Mødedato: 10.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Behovsprognose 2015

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til behovsprognosen 2015 for det fremtidige kapacitetsbehov på 0 - 18 års området.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at Børne- og Ungdomsudvalget tager behovsprognosen for skole, fritidstilbud, dagtilbud, klub og specialområdet til efterretning

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger her behovsprognose 2015 for skole, fritidstilbud, dagtilbud, klubtilbud og specialområdet. Behovsprognosen angiver, hvor mange nye spor, grupper og pladser, der skal skabes plads til de kommende år, såvel som på længere sigt i løbet af 10 år. Behovsprognosen er beregnet dels på baggrund af børneprognosen, som viser hvor mange børn, der forventes bosat i København, dels på baggrund af børnenes søgning til folkeskolerne, fritidstilbuddene, dagtilbud og visitationen til specialtilbuddene.

De seneste 10 år er byen vokset fra 85.300 børn og unge til 102.300 børn og unge. De næste 10 år forventes byen at vokse med yderligere 17.900 børn og unge til 120.200 i alt, som også skal i skole og dagtilbud.

Tilvæksten har medført, at København har foretaget mange udbygninger og byggeri af nye skoler og institutioner for at få plads til børnene de seneste 10 år. Der er endvidere vedtaget en række nye udbygninger og etablering af nye skoler og institutioner, som ventes færdige i løbet af de næstkommende 3 - 5 år. Der er således planlagt udvidelser og nyt byggeri af mere end 70 daginstitutionsgrupper, 20 spor på skolerne, 9 specialdagtilbudsgrupper og 110 specialklubpladser. Men det fremgår af dette års prognose, at de igangsatte udvidelser ikke kan dække hele behovet, og at der derfor skal igangsættes yderligere udvidelser, svarende til 4 nye skoler og 383 nye daginstitutionsgrupper de næstkommende 10 år. Der er også behov for flere pladser på specialområdet for at få plads til børnene i skolerne og dagtilbud. Udvidelserne skal foretages, så bygningerne lever op til funktionsprogrammet på skole og fritidsområdet, som er vedtaget i Borgerrepræsentationen 18. september 2014, samt programmet for dagtilbud.


Børneprognosen er beregnet af Økonomiforvaltningen på baggrund af forventet fødselstal, flyttemønstre og forventet boligbyggeri i byen i den seneste befolkningsprognose. Søgningen til skolerne m.v. er faktaoplysninger fra byens skoler og tilbud. Selvom der nu bygges mange nye skoler og dagtilbud, viser prognosen, at antallet af skolebørn og børn i dagtilbud og specialtilbud vokser endnu mere. Derfor er der fortsat behov for at udvide den eksisterende bygningsmasse og bygge nyt. Prognosen ligner sidste års prognose. Der er ingen overraskelser og der er kun tale om mindre justeringer i behovet i de enkelte bydele i forhold til sidste års prognose.

Forslag til udbygning af skoler og tilbud de steder, hvor behovet er mest udtalt, indgår i anlægsplanen, som forslag til kommende budgetforhandlinger. Anlægsplanen behandles også på dette udvalgsmøde.

Løsning

På daginstitutionsområdet (bilag 1) er søgningen til byens dagtilbud vokset en anelse, idet flere forældre bruger tilbuddene end tidligere. Til gengæld er tilvæksten i antallet af børn udskudt en anelse. Dette betyder samlet set, at behovet for plads kan dækkes på kort sigt ved at igangsætte 19 nye dagtilbudsgrupper i budget 2016. På længere sigt (10 år) er der behov for yderligere 364 grupper for fortsat at dække behovet på området.

På skole- og fritidsområdet (bilag 2) viser den nye behovsprognose stort set samme forventede tilvækst som sidste prognose. Det betyder, at der forsat er behov for at afsætte midler til yderligere 12 - 13 spor med tilhørende fritidshjem/KKFO pladser i byen de næste 10 år. Søgningen til folkeskolerne er stort set uændret, ligesom tilvæksten i antallet af børn er gået som forventet. Idet et spor eller en ny skole typisk tager 3 – 5 år at bygge, er der behov for at igangsætte de første 6 spor i budget 2016 og de resterende 6-7 spor i budget 2017 og 2018.

På klubområdet (bilag 3) viser prognosen, at der i dag er et tilstrækkeligt antal pladser i forhold til at sikre pladsgarantien for 10 og 11 årige klubbørn, men at der i dag mangler ca. 1.800 pladser, førend der kan tilbydes permanente og ikke midlertidige pladser til alle klubbørn i alderen 10 - 13 år. I løbet af de næste 10 år kan behovet fortsat dækkes for de 10 og 11 årige, men skal der tilbydes permanente pladser til alle 10 - 13 årige, skal der etableres yderligere 3.600 pladser under forudsætning af, at søgningen til klubberne ikke påvirkes af folkeskolereformen og den længere skoledag. Søgefrekvenserne til klubområdet har endnu ikke ændret sig væsentligt, men en spørgeskemaundersøgelse fra 2014 foretaget iblandt forældrene til klubbørn viser, at 12 - 25 % overvejer at takke nej til klubtilbuddet, hvilket kan skyldes den længere skoledag efter folkeskolereformen. Ligeledes forventes, at en del af behovet for klubpladser ændres som resultat af klubbenes nye rollei Fremtidens Fritidstilbud. Der fremlægges derfor ikke forslag til udbygninger af klubområdet i anlægsplanen.

På specialområdet (bilag 4) viser prognosen, at behovet for specialdagtilbud er dækket på kort sigt, og der kan endda omprioriteres 2 basisgrupper til andet formål. Derimod mangler der 47 pladser på specialskolerne og -klasserækker indenfor en periode på 4 år. På længere sigt viser prognosen et behov på 119 nye specialskolepladser, 56 klubpladser, 42 basispladser og yderligere 34 pladser i specialtilbud.

Nedenfor ses behovet for plads opsummeret på viften af tilbud i København.
 

Område

Behov budget 2016

Behov i kommende budgetter 2017 -

 Dagtilbud

Behovet kan dækkes ved at igangsætte etablering af 19 ny dagtilbudsgrupper

Behov for yderligere 364 grupper de næstkommende 10 år

Skole og Fritidstilbud/KKFO

 

Behovet kan dækkes ved at igangsætte 6 spor og 6 x 112 pladser

Behov for yderligere 6 - 7 spor og 6 - 7 x 112 pladser de næstkommende 10 år

Klub

Behovet kan dækkes for 10 og 11 årige. Der er behov for 1.800 pladser til dækning af 10 - 13 årige

Behov for yderligere 3.600 pladser til 10 - 13 årige de næstkommende 10 år

Specialtilbud

Behovet er dækket på specialdag- fritids- og klubtilbud.
Behovet på specialskolerne kan dækkes ved at etablere yderligere 47 pladser i perioden frem til 2019

Behov for yderligere 119 specialskolepladser, 56 klubpladser, 42 basispladser og yderligere 34 pladser i særlige tilbud  de næstkommende 10 år 



Nedenfor ses behovet, som det fordeler sig i de enkelte områder af byen. I forhold til sidste år er behovet på skoleområdet opjusteret med 1 spor på Amager og nedjusteret med 1 spor i Indre By. Ændringen er positiv, da der er bedre mulighed for at udvide kapaciteten på Amager end i Indre By. På dagtilbud er behovet på kort sigt som forventet størst i Vanløse/Brønshøj, Vesterbro/Valby og Nørrebro/Bispebjerg. På længere sigt er behovet størst på Amager og Vesterbro. I øvrige områder af byen er der ingen væsentlige ændringer i behovsprognosen.

Behovet i de enkelte Børne- og Ungebydele de næste 10 år   

Område

Indre By / Østerbro

Nørrebro / Bispebjerg

Vesterbro / Valby

Vanløse / Brønshøj

Amager

Dagtilbud

68 grupper

55 grupper

95 grupper

40 grupper

106 grupper

Skole og Fritidshjem/KKFO

1 spor

1 spor

4 spor

1 spor

6 spor

Klub 10 – 13 år

884 pladser

167 pladser

970 pladser

599 pladser

996 pladser

Specialområdet*

 

 

 

 

 

*) Specialtilbud er bydækkende og ikke fordelt i områder.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser fremlægges i anlægsplanen med forslag til anlægsbudget 2016. Her fremlægges forslag til udvidelse af kapaciteten i byens skoler og dagtilbud til budget 2016 samt forslag til udvidelser i kommende budgetår.

Forslagene i anlægsplanen indeholder endvidere tillægsscenarier for udvidelse af skolerne med øvrige kulturtilbud som f.eks. biblioteker og idrætshaller, hvor dette er muligt. Endvidere er der forslag til etablering af Fremtidens Fritidstilbud på en række skoler samt en række øvrige forslag til budget 2016 til bevarelse af legepladser, køkkener og andre tilbud.

Den konkrete anlægsøkonomi kortlægges før forslagene endeligt indstilles til budgetforhandlingerne.

Videre proces

På baggrund af behovsprognosen fremlægger forvaltningen anlægsbudgetønsker til budget 2016, som skal løse behovet for kapacitet og samtidig imødekomme øvrige ønsker om kultur- og fritidstilbud til byens borgere. Anlægsønskerne drøftes desuden på udvalgets Budgetseminar II i august.


                       Else Sommer                       /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top