Mødedato: 10.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Fremtidens Fritidstilbud: Midlertidig MED-struktur, stillingkategorier og principper for klynge- og netværksstrukturen

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til forslag til ny stillings- og ledelsesstruktur på fritidsområdet samt medarbejdernes indflydelse i en midlertidig MED-struktur.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget tager forslag til koncept for en midlertidig MED organisation, som skal besluttes i HovedMED, til efterretning 
  2. at udvalget drøfter forslag til forskellige stillingskategorier 
  3. at udvalget godkender oplæg til kriterier for at justere den eksisterende klynge- og netværksstruktur 

Problemstilling

Med folkeskolereformen er skoledagen blevet længere, og åbningstiden i fritidstilbud er blevet tilsvarende kortere. Dette medfører en betydelig forandring i det pædagogiske arbejdsmarked, og det er derfor helt centralt at få etableret en organisations- og stillingsstruktur, der sikrer opretholdelse af attraktive pædagogstillinger - også i fritidssektoren. Dette er en grundlæggende forudsætning for at tiltrække og fastholde kompetente medarbejdere og sikre den høje kvalitet i de københavnske tilbud.

I forlængelse af at udvalget har vedtaget de fysiske rammer og organiseringen af de fremtidige fritidstilbud på møderne den 18. marts 2015 og den 20. maj 2015, skal der således arbejdes videre med en ny stillings- og ledelsesstruktur, og medarbejdernes indflydelse i omstillingsprocessen skal sikres. Forvaltningen fremlægger desuden nu forslag til principper for størrelse og sammensætning af klynger/netværk.

Løsning

Midlertidig MED-struktur
I forbindelse med implementeringen af Fremtidens Fritidstilbud skal medarbejderne sikres adgang til medindflydelse, medbestemmelse og medansvar. På den baggrund lægger forvaltningen op til, at der etableres en midlertidig MED-struktur, der fungerer sideløbende med det eksisterende MED-system frem til de nye fritidstilbud er organisatorisk  implementeret den 1. august 2016 (bilag 1). Der skal således etableres et midlertidigt MED-udvalg i hver af de nye fritidsinstitutioner og fritidscentre, som skal have repræsentation fra alle involverede institutioner. MED-udvalget skal sikre medarbejdernes indflydelse og fokus på de relevante forhold ved implementeringen af den nye struktur.

Beslutningen om en midlertidig MED-struktur træffes i HovedMED. Punktet sættes på dagsordenen på mødet den 17. juni. I den videre proces vil forvaltningen ligeledes finde en struktur for, hvordan forældrenes indflydelse sikres i overgangsprocessen.

Stillings- og ledelsesstruktur
På mødet i Børne- og Ungdomsudvalget den 20. maj 2015 ønskede et enigt udvalg følgende bemærkning tilført beslutningsprotokollen:

”Et af målene med Fremtidens Fritidstilbud er at skabe tæt sammenhæng mellem fritidsorganisation og folkeskole ved at fritidstilbud til de 6-9 årige organiseres i en 1:1 relation med skolerne, således at der er ét fritidstilbud pr. skole - og at klubpladserne for de 10-13 årige samles i fritidscentre, der kan dække flere skoler. Derfor forventer vi, at både ledere og medarbejdere inden for sektorerne samarbejder i hverdagen, så der skabes det bedste fundament for en sammenhæng i børnenes hverdag”.

Ved etablering af stillingsstrukturen tager forvaltningen udgangspunkt i følgende principper:

  • Der skal etableres bæredygtige ansættelsesforhold, hvor medarbejderen har en aftalt og forudsigelig beskæftigelsesgrad
  •  Det er den ansættende skole- eller klynge/institutionsleder der har ledelsesretten overfor den enkelte medarbejder
  • Det skal sikres, at intentionerne omkring bedre sammenhæng i børnenes hverdag understøttes af sammenhæng i arbejdsmarkedet for pædagoger på hhv. skole- og institutionsområdet
  • Det skal sikres at både selvejende og kommunale fritidstilbud har mulighed for kombinations/dobbeltansættelse

Ved etablering af den nye stillingsstruktur tager forvaltningen udgangspunkt i 6 stillingskategorier, som hver knytter sig til følgende institutionstyper (bilag 2): 

-       Ren fritidsinstitution

-       Rent fritidscenter

-       Ren skole

-       Fritidsinstitution/fritidscenter i kombination med 0-6-årsområdet

-       Fritidsinstitution/fritidscenter i kombination med Ungdomsklub

-       Fritidsinstitution/fritidscenter i kombination med skolen

De to førstnævnte kategorier vil ikke kunne være fuldtidsstillinger. Forvaltningen arbejder på en ny stillings- og ledelsesstruktur ved at:

  • Gennemgå klynge- og netværksstrukturen og arbejde hen mod større og mere robuste enheder med en justeret ledelsesstruktur
  • Forhandle modeller der for de selvejende fritidstilbud er med til at skabe attraktive stillinger via kombinations- og dobbeltansættelser.

Justering af den eksisterende klynge- og netværksstruktur
I arbejdet med justeringen på ledelses- og klyngestrukturen anbefaler forvaltningen, at løsningerne findes ud fra en konkret vurdering af mulighederne i de enkelte lokalområder med udgangspunkt i en række principper: 

  • Ledelsesspænd:
    Der skal være omkring 25-30 medarbejdere (årsværk) pr. pædagogisk leder.
  • Teamledelse:
    En pædagogisk leder behøver ikke at være knyttet til 1 matrikel, men indgår i et samlet ledelsesteam
  • Robusthed:
    Der skal være omkring 6-8 pædagogiske ledere i en klynge, der tilsammen udgør et ledelsesteam
  • Sammenhæng:
    Der arbejdes med forskellige modeller ift. alderssammensætningen i klyngen (henholdsvis 0-9, 0-13, 0-18, 10-18 års sammensætning, jf. bilag 2)

Klynger skal etableres sådan, at de understøtter mulighederne for fuldtidsbeskæftigelse og så vidt muligt har en uafbrudt fødekæde, samtidig med at afstanden mellem institutionerne ikke bør blive for stort. Den kommende justering på klynge- og netværksstrukturen vil således berøre alle tilbud på 0-18 års området fra vuggestuer til klubfællesskaber.

Samarbejdet mellem en skole og en klynge med skoletilknyttet fritidsinstitution vil fremover foregå på forskellige niveauer. Skoleleder og klyngeleder samarbejder på det strategiske niveau, mens det daglige samarbejde om børnene foregår mellem fx den pædagogiske leder og indskolingslederen.  

På det selvejende område er institutionerne i dag typisk organiseret i netværk. Der er dog fire selvejende klynger. De selvejende netværk har ikke fælles økonomi eller ledelse, men indgår i et forpligtende samarbejde. Der er derfor i netværk ikke samme mulighed for at sikre fuldtidsstillinger på tværs af enheder som der er i klynger.

Det er forvaltningens vurdering, at der nogle steder kan indgås aftaler, således at der etableres flere selvejende klynger. Andre steder skal der findes attraktive stillinger på andre måder, som fx kombinations- eller dobbeltansættelser. Forvaltningen er i dialog med BUPL om den mest hensigtsmæssige struktur for selvejeområdet inden for de rammer, der beskrives i denne indstilling.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen er i dialog med de faglige organisationer om den fremtidige stillings- og ledelsesstruktur. De nødvendige forhandlinger om fx en beskrivelse af pædagogernes opgaver i skolen og forhåndsaftaler mv. er igangsat og vil løbe frem til efteråret.

Henover sommeren arbejder forvaltningen med udgangspunkt i ovenstående principper på at udarbejde forslag til ny klyngestruktur, som efterfølgende sendes i høring i september og oktober måned med henblik på en endelig, overordnet politisk vedtagelse i november måned. Der gøres opmærksom på, at alle klynger som udgangspunkt vil blive berørt af ændringerne. Forvaltningen vil i dialog med de berørte parter og den faglige organisation udarbejde et koncept for, hvilke parametre der skal med i en vurdering af, hvordan man, blandt klyngelederne, finder de mest egnede ledere til de kommende klynger. Desuden er der allerede igangsat et arbejde med en klyngeledelsesprofil.

De kommende lederstillinger på fritidsinstitutioner og fritidscentre besættes hurtigst muligt, og i takt hermed vil den midlertidige MED-struktur blive implementeret. Det er forvaltningens vurdering, at en besættelse af de kommende lederstilling ved omplacering blandt de nuværende ledere på fritidsområdet kun kan ske for det kommunale område isoleret set. Der er indført ansættelsesstop for ledere under hensyn til den kommende reduktion i antallet af lederstillinger. Selvejende institutioner er ikke del af kommunens ansættelsesområde og ledere ansat i selvejende institutioner kan derfor ikke være del af en intern omplaceringsproces.


    Else Sommer             /Klaus Michelbrink, Camilla Niebuhr 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 3. at-punkt:

"Vi foreslår, at følgende principper vedrørende "ledelsesspænd", "teamledelse" og "robusthed" erstatter de beskrevne i afsnittet "Justering af den eksisterende klynge- og netværksstruktur":

- at ledelsesstruktur fastsættes i den enkelte klynge, når klyngens sammensætning er fastlagt 

- at det tilstræbes 1 pædagogiskleder/team pr. matrikel

- at ledelsens sammensætning er klyngelederens ansvar under ansvar overfor forældrebestyrelse og BUF's områdechef. Klyngerne skal være robuste for at sikre fuldtidsstillinger, med hensyntagen til sammenhængskraften i klyngerne. 

- at klyngerne i videst muligt omfang struktureres / organiseres efter skoledistrikterne, så vi skaber en sammenhængende organisatorisk struktur.

- at netværksorganisering for de selvejende institutioner - i videst muligt omfang - organiseres med én netværksleder, og én netværksbestyrelse (evt. med formænd for de enkelte lokale bestyrelser). Institutioner har forsat mulighed for lokal ledelse og bestyrelse. Organiseringen evalueres efter et år, og ændres hvis der ikke sikres samarbejde.

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte 2 medlemmer: C og V.

1 medlem undlod at stemme: O.

Indstillingen blev med ovenstående ændringer godkendt i sin helhed uden afstemning.

De Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi er bekymrede for, at de sidste øjebliks ændringsforslag som er stillet, ikke er gennemtænkte - hverken i forhold til struktur eller økonomiske konsekvenser. Vi kan derfor ikke støtte de stillede ændringsforslag."

Til top