Mødedato: 10.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Godkendelse af Urbanplanen, etape 2, Amager - FÆLLESINDSTILLING KFF, BUF, TMF og ØKF

Se alle bilag
Udvalgene skal tage stilling til etape 2 af udviklingsplan for Urbanplanen, herunder igangsættelse af arbejdet med udarbejdelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, såfremt der findes finansiering på Budget 2016.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at etape 2 i udviklingsplanen for Urbanplanen, jf. bilag 1, godkendes,
  2. at finansiering af udgifterne indgår i forhandlingerne for Budget 2016, og at provenu fra grundsalg ligeledes indgår i forhandlingerne.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.   at udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for området igangsættes, såfremt 
          der findes finansiering på Budget 2016.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    4.   at Økonomiforvaltningen foretager en forudgående høring af kommuneplantillæg med 
          efterfølgende orientering af udvalgene på aflæggerbord.

    5.   at der, såfremt finansiering findes på Budget 2016, forberedes et udbud og salg af grundene 
          som omtalt i udviklingsplanens økonomiafsnit.

Problemstilling

Urbanplanen er et af Københavns største almene boligområder og en del af det udsatte byområde Amager/Sundby, som er udpeget i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder. Området er præget af en række fysiske og sociale udfordringer, som medfører behov for markante tiltag for at øge trygheden og vilkårene for at skabe en positiv udvikling i området.

Med Budget 2015 (BR den 2. oktober 2014) (A, B, F, O, Ø) blev det besluttet, at der frem mod budgetforhandlingerne for 2016 skulle udarbejdes forslag, der sikrer blandede boligformer i området samt nye faciliteter til beboeraktiviteter og bydelsaktiviteter.

Løsning

Københavns Kommune har i samarbejde med Boligforeningen 3B lavet en samlet, helhedsorienteret udviklingsplan for Urbanplanen i to etaper. I udviklingsplanen beskrives byudviklingsmæssige muligheder og en række tiltag præsenteres med udgangspunkt i 3 fysiske forandringsmålsætninger; Urbanplanen skal være en attraktion i bydelen, en integreret del af byen og rumme boliger til alle målgrupper. Med baggrund heri ønskes det at Urbanplanen forandres fra at være en ø i byen med negativt omdømme til at være en integreret del af byen, som indfrier områdets store potentialer for at være et trygt og levende bymiljø.

Der blev ved Budget 2015 givet midler til gennemførsel af udviklingsplanens etape 1, herunder revitalisering af Remiseparken og midlertidig genhusning efter nedrivning af institutioner beliggende i Solvang Centret. Parkprojekt og lokalplanproces, der muliggør nybyggeri på Solvang Centret grunden, er herefter igangsat. Denne indstilling vedrører planens etape 2.

Etape 2

Urbanplanens sydlige del rummer gode muligheder for at integrere området bedre i den omkringliggende bydel og kan via nytænkning og fortætning blive til et trygt og levende bymiljø.

Området udvikles så det fremadrettet i højere grad opleves som et livligt, blandet bydelscentrum med butikker og nye boliger i samspil med de eksisterende offentlige funktioner og den forestående helhedsrenovering af Solvang Bibliotek. Området bindes sammen internt og med omverdenen via Urmagerstien, som styrkes som gennemgående bymæssig forbindelse gennem en opgradering af gadeforløbet med mere byrumsinventar og forbedret belysning.

Etape 2 forudsætter omprioritering af en række eksisterende funktioner, herunder flytning af to fritidshjem og en række parkeringspladser samt reduktion af et boldbaneareal.

Etape 2A

Med den allerede vedtagne revitalisering af Remiseparken forlænges parken frem til Urmagerstien ved Solvang Bibliotek. Overfor Solvang Bibliotek opfører Boligforeningen 3B et etagebyggeri med ungdomsboliger, hvor det er muligt at indrette en offentlig funktion på 1.500 m2 i stueetagen såsom kvarterhus med bibliotek, ungdomsklub, borgerservice, jobformidling eller lignende.

Kultur- og Fritidsudvalget har ved udvalgsmøde d. 6 marts 2015 tilkendegivet, at der kan arbejdes videre med en helhedsrenovering af Solvang Bibliotek eller opførsel af et kvarterhus, hvor det nuværende bibliotek kan flytte ind.

Med en helhedsrenovering eller flytning til nyt kvarterhus vil Solvang Bibliotek kunne indhente sit vedligeholdelsesefterslæb, opnå mere tidssvarende faciliteter og endvidere åbne facaden mere op mod Urbanpladsen, hvorved biblioteket rent fysisk vil opleves mere integreret i byrummet end i dag og bidrage til øget oplevelse af tryghed, når livet indvendigt er synligt for omgivelserne. Biblioteket skal fortsat være sammentænkt med skolebiblioteksfunktionen på Dyvekeskolen - uanset lokalisering.

Imellem biblioteket og etagebyggeriet på Solvang Centret grunden skabes en ny plads, Urbanpladsen, som udvidelse af den eksisterende biblioteksplads, hvor Remiseparken i fremtiden også støder op til Urmagerstien. Pladsen indrettes med aktivitets- og opholdsmuligheder og med udadvendte aktiviteter fra omkringliggende bygninger. 

Etape 2B

Med en flytning af butiksarealer fra den nuværende placering på Solvang Centret grunden, vil det være muligt at opføre nye butikker på den mere attraktive placering langs Røde Mellemvej. Det vil opfylde et stort ønske blandt Urbanplanens beboere om bedre lokale indkøbsmuligheder og tiltrække besøgende fra omkringliggende boligområder til Urbanplanen på daglig basis.

Nye boliger opføres syd for Urmagerstien som private ejerlejligheder og rækkehuse, der kan tiltrække nye beboergrupper, der ikke er repræsenteret i Urbanplanen i dag og som sammen med udviklingen på Solvang Centret grunden vil bidrage positivt til beboersammensætningen i området.

Planloven giver mulighed for at fastsætte krav om op til 25 % almene boliger i forbindelse med lokalplanlægning for nye boligområder. I forslag til kommuneplantillæg for almene boliger fastsættes retningslinjer, der målt på andelen af almene boliger i skoledistrikterne angiver, hvor der bør stilles krav om almene boliger i nye lokalplaner. Lokalplanområdet ligger i skoledistriktet Dyvekeskolen og skoledistriktet Peder Lykke skolen ligger indenfor 200 meter, hvor den almene boligandel udgør hhv. 20 % og 33 %. Forvaltningen vurderer derfor, at der ikke skal stilles krav om almene boliger, da kommunens målsætning om 20 % almene boliger i området samlet set er opnået.

For at muliggøre opførelse af butikker og boliger er det nødvendigt at flytte to eksisterende fritidshjem til en placering tættere på den nyrenoverede Dyvekeskole. Herved får fritidshjemmene mere moderne faciliteter og bedre mulighed for at skabe sammenhæng mellem skole og fritidstilbud.  

Dyvekeskolens boldbaneareal er for nyligt, efter lokale ønsker, genanlagt til 8 mands bane med belysning. Udbygningen af området vil betyde en reduktion af de tilstødende arealer omkring boldbanen, men banen vil fortsat kunne opretholde sin nuværende funktion. Brugerne vil blive inddraget i arealernes nærmere indretning. Endeligt vil udbygningen afstedkomme et behov for at flytte Dyvekeskolens parkeringspladser, der foreslås flyttet 1:1 til parkeringskælder under fremtidigt byggeri på Solvang Centret grunden.

En mere detaljeret gennemgang af etape 2 kan ses i bilag 1. 

Økonomi

Nærværende indstilling udløser ikke økonomiske konsekvenser.

Etape 2A og 2B igangsættes kun, såfremt de prioriteres i Budget 2016.

Det er en forudsætning for gennemførslen af etape 2A, at der findes midler til en helhedsrenovering af Solvang Bibliotek ved Budget 2016, forventet udgifter udgør 6-8 mio. kr. Såfremt kommunen ønsker at indrette offentlige funktioner i stueplan under ungdomsboligerne, vil kommunen skulle erhverve sig en ejerlejlighed i det fremtidige byggeri. De forventede udgifter til erhvervelse og indretning af kvarterhuset på de 1.500 m2 udgør ca. 45 mio. kr. Hertil kommer midler til opgradering af Urmagerstien og opførelse af Urbanpladsen. Samlet udgør udgifterne hertil forventeligt 15 mio. kr.

Det er en forudsætning for gennemførslen af etape 2B med opførelse af nye boliger, butikker og moderne fritidshjem mv., at udgiften til flytning af to fritidshjem samt Dyvekeskolens parkeringspladser skal findes i Budget 2016. Udgiften hertil er estimeret til samlet ca. 48 mio. kr.

Som udgangspunkt skal provenu fra grundsalget af  matr. nr. 1745 og 2306, Sundbyvester, tilgå kassen. Dog kan det i forbindelse med Budget 2016 besluttes, at provenu i stedet skal anvendes som medfinansiering af merudgifter forbundet med udviklingsplanen. Denne mulighed vil blive indarbejdet i budgetnotatet vedr. udviklingsplanen for Urbanplanen forud for Budget 2016.

Videre proces

Den tværgående kommunale proces omkring disponering af grunden syd for Urmagerstien med efterfølgende udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg, herunder forudgående høring af kommuneplantillæg igangsættes under forudsætning af at finansiering af etape 2 prioriteres i Budget 2016. Økonomiforvaltningen vil annoncere de kommunale arealer i etape 2B til salg og KEjd vil foretage forvaltningshøring af de pågældende grunde samtidig med forslag til lokal- og kommuneplantillæg. Der udarbejdes ikke startredegørelse.

Der er afholdt beboermøde i Urbanplanen i april 2014 om den samlede udviklingsplan. I samarbejde med 3B vil beboerne blive inddraget i udformningen af byrummene.


Pernille Andersen           Carsten Haurum          Else Sommer          Mikkel Hemmingsen
 

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt.
Til top