Mødedato: 10.01.2007, kl. 08:15

Betaling for Den Koordinerende Funktion for Specialundervisning (KFS) - rammeaftale med Region Hovedstaden

Betaling for Den Koordinerende Funktion for Specialundervisning (KFS) - rammeaftale med Region Hovedstaden

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 10. januar 2007

 

 

5.      Betaling for Den Koordinerende Funktion for Specialundervisning (KFS) - rammeaftale med Region Hovedstaden

  J.nr. 2007-459

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til, hvordan og med hvilken betaling kommunen skal deltage i Den Koordinerende Funktion for Specialundervisning (KFS)

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at den aftalte særordning mellem KFS og Københavns Kommune om Københavns Kommunes deltagelse i KFS godkendes

2. at Københavns Kommune betaler 408.960 kr. for delvis deltagelse i KFS i 2007

3. at udgiften finansieres af den merindtægt, som rammeaftalen for Region Hovedstaden på social- og specialundervisningsområdet forventes at indbringe på Børne- og Ungdomsudvalgets område

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

 

PROBLEMSTILLING

I forbindelse med opgave- og strukturreformen får kommunerne ansvaret for al specialundervisning. Det stiller krav om større koordination mellem kommunerne på specialundervisningsområdet. I regi af Kommunekontaktråd KKR (KKR Hovedstaden) er det i den forbindelse besluttet at oprette Den Koordinerende Funktion for Specialundervisning (KFS), hvilket Københavns Kommune har tilsluttet sig. Det skal afklares på hvilken måde Københavns Kommune skal indgå i KFS og på hvilke økonomiske betingelser.

 

LØSNING

Kommunernes overtagelse af den vidtgående specialundervisning indebærer et større koordinationsbehov, da den enkelte kommune ikke vil have en fuldt udbygget tilbudsvifte. Den enkelte kommune har derfor behov for at benytte andre kommuners/regioners tilbud. For at kommunerne kan leve op til deres forpligtigelser, er der behov for et overblik over og koordinering af udbuddet af pladser inden for den enkelte region. Samtidig er der behov for prognoser over behovet for vidtgående specialundervisning, så udbuddet af pladser kan svare til efterspørgslen.

 

På mødet i KKR Hovedstaden d. 16. juni 2006 blev det besluttet med støtte fra Københavns Kommune at oprette en Koordinerende Funktion for Specialundervisning. Det blev samtidig besluttet, at alle kommuner som minimum deltager fra d. 1. januar 2007 frem til d. 31. juli 2009. KFS's sekretariat er beliggende i Hillerød Kommune.

 

KFS's hovedopgave er at bistå kommunerne med:

 

1.      At koordinere, skabe overblik og holde fokus på den i fællesskab besluttede udviklingsplan for specialundervisning. Dette gøres ved at bistå med harmonisering af tilbudsstrukturen.

2.      At rådgive, vejlede og koordinere ved den kommunale visitation og hjemtagelse til specialundervisningstilbud.

3.      At vedligeholde, dokumentere og udvikle kvaliteten i specialundervisningen.

 

 Se i øvrigt bilag for en uddybende beskrivelse af KFS og KFS's opgaver.

 

Betaling for deltagelse i KFS

På mødet i KKR d. 16. juni d.å. blev det besluttet, at finansieringen af KFS sker via betaling pr. 6 – 16 årige i hver kommune (i alt godt 206.000 personer). Det fremgår af KKR Hovedstadens vedtagne budget for 2007, at der afsættes 3.243.000 kr. til KFS.

 

Efter drøftelser mellem KFS og Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune (KK) er det aftalt, med forbehold for politisk godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget, at KK indgår en særordning om deltagelse i og betaling til KFS.

 

Argumentet for en særordning er, at Københavns Kommune, i forhold til andre kommuner, grundet sin størrelse og tidligere amtsstatus, selv kan løfte flere opgaver inden for den vidtgående specialundervisning. Der er dog også områder, hvor Københavns Kommune har en fordel ved at indgå i et samarbejde; ikke mindst når det drejer sig om koordinering, udviklingen af kvaliteten og skabelse af et fælles overblik over tilbuddene på området. Imod en særordning taler, at Københavns Kommune som et resultat af opgave- og strukturreformen ikke længere har særstatus ift. de øvrige kommuner i Region Hovedstaden, og derfor bør deltage i samarbejdet på lige fod med de øvrige kommuner. I denne sag har Københavns Kommunes specielle udgangspunkt dog betydning. Det er der også bred forståelse for blandt de øvrige kommuner i regionen, og det har da også hele tiden ligget i kortene, at Københavns Kommune skulle have mulighed en særordning.

 

Særordningen indebærer, at KK ikke i fuldt omfang er omfattet af KFS's ydelser. Det er aftalt, at KK deltager i hele KFS's hovedopgave 1 "At koordinere, skabe overblik og holde fokus på den i fællesskab besluttede udviklingsplan for specialundervisning. Fra hovedopgave 2 "At rådgive, vejlede og koordinere ved den kommunale visitation og hjemtagelse af specialundervisningstilbud" deltager KK kun i det koordinerende arbejde, herunder deltagelse i "Overblik", som beskriver udbuddet af samtlige specialundervisningstilbud i alle kommuner i Hovedstadsregionen. I hovedopgave 3, der handler om at vedligeholde, dokumentere og udvikle kvaliteten i specialundervisningen, deltager KK dog ikke i den faglige supportordning.

 

Betaling vil som nævnt ske ud fra kommunens andel af 6 – 16 årige. Ved normal betaling for fuld deltagelse i hovedopgave 1, 2 og 3 vil KK skulle betale godt 700.000 kr. pr. år. Da den faglige support udgiftsmæssigt svarer til ca. 1/3 af budgettet, og da KK ikke ønsker at modtage rådgivning og vejledning i forbindelse med visitation mv., er det aftalt, at KK ud fra de tilvalgte ydelser i 2007 betaler cirka halv takst til KFS svarende til et børnetal på 22.738  6 – 16 årige i stedet for det faktiske børnetal på 45.475. For 2007 vil betalingen udgøre 408.960 kr.

 

ØKONOMI

Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer i 2007 en øget nettoindtægt fra køb og salg af de specialpladser, der er omfattet af rammeaftalen for Region Hovedstaden. Merindtægten skyldes en ny takstmodel og forventes at udgøre minimum 2 mill. kr. – under forudsætning af, at der købes og sælges det samme antal pladser som i 2006. I forbindelse med behandlingen af rammeaftalen i Borgerrepræsentationen (BR 702/06), blev det vedtaget, at de økonomiske konsekvenser af aftalen skal ses under ét og finansieres samlet for hele Københavns Kommune. KFS spiller en afgørende rolle i bestræbelserne på, at Børne- og Ungdomsforvaltningen kan få solgt det forventede antal pladser i 2007. Det er derfor Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling, at betalingen til KFS finansieres af den forventede merindtægt.

 

VIDERE PROCES

Efter Børne- og Ungdomsudvalgets behandling af sagen giver Børne- og Ungdomsforvaltningen KFS besked om, hvorvidt der e r opbakning til den aftale særordning. Betaling til KFS vil ske kvartalsvis med start i januar 2007.

 

BILAG   

1. Hovedopgaver for KFS

 

 

                         Else Sommer   

                                                                       Ole V. Rasmussen

 

 

 

 


 

Til top