Mødedato: 10.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om Undervisningsministeriets pulje til løft af fagligt svage elever

Se alle bilag

Det foreslås,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om en eller flere økonomiske modeller, hvormed de 7 skoler, der har fået tilbud af Undervisningsministeriet om at komme med i ministeriets 500 mio. kr.´s pulje til løft af fagligt svage elever, får stillet ressourcer til rådighed, så de kan investere i indsatser, der kan muliggøre, at en større andel af skolens elever får karakteren 4 eller mere i dansk og matematik ved folkeskolens prøver 

 (Stillet af Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING

Regeringen har stillet 7 skoler i Københavns Kommune i udsigt, at de kan få en økonomisk præmie, hvis antallet af elever i skolernes 9. klasser, der ikke får karakteren 4 i dansk og matematik falder med 5 % ved næste 9. klasseprøve.

Problemet med denne ordning er, at skolerne ikke bliver i stand til at sætte ekstra indsatser i gang for de elever, der skal løfte sig, da de ikke har nogen ressourcer til det.

Med dette forslag ønsker SF, at Københavns Kommune muliggør, at skolerne kan sætte ekstra indsatser i gang med så høj kvalitet som muligt ved, at kommunen udarbejder en investeringscase, hvor skolerne får penge til at lave indsatser. Når skolerne får udbetalt pengepræmien betaler de alle eller dele af pengene tilbage. Skolerne kan få omkring en million kroner i præmie pr. år. Der kan udarbejdes forskellige modeller for dette.

Det kan også være en model, der går ud på, at forvaltning og skole indgår en aftale om, at skolen kan få bedre mulighed for at overbudgettere, dvs. bevidst budgettere med et underskud i budgetårene 2017 og i 2018, som så efterfølgende kan dækkes af pengepræmien fra Undervisningsministeriet.

Det er vigtigt, at indsatserne på skolerne ikke bliver kortsigtede løsninger, hvor elevernes læring ikke løftes, men hvor de måske kun tilegner sig færdigheder, der gør, at de bliver bedre til at gå til prøve. 

Vi håber med dette forslag, at skolerne - med støtte fra forvaltningens ressourcepersoner - kan og vil tage konkrete initiativer, der tager udgangspunkt i den situation skolens elever står i og som elever, medarbejdere og ledelse vurderer kan løfte dem fagligt, socialt og personligt.

Undervisningsministeriets brev til kommunerne fremgår af bilag 1. Se også link til Undervisningsministeriets hjemmeside:

www.uvm.dk/aktuelt/uvm/2017/april/170425-500-mio--kr--til-loeft-af-fagligt-svage-elever


Beslutning

Medlemsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: F.

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, O og Ø.

1 medlem undlod at stemme: V.

A ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Ø tilsluttede sig: "Vi ønsker ikke at deltage i regeringens bolchepædagogiske politik. Det her er en ekstrem usund måde at drive økonomisk politik på. Vores skoler gør et godt stykke arbejde. Vi har hævet niveauet for de københavnske elever de sidste år. Det lange seje træk skal vi fortsætte. Vi skal holde fast i vores sociale normeringer og særlige indsatser i forbindelse med elever, der ikke vurderes uddannelsesparate. Hvis regeringen vil styrke indsatsen i skolerne, så skulle de tage at give kommunerne flere penge til at løfte opgaven i stedet for at gøre det bagvendt".

Til top