Mødedato: 10.01.2007, kl. 08:15

Anlægsbevilling til Guldberg Skole

Se alle bilag

Anlægsbevilling til Guldberg Skole

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. januar 2007

 

 

7.      Anlægsbevilling til Guldberg Skole

  J.nr. 325477

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til Helhedsplanen for Guldberg Skole, som skal sikre sammenhængende fysiske rammer for den nye skole inkl. fritidstilbud samt til en anlægsbevilling til projektering mv. 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.  at udvalget godkender Helhedsplanen inkl. økonomisk ramme

2. at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der gives en anlægsbevilling på i alt 4,8 mio. kr. til projektering og udførelse af akutte arbejder.  Der anvises dækning for udgiften på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, konto 3.01.3 i 2007. Af de 4,8 mio. kr. overføres 2,3 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Ejendomme.

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Problemstilling

Den nye Guldberg Skole er en sammenlægning af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole. For at sikre tidssvarende og sammenhængende fysiske rammer inkl. fritidstilbud mm. er der udarbejdet en helhedsplan, der beskriver de nødvendige bygningsmæssige ændringer.

 

Udgangspunktet for planen er etablering af en 4-sporet skole inkl. 10-klassesmiljø, fritidshjem og klubtilbud. Det har i den forbindelse været vanskeligt at få plads til de nødvendige funktioner i Sjællandsgade, at sikre en forsvarlig og nogenlunde jævn anvendelse af de to bygningskomplekser og samtidig opfylde skolens ønsker om placering af indskoling og mellemtrin i Sjællandsgade og udskoling, 10-klassesmiljø og ungdomsmiljø med klub i Stevnsgade.

 

For ikke at "sprænge" Sjællandsgadekomplekset må en del af fritidsinstitutionen placeres på den nærliggende bemandede legeplads uden for skolens område, hvilket stiller krav til koordineringen i forhold til den "områdefornyelse", der er igangsat med henblik på at forbedre lege- og opholdsarealerne i området, - bl.a. via udskrivelse af en arkitektkonkurrence.

 

Løsning

Erfaringsmæssigt har skolen en ikke ubetydelig afgang af elever op igennem skoleforløbet. Helhedsplanen tager derfor afsæt i en kapacitet med 4 spor i indskolingen, og 3 spor i mellemtrin og udskoling.

 

Det samlede fritidshjemsbehov ved udvidelse af skolen fra 2½ spor til 4 spor i indskolingen er opgjort til i alt 15 grupper. Heraf dækkes 5 grupper af institutioner uden for skolen. Der er derfor på selve skolen behov for etablering af en fritidsordning med 10 grupper (220 pladser) samt ønske om et klubtilbud til 150. På skolen findes et fritidshjem med aktuelt 184 pladser placeret 3 steder i Sjællandsgadebygningerne. Hovedparten af pladserne er indrettet midlertidigt bl.a. i lejede pavilloner. Som led i udbygningen skal disse pladser indrettes permanent.

 

Med helhedsplanen skabes mulighed for at placere indskoling og mellemtrin inkl. fritidshjem med 7 grupper i Sjællandsgade. De resterende 3 grupper etableres på den bemandede legeplads i Meinungsgade. Udskoling inkl. 10. klassemiljø og klubtilbud placeres i Stevnsgade. Planen er udarbejdet så den er fleksibel i forhold til evt. senere placering af yderligere elever i Stevnsgade.

 

Forvaltningen er opmærksom på behovet for at kunne imødekomme behovet for fritidshjems- og klubpladser (evt. i midlertidige rammer) allerede fra sommeren 2007. Ud over en godkendelse af helhedsplanen ansøges om en anlægsbevilling til projektering og evt. igangsætning af de mest akutte ændringer.

 

Sjællandsgade. Bygningskomplekset indrettes samlet med 25 basislokaler med tilhørende grupperum. I hovedbygningen indrettes i stueplan en fritidsordning med 7 grupper. 1. sal nyindrettes med madbod, kontorer og pædagogisk center. 2. og 3. sal indeholder basislokaler og grupperum og tagetagen nyindrettes til billedkunst og tekstilværksted. I kælderen i sidebygningen indrettes lokaler til lærer/personale, pædagogisk værksted og rum til skolelæge og sundhedsplejerske.

 

Stevnsgade. For at gøre skolen mere indbydende etableres en ny indgang fra Stevnsgade. Hermed synliggøres skolen og eleverne inviteres ind i et ungdomsmiljø med foyer/ lounge. I den høje kælder nyindrettes kantine/caféområde, som i skoletiden kan fungere både som kantine, gruppearbejdsområde, pausested og eventuelt øverum for musik og teater. Om eftermiddagen og aftenen kan stedet anvendes af klub og ungdomsskole. I stueetagen indrettes klubtilbud til ca. 150 børn og unge. De enkelte klassetrin fordeles med 3 klasser på hver etage med et midterområde, der kan anvendes til pædagogisk center, gruppefaciliteter mm.

 

Fritidshjem

Fritidshjemmet i forbindelse med indskolingen etableres som en udvidelse af det eksisterende fritidshjem "Universet" på skolen. Samlet indrettes i alt 220 pladser svarende til 10 grupper. Heraf indrettes 7 grupper i stueplan i skolens hovedbygning. De resterende 3 grupper indrettes i et nybyggeri i forbindelse med legepladsen i Meinungsgade. Der vil blive ansøgt om en særskilt anlægsbevilling hertil.

 

Områdefornyelse

Der er for byfornyelsesmidler igangsat en områdefornyelse af byrummet omkring Sjællandsgades Skole bl.a. med henblik på at forbedre de fysiske omgivelser ved Simeons Kirke, Sjællandsgades Bad, skolen, bold- og legearealet og den bemandede legeplads. Der er planer om at udskrive en arkitektkonkurrence i løbet af forsommeren 2007. Der er tæt dialog mellem områdefornyelsen og planerne for Guldberg Skole inkl.  fritidshjemmet for at sikre den bedst mulige koordinering. 

 

Genopretning

Ud over behovet for at kunne skabe samlede fysiske rammer for den nye skole, er der behov for en generel genopretning af bygningsskal, teknik, faglokaler mv. af de 2 bygningskomplekser. Skolen forventes på den baggrund at indgå med et betydeligt beløb (25-30 mio. kr.) i den genopretningsplan, der forventes fremlagt af Københavns Ejendomme primo 2007. Planens gennemførelse vil blive koordineret med helhedsplanen. 

 

Øvrige forhold. Skolen, fritidshjemmet og Københavns Ejendomme har fremsendt høringssvar, der ikke giv er anledning til ændringer i Helhedsplanens indhold. Se bilag 1-4.  Sagen er miljøvurderet, men har ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI 

De samlede udgifter til gennemførelse af helhedsplanen inkl. klub og den del af fritidsordningen, der placeres på selve skolen er opgjort til i alt 21,2 mio. kr. Udgifterne skal tillægges de midler der forventes afsat til skolen som led i genopretningsplanen for folkeskoler, som forventes fremlagt primo 2007. Finansieringen fremgår af bilag 5.

 

Som led i beslutningen om sammenlægning af de 2 skoler blev der i 2005 afsat i alt 20 mio. kr. til bygningsmæssige ændringer (BR 375/05).

 

I første omgang ansøges om anlægsbevilling til udarbejdelse af et projektforslag og gennemførelse af evt. akutte arbejder på i alt 4,8 mio. kr. Udgifterne afholdes i 2007. Der anvises dækning for udgiften på Børne- og Ungdomsforvaltningens budget for 2007, konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler. Fordeling af udgifter og overførsel til Kultur- og Fritidsforvaltningen fremgår ligeledes af bilag 5. 

 

Videre proces

·        Efter proceduren for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger sendes denne del af indstillingen til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

·        Sideløbende hermed igangsættes udarbejdelse af projektforslag og forberedelse af evt. akutte arbejder. Samtidig forberedes og igangsættes nødvendig kapacitetssikring af fritidsordning og klub til skolestart 2007 via afhjælpende foranstaltninger.

·        Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse forventes projektforslag og anlægsbevilling til gennemførelse af helhedsplanen fremlagt i efteråret 2007.

 

BILAG

1.      Høringssvar fra Guldberg Skole

2.      Høringssvar fra Fritidshjemmet Universet

3.      Høringssvar fra Københavns Ejendomme

4.      Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene

5.      Økonomi

6.      Helhedsplan

 

                                           Else Sommer

                                                                                       Knud Langberg

 



 

Til top