Mødedato: 10.02.2021, kl. 13:00
Mødested: Teams-møde

Opfølgning på skoleelevernes sociale og faglige efterslæb i forbindelse med COVID-19

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til indsatser og økonomi i tilknytning til opfølgning på elevernes sociale og faglige efterslæb i forbindelse med COVID-19. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget:

  1. at udvalget tager til efterretning, at forvaltningen igangsætter de beskrevne indsatser til opfølgning på elevernes sociale og faglige efterslæb i forbindelse med COVID -19. 
  2. at udvalget godkender, at forvaltningen anvender den i økonomiafsnittet estimerede økonomi til de beskrevne formål 
  3. at udvalget drøfter behovet for yderligere tiltag, hvis der kommer nye statslige udmeldinger, herunder om midler

Problemstilling

Elever på 0. - 4. klasse har været hjemsendt i en periode på over fem uger og genoptager den 8. februar 2021 undervisning på skolen. Elever på 5. - 9. klassetrin er fortsat omfattet af reglerne om fjernundervisning og undervises således fortsat hjemme virtuelt.

Det er vurderingen, at der er behov for indsatser, som kan imødegå de utilsigtede konsekvenser af fjernundervisningen, herunder såvel fagligt efterslæb som trivselsmæssige udfordringer. Som led i dette arbejde er skolerne i færd med at afdække de lokale behov - for skolerne som helhed og for de enkelte klasser og elever.

For de yngste elever bør indsatserne påbegyndes hurtigst muligt, idet de allerede er tilbage i skole. For de elever, som fortsat fjernundervises, er der tillige fortsat behov for at fokusere på at styrke kvaliteten af fjernundervisningen, herunder elevernes trivsel og den varierede skoledag med ikke-skærmbaserede aktiviteter.

Det er desuden vigtigt at sikre ressourcer til uddannelsesvejledning med fokus på elever i 9. klasse, som har et øget behov.

Løsning

Fokus på trivsel

Kommunen har allerede i dag en række tilbud, som skolerne kan benytte i trivselsarbejdet. Disse omfatter bl.a. forløb med et alment trivselssigte, herunder i regi af Åben Skole, forløb til særligt truede klasser samt indsatser, som kan målrettes enkeltelever. Forvaltningen er også, herunder med inddragelse af skoleledere, i gang med at identificere greb og værktøjer, der er udviklet lokalt og som andre skoler kan have glæde af. Nogle KKFO- og skolepædagoger er ansat på nedsat tid, og det vil nogle steder være muligt for en periode at øge deres beskæftigelsesgrad, så der er flere voksne i skole og KKFO til at understøtte arbejdet med at indhente efterslæbet. Dette vil i nogle tilfælde forudsætte særskilt finansiering.

I forhold til enkeltelever er det muligt at inddrage SOF's skolesocialrådgivere og sundhedsplejersken, der er tilknyttet den enkelte skole, og forvaltningen har i bl.a. skoledermails betonet vigtigheden af skolernes systematik i dette arbejde. 

Der er desuden mulighed for at trække på de tilbud, som NGO'erne tilbyder, fx Red Barnets gratis online trivselsforløb for klasser og deres hotline for undervisere mv. med rådgivning til håndtering af både udfordrede klasser og trivselstruede elever.

Afdækning af elevers faglige efterslæb

Skolerne er påbegyndt at afdække, hvilket fagligt efterslæb eleverne har. Afdækningen omfatter både efterslæb og prioriteringer på klasseniveau og i forhold til enkeltelever.

Som bidrag til at afdække efterslæbene har forvaltningen i samarbejde med skoleledere og områdechefer indkredset udvalgte materialer og fremgangsmåder, som kan støtte skolerne i dette arbejde. Dette omfatter dels materialer, som mange skoler allerede har kendskab til, materialer som enkeltskoler har gode erfaringer med og som deles, dels materialer, som er udarbejdet af forlag, Børne- og Undervisningsministeriet eller af forvaltningen. Materialerne har fokus på dansk og matematik og kan indgå i dialoger om behov og prioriteringer lokalt ude på skolerne og mellem skoler og forvaltning.

Faglige indsatser og tilbud

Der er mulighed for at tilbyde en række intensive læringsforløb (jf. Bilag 1), hvor af de fleste har fokus på enten indskoling eller afgangseleverne. Indsatserne omfatter forskellige målgrupper, herunder forløb for elever i 9. klasse, som skal løftes til et bestå-niveau i dansk og matematik og elever, som skal løftes til karaktergennemsnit på 5, og elever i indskolingen, som skal have støtte til at bryde læsekoden eller har behov for en intensiv læseindsats. Indsatserne skal finansieres særskilt og kan dimensioneres efter de økonomiske muligheder.

Foruden disse indsatser forventer forvaltningen også, at skolerne vil benytte tilbud fra NGO'er, herunder bl.a. Røde Kors tilbud om lektiehjælp - aktuelt organiseret som onlinehjælp, men som også kan udbydes som fysiske lektiecafeer, når de sundhedsfaglige forskrifter tillader det. Kommunen er i dialog med Røde Kors om, hvordan flest muligt interesserede får adgang til denne hjælp.

Uddannelsesvejledning til de unge i 8. og 9. klasse

Kommunen følger regeringens opfordring til, at alle uddannelsesparate elever og eventuelt forældre får en individuel samtale med en lærer, fx en klasselærer. I KK sker samtalen med en UU-vejleder. Alle elever får tilbud om en samtale, men indsatsen fokuseres på de elever, der har behov. Desuden øger Børne- og Undervisningsministeriet tilbuddet om individuel eVejledning gennem udvidet bemanding og åbningstider, så de unge kan kontakte en vejleder. Tilbuddet kan benyttes af alle og som supplement til den kommunale vejledning.

Samarbejdet og dialogen med forældre

Forvaltningen lægger vægt på, at skolerne frem mod sommerferien kommer i dialog med forældrene om, hvordan perioden med fjernundervisning er gået for de enkelte børn og for klasserne som helhed. Dialogen kan især ske gennem forældremøder og skole-hjemsamtaler, hvor resultaterne af bl.a. lærer-elevsamtaler og andre afdækningsgreb kan indgå i samtaler om behov, indsatser og prioriteringer. Hvordan denne opgave bedst løses beror på en lokal vurdering. 

Økonomi

Det øgede ressourceforbrug til afdækning af fagligt og socialt efterslæb og opfølgende indsatser, herunder styrket uddannelsesvejledning (UU) estimeres til samlet set at kunne varetages for 2,6 mio. kr. Midlerne anvendes på indsatser på skolerne i form af læringsforløb og trivselsindsatser og til materialer.

Beløbet dækker godt 300.000 kr. til afdækning af efterslæb (jf. bilag 2), 1,4 mio. kr. til intensive læringsforløb (jf. bilag 1) - og derudover 300.000 kr. til trivselsmæssige indsatser og 600.000 kr. til styrket uddannelsesvejledning. 

Videre proces

I forbindelse med første regnskabsprognose forventer forvaltningen at kunne forelægge BUU en plan for den endelige økonomi, herunder i hvilket omfang finansiering kan ske via statslige midler.

 

Tobias Børner Stax                                         Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. februar 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning, idet udvalget løbende og efter behov ønsker at drøfte opfølgningen på elevernes sociale og faglige efterslæb.

Til top