Mødedato: 10.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

1. regnskabsprognose 2017

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 1. regnskabsprognose for 2017.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

    1. at udvalget godkender 1. regnskabsprognose for 2017

Problemstilling

Tre gange om året skal BUU melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Nu fremlægges den første prognose for regnskabsresultat for 2017, som er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 2 måneder af året. I indstillingen kommenteres de væsentligste afvigelser.  

Løsning

Som det fremgår af tabel 1 nedenfor, viser denne første prognose et forventet mindreforbrug på i alt 164,4 mio. kr. på driften.

Tabel 1: Det forventede forbrug fordelt på bevillingsområder 2017 (mio.kr.)

For uddybende kommentarer om tabellen, se bilag 1. Af bilag 2 fremgår detaljeret data i Økonomiforvaltningens skabeloner. 

Den decentrale opsparing var ved afslutningen af regnskabsåret 2016 på 141,8 mio. kr., hvilket bl.a. var et resultat af den ændrede klyngestruktur. Det er forvaltningens forventning, at nu, hvor klyngestrukturen er på plads, vil skoler og institutioner nedbringe den decentrale opsparing. I 2017 forventes opsparingen derfor at falde til 91,2 mio. kr.

Der er to hovedforklaringer på det øvrige mindreforbrug på 73,2 mio. kr. jf. tabel 1.

Mængden af børn i skoler og institutioner udgør den ene hovedforklaring. Aktiviteten svinger over året, og ved 1. prognose er der færre børn og unge, som benytter kommunale og/eller selvejende institutioner, end forudsat i budgetrammen. Tabel 2 nedenfor viser, hvor mange børn der oprindeligt var budgetteret med indenfor fire bevillingsområder samt den korrigerede forventede aktivitet.

Tabel 2: Antal børn indenfor de fire bevillingsområder i 2017

Note: I 4. kolonne "Forskel" angiver et positivt tal færre børn, mens et negativt tal angiver flere børn.

Dagtilbudsområdet er det bevillingsområde, som har det største mindreforbrug. Det skyldes, at der samlet forventes 341 færre børn på området end forudsat (jf. tabel 2). Dagtilbudsområdet er endvidere kendetegnet ved en lavere aktivitet i kommunens egne dagtilbudsinstitutioner, mens der forekommer en stigning i kommunens øvrige kernetilbud på området, som dækker over dagpleje, private pasningsordninger og køb/salg af pladser. Den lavere aktivitet i kommunale og selvejende institutioner på området resulterer i hhv. et mindreforbrug på 69,3 mio. kr. samt merudgifter til øvrige kernetilbud bestående af dagpleje, private pasningsordninger og køb/salg af pladser på 39,3 mio. kr. Den lavere aktivitet i kommunens egne institutioner resulterer herudover i mindreindtægter fra forældrebetaling på 9,7 mio. kr.,  jf. bilag 1, tabel 3, for yderligere detaljer.

Af tabel 2 fremgår det også, at der forventes 119 flere børn i specialdagtilbuddene. Særligt forventes flere børn med autisme, svarende til et merforbrug på 4,7 mio. kr. Specialundervisning indeholder modsatrettede bevægelser. Der forekommer dels en øget efterspørgsel efter specialskoletilbud, hvilket medfører et merforbrug på 10,5 mio. kr., mens der på dag- og døgnområdet forventes 137 færre børn svarende til et mindreforbrug på 17,4 mio. kr., jf. bilag 1, tabel 8 og 10, for yderligere detaljer.

Den anden hovedforklaring på mindreforbruget udgøres af øvrige forhold relateret til årets drift:

  • Der er sket et fald i antallet af studerende på Pædagogisk Assistent Uddannelse (PAU) svarende til 5,1 mio. kr.
  • Som følge af færre økonomiske fripladser på dagområdet er der et mindreforbrug på 12,9 mio. kr.
  • Der er et etableringsefterslæb på ca. 100 specialklubpladser, svarende til et mindreforbrug på 9,0 mio. kr.
  • Der er mindreforbrug på 8,5 mio. kr. på administrativ personale grundet tidligere års effektiviseringer.

 

Samlet set er ovenstående bevægelser i aktivitet og øvrige forhold relateret til driften ikke udsædvanlig i forhold til tidligere år.

Opfølgning og korrigerende handlinger

Forvaltningen følger udviklingen i økonomi og aktivitet tæt og vil om nødvendigt fremlægge forslag til korrigerende handlinger. Forvaltningen følger særligt udviklingen tæt i den fælles dagbehandlingspulje i Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget i samarbejde med Socialforvaltningen. Forvaltningerne forholder sig herunder til, hvorvidt der er behov for en særskilt afrapportering til udvalgene, fx hvis aktiviteten på området udvikler sig anderledes end budgetteret og forventet.

Udvalget er forpligtet til at sikre budgetoverholdelse og har mulighed for at prioritere et forventet mindreforbrug til andre formål, herunder mulighed for at igangsætte investeringer i fremtidige effektiviseringer. Hvis der prioriteres nye indsatser i løbet af året, skal udvalget efter styringsprincippet vedtaget i Økonomiforvaltningen 22.05.2012 aflevere et tilsvarende beløb til kassen til tværgående omprioritering i kommunen (50/50 reglen). Dog kan forvaltningen i henhold til beslutningen om rammefleks mellem special- og almenområdet, vedtaget i forbindelse med budget 2016, som udgangspunkt automatisk overføre midler mellem special- og almenområdet. Endelig er der mulighed for at rejse et politisk ønske om omprioritering mellem udvalgene i Økonomiudvalget.  

Ud fra en vurdering af i hvilket omfang aktivitetsnedgang mv. forventes at være varig, er der indarbejdet effektiviseringer for 27,4 mio. kr. i 2018. Derudover er der i 2018 en rammebesparelse på 9,8 mio. kr. som følge af, at færre har behov for økonomisk friplads.

Økonomi

Sagen om bevillingsmæssige ændringer som følge af 1. regnskabsprognose behandles også på dette møde. 

Videre proces

Det forventede regnskab pr. april 2017 for hele kommunen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Den 16.8.2017 skal udvalget tage stilling til 2. regnskabsprognose for 2017.

 

Tobias Børner Stax         /Sti Andreas Garde

Beslutning

B stillede følgende ændringsforslag:

"at halvdelen af mindreforbruget relateret til driften på dagtilbudsområdet tilføres mere pædagogisk personale i dagtilbud med udgangspunkt i samme fordelingsnøgle som indstillet i dagsordenens punkt 3".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: B.

Imod stemte 8 medlemmer: A, F, O, V og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

B stillede følgende ændringsforslag:

"at halvdelen af mindreforbruget relateret til driften på specialundervisningsområdet tilføres inklusionsarbejdet i folkeskolen".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: B.

Imod stemte 8 medlemmer: A, F, O, V og Ø.

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

A ønskede følgende tilført beslutninmgsprotokollen, hvilket V og Ø tilsluttede sig: "Det er meget voldsomt at bruge en prognose for bare 2 måneder til at styre efter økonomisk. Vi ønsker i stedet at holde ro omkring budgettildelinger, og følge det eksisterende budgetforløb".

B, F, O, V og Ø ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi ønsker at drøfte den eventuelle disponering af et potentielt forventet mindreforbrug når 2. regnskabsprognose fremlægges for udvalget".

Til top