnermål for uddannelse. 

Indsatsen for de unge skal tage udgangspunkt i den enkelte unge og skal struktureres i et tæt samarbejde mellem kommunens aktører. Derudover skal udskolingens aktiviteter for at sikre elevernes uddannelsesparathed allerede igangsættes i 7.-8. klasse.  Til sammen skal en stærk udskoling, bedre vejledning og intensive indsatser give elever de faglige og sociale kompetencer, der styrker deres uddannelsesparathed frem mod ungdomsuddannelse.  Forvaltningen kan ikke løfte opgaven med at få flere unge i uddannelse alene, hvorfor der samarbejdes med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen om at udarbejde supplerende forslag på ungdomsområdet.

Forslag til investering i unge og uddannelse er uddybet i bilag 3. Her fremgår også en bruttoliste over budgetforslag med en kort beskrivelse af de enkelte initiativer.

Bidrag til temaerne social mobilitet og et sikkert og trygt København
Forvaltningen vurderer, at BUFs primære opgave i forhold til social mobilitet er at understøtte medarbejdere i folkeskolen og på dag- og fritidstilbuddene til at levere en endnu bedre kerneydelse, hvorfor der ikke er udarbejdet særskilte budgetnotater til temaerne ”social mobilitet” og ”et sikkert og trygt København”. Højere faglighed og trivsel er godt for alle børn og unge, men har endnu større betydning for de udsatte børn og unge. Derudover er der i trivselsforslagene et særligt fokus på udsatte børn og deres familier ved at investere i tidlig indsats i daginstitutionerne og en understøttelse af inklusionsarbejdet i skolerne.

I forhold til temaet ”et sikkert og trygt København” er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tovholder på et budgetforslag vedr. forebyggelse af radikalisering af unge under deres budgettema ”God integration”. Indholdet af forslaget afventer anbefalinger fra en ekspertgruppe nedsat af forvaltningen. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil blive inddraget i den endelige udformning af budgetønsket.

Involvering af Hoved-MED
Det er aftalt, at Hoved-MED involveres i den videre proces med udarbejdelse af forslagene især ifht. trivsel. Derfor er budgetgruppen under Hoved-MED indkaldt til en indledende drøftelse i starten af juni, og budgettet drøftes på Hoved-MED den 17. juni. Derudover vil HovedMED blive inviteret til drøftelse af budgetønskerne igen i august, eventuelt i tilknytning til udvalgets budgetseminar.

Økonomi

Der udarbejdes først økonomi på budgetforslagene til udvalgets budgetseminar den 21.-22. august. Der forventes et årligt finansieringsbehov på ca. 100 mio. kr., hvoraf trivselspakken udgør ca. 75 mio. kr. og unge og uddannelse ca. 25 mio. kr. Trivselspakken forventes primært at være en engangsinvestering, mens initiativerne under unge og uddannelse vil være en varig udgift.

Videre proces

På baggrund af udvalgets drøftelse vil forvaltningen udarbejde endelige budgetnotater mhp.  drøftelse på udvalgets budgetseminar den 21.-22. august. Forslagene skal ifølge kommunens budgetprocedure fremsendes til Økonomiforvaltningen den 11.8.2015.



      Else Sommer                     /
Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.
Til top