Mødedato: 10.03.2021, kl. 17:00
Mødested: Teams-møde

Finansiering af Ungeråd KBH

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til finansiering af drift af Ungerådet i Københavns Kommune.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender, at forvaltningen udarbejder et budgetnotat vedr. den manglende finansiering af ungerådet, som kan indgå i forhandlingerne om budget 2022.

Problemstilling

Ungerådet har eksisteret siden 2017, hvor Børne- og Ungdomsudvalget ifm. den interne omstilling til budget 2017 afsatte 0,5 mio. kr. årligt i varige driftsmidler til sekretariatsbetjening af rådet. 

Af beslutningen fra den 23. november 2016 fremgår det, at ”…de årlige driftsudgifter til Ungerådet forventes at være 500.000 kr. (..). Økonomien kvalificeres, når rammerne for Ungerådet er tydeligere…”.

Siden etableringen af Ungeråd KBH og frem til i dag er rammerne for rådet løbende blevet justeret på baggrund af erfaringer gjort i perioden.

Der har været en støt stigende efterspørgsel efter rådet som samarbejdspartner, ligesom arbejdet med at rekruttere kandidater og øge stemmedeltagelsen til ungerådsvalget har vist sig at være en større opgave, end først antaget. Ligeledes er det et ønske fra Ungerådet, at rådet fremover kan styrke sin grønne profil og etablere nye samarbejder for at styrke klimaindsatsen i København.

Det har betydet, at forvaltningen har måtte afsætte flere medarbejderressourcer til  rådet. De sidste to år er det løst ved midlertidige løsninger, finansieret af bl.a. mindreforbrug på andre aktiviteter i forvaltningen.

Dette er en usikker løsning, da der først sent på året er overblik over, om Ungeråd KBH kan finansieres af et mindreforbrug andre steder i forvaltningen. Pt. er der ikke finansiering til opgaven i 2021.

Såfremt rådet fremover skal have sekretariatsbistand svarende til den stigende interesse for - og efterspørgsel efter - rådet som samarbejdspartner, og fremadrettet inddrage og mobilisere flere unge omkring kommunens grønne indsatser, så vurderer forvaltningen, at der skal tilføres 0,9 mio. kr. yderligere årligt til driften af rådet.

Ungeråd KBH's aktiviteter

Ungeråd KBH har siden etableringen afholdt og deltaget i et stigende antal møder, events og arrangementer og er tilsvarende nået ud til et stigende antal deltagere.

År

Antal møder, events og arrangementer

Antal deltagere

2017

33

464

2018

83

1.631

2019

130

4.019

Kilde: Afdeling for Bæredygtig Udvikling, årlig opgørelse over afholdte aktiviteter og deltagere.

Ungerådssekretariatet anvender sine ressourcer til:

  • at understøtte det årlige valg ift. rekruttering af kandidater
  • at øge stemmedeltagelse med henblik på at sikre bedre repræsentativitet
  • at understøtte rådets løbende og konkrete samarbejde med forskellige ungeaktører, fx KFE, lokale ungeråd og foreninger mv.
  • at understøtte den stigende efterspørgsel efter samarbejde med rådet fra bl.a. kommunens forvaltninger og politikere ift. at kvalificere politiske beslutninger og tiltag
  • at bidrage til at rådet får mulighed for at nå ud til - og engagere - endnu flere af byens børn og unge gennem events og arrangementer mv.

Ungeråd KBH ønsker desuden at styrke sin grønne profil og Københavns klimaarbejde gennem nye samarbejder og ved fremadrettet at inddrage og mobilisere endnu flere unge omkring kommunens grønne indsatser samt klæde børn og unge endnu bedre på til at forstå klima- og miljøudfordringer og handle mere klimavenligt.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at den supplerende finansiering af Ungeråd KBH indgår som et ønske i forhandlingerne om budgettet for 2022. 

Økonomi

Intet yderligere.

Videre proces

Under forudsætning af BUU's godkendelse udarbejdes der et budgetnotat vedr. den manglende finansiering som kan indgå i forhandlingerne om budget 2022. 

 

Tobias Børner Stax                                             Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. marts 2021:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top