Mødedato: 10.02.2021, kl. 13:00
Mødested: Teams-møde

Puljemidler fra staten til bedre fordeling i dagtilbud

Se alle bilag
Seks daginstitutioner har fået tildelt midler fra en statslig pulje til bedre fordeling i dagtilbud gennem en skærpet profil. Daginstitutionerne er ved at udarbejde beskrivelse af profilerne og budgetter for, hvordan midlerne skal bruges. Udvalget skal med denne indstilling godkende, at kommunen modtager og anvender midlerne fra den statslige pulje. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget:

1. at godkende, at seks daginstitutioner i Københavns Kommune modtager og anvender midler fra den statslige pulje "Bedre fordeling i dagtilbud" til en skærpet profil i 2021-24

Problemstilling

På baggrund af en bred politisk aftale om at modvirke parallelsamfund, vedtog Folketinget 13. december 2018 en række ændringer af dagtilbudsloven. Med ændringerne er der blandt andet blevet fastsat et loft på 30 pct. for, hvor mange børn fra udsatte boligområder, der må nyindskrives i hvert dagtilbud. Samtidig skal familier med bopæl uden for udsatte boligområder, der får anvist en plads i en institution i et udsat boligområde, samtidig have mulighed for at i stedet at vælge en plads i et andet dagtilbud, som ikke ligger i et udsat boligområde. Lovændringerne skal sikre en mere blandet børnegruppe i dagtilbuddene. De trådte i kraft pr. 1. januar 2020.

Lovændringerne betyder, at dagtilbud der tidligere har haft en høj andel af børn fra udsatte boligområder fremadrettet i stedet skal kunne tiltrække en højere andel af familier, der ikke er bosat i et udsat boligområde - også fordi familier med bopæl uden for udsatte boligområder, der får anvist en plads i en institution i et udsat boligområde netop har muligheden for at vælge en plads i et dagtilbud, som ikke ligger i et udsat boligområde.

Der er på finansloven for 2020 afsat en pulje på 25,3 mio. kr. til understøttelse af den nye lovgivning. Puljen er målrettet dagtilbud, der fysisk er placeret i et af de udsatte boligområder på regeringens liste over udsatte boligområder pr. 1. december 2019. For dagtilbud, der fortsat vil være placeret i et af de udsatte boligområder, kan midlerne fra puljen bruges til at skærpe institutionens profil med henblik på, at flere familier, der bor udenfor de udsatte boligområder, søger den fremadrettet.

Løsning

Forvaltningen har spurgt de dagtilbud, der faldt indenfor målgruppen for puljen, om de var interesserede i at søge puljen. Det har seks dagtilbud ønsket at gøre. Forvaltningen har derfor på vegne af institutionerne søgt puljen under Børne- og Undervisningsministeriet med afsæt i institutionernes fysiske placering og antallet af helårsindskrevne børn i 2019. Ministeriet har i december 2020 givet tilsagn om midler til alle seks dagtilbud:

Institution

Udsat boligområde pr. 1. december 2019

Tilskudsbeløb

Børnehuset Tusindfryd

Lundtoftegade

1.290.000,00

Månestrålen

Tingbjerg/Utterslevhuse

1.284.000,00

Stjernen

Tingbjerg/Utterslevhuse

1.343.000,00

Væksthuset

Tingbjerg/Utterslevhuse

1.431.000,00

Grostedet/Midtfløjene

Tingbjerg/Utterslevhuse

1.851.000,00

Vuggestuen Hørgården

Hørgården

864.000,00

Institutionerne er nu med hjælp fra forvaltningen ved at udarbejde en beskrivelse af de ønskede skærpede profiler, aktiviteter og budget til ministeriet.

Midlerne fra ministeriet skal ses i sammenhæng med de øvrige midler, der er tilført institutionerne med henblik på at løfte kvaliteten og skærpe institutionernes profil. Bilag 1 indeholder en oversigt over de tidligere midler.

For Børnehuset Tusindfryd bruges midlerne på en skærpet profil med fokus på natur og udeliv. Midlerne kan bl.a. bruges til arbejde med aktiviteter i små grupper og udnytte byens naturområder og legepladser. En tovholder skal være med skabe større naturvidenskabelig forståelse og nysgerrighed samt øge børnenes udvikling og forståelse for naturen.

For de fire institutioner i Tingbjerg bruges de statslige midler til en skærpet profil med fokus på leg og bevægelse, som bygger på det arbejde, institutionerne allerede er i gang med. Midlerne kan bl.a. bruges til legeredskaber og -baner, der kan udfordre børnene motorisk og til at styrke samarbejdet med forældrene om leg og bevægelse. Små film kan give forældrene inspiration til, hvordan de kan lege nogle af de samme bevægelseslege med deres børn derhjemme og samtidig give dem et indblik i, hvordan børnene leger og tumler, når de er i dagtilbuddet. 

Endelig ønsker vuggestuen Hørgården at arbejde med en skærpet profil med fokus på krop og bevægelse. Midlerne kan bl.a. bruges til at ansætte en bevægelseskonsulent der skal understøtte forskellige forløb som støtter børn og voksne i at udfordre og eksperimentere med deres kroppe. Derudover skal personalet uddannes i ICDP (International Child Development Programme) for at styrke relationsarbejdet med børnene.

Økonomi

De seks dagtilbud har fået tilsagn om de midler, der fremgår af afsnittet ovenfor. Midlerne kan anvendes i perioden 2021-24.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender modtagelsen og anvendelsen af midlerne, indsender forvaltningen på vegne af institutionerne en kort beskrivelse af profil, aktiviteter og budget for hver institution til ministeriet inden udgangen af februar 2021.

Såfremt udvalget godkender indstillingen, indarbejdes korrektionen af udvalgets budget endvidere med ovenstående beløb i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer i 2021 med henblik på Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse.

Forvaltningen vil orientere udvalget om brugen af midlerne, når der udarbejdes en afsluttende rapport til Børne- og Undervisningsministeriet.

 

Tobias Børner Stax                                                      Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. februar 2021:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning, idet forvaltningen udarbejder et notat, der belyser ændringerne af dagtilbudsloven som følge af den politiske aftale om at modvirke parallelsamfund, herunder særligt hvorledes der kan sikres en mere blandet børnegruppe i dagtilbuddene.

Til top