Mødedato: 09.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om plan for involvering af tekniske ejendomsledere i byggesager, klima- og energiforbedringer og undervisning i miljø og klima

Udvalget skal tage stilling til medlemsforslag om temadiskussion om involvering af tekniske ejendomslederes i byggesager, klima- og energiforbedringer og undervisning i miljø og klima.

Det foreslås,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen   

  • at udarbejde en plan for at involvere de tekniske ejendomsledere i (1) at forbedre byggesager, (2) mindske energiforbrug og klimabelastning og (3) inspirere praksisnær undervisning i miljø og klima på skolerne i København.

  • at udarbejde planen i tæt samarbejde med de tekniske ejendomslederes faglige repræsentanter.

  • at præsentere et udkast til planen for Børne- og Ungdomsforvaltningen ved en temadiskussion på udvalgets møde 1. februar 2017

(Stillet af A, F og Ø)

MOTIVATION

Det er forslagsstillernes opfattelse, at der både i forbindelse med byggesager og klima- og energiforbedringer er et stort potentiale at hente i det lokale kendskab til kommunens bygninger, som de tekniske ejendomsledere besidder. Samtidig er det forslagsstillernes opfattelse, at de tekniske ejendomsledere i meget høj grad brænder for at bringe deres faglighed i spil, for at medvirke til at benytte forvaltningens sparsomme ressourcer på den bedste og mest effektive måde. Vi vurderer derfor, at det vil være muligt at finde et effektiviseringspotentiale ved at fokusere på henholdsvis byggesager og klima- og energiforbedringer i en samlet plan, der udarbejdes i tæt samarbejde med de tekniske ejendomsledere. Det er vores forventning, at en sådan plan kan tage udgangspunkt i følgende tanker og elementer:

Bedre byggesager

Børne- og Ungdomsforvaltningen bruger rigtig mange penge på byggesager, og desværre alt for ofte med store budgetoverskridelser. Derfor vil der være betydelige ressourcer at hente, ved at få bedre byggesager. Vi vurderer, at vi kan opnå bedre byggesager, ved at involvere de tekniske ejendomsledere mere i byggesagerne. De fælles målsætninger for en øget involvering kunne være:

  • Effektive byggesager

  • Nedbringelse af budgetoverskridelser

  • Levetidsforlængelse af bygninger og anlæg

  • Maksimering af driftsudbytte

Planen for at opnå målsætningerne forventes blandt andet at indeholde følgende elementer:

  • At de stedlige tekniske ejendomsledere altid sidder med ved byggeudvalgsmøder og byggemøder

  • At ansvaret for byggesager præciseres at ligge hos hovedentreprenør fra første streg på tegningerne til 5-års mødet er udført

  • At der udarbejdes et byggesagskatalog, der kan fungere som en tjekliste ved nye byggesager på skoler i kommunen

Klima- og energiforbedringer

Københavns Kommune har en målsætning om at nedsætte energiforbruget med 40 procent frem til 2025. Både fordi det vil gavne klimaet, og fordi der kan hentes en økonomisk effektivisering ved et lavere energiforbrug. Vi vurderer, at de tekniske ejendomsledere kan være en vigtig del af arbejdet med at lave klima- og energiforbedringer på kommunens skoler. De fælles målsætninger for en øget involvering kunne være:

  • Lavere forbrug af energi i skolernes bygninger

  • Bedre udnyttelse af ny teknologi og viden

  • Udskiftning af utidssvarende apparater og lignende

  • Større brugerinvolvering i energibesparende tiltag

Planen for at opnå målsætninger forventes blandt andet at indeholde følgende elementer:

  • Energisparekatalog med konkrete ting der kan gøres

  • En gennemgang af tidligere rapporter for potentielle energiforbedrende tiltag på de enkelte skoler

  • Sikring af kontinuerlig efteruddannelse af tekniske ejendomsledere, bl.a. i regi af BUF-akademiet

  • Synliggørelse og brugerinvolvering i samarbejde med Københavns Lærerforening – herunder forslag til modeller og evt. pilotprojekter for at integrere klima- og energiforbedringer i undervisningen. Gerne i form af konkrete undervisningsforløb.

I undervisning om de helt nære kredsløb, der foregår på skolen, kan elevernes evne til selv  bæredygtigt at forvalte deres egen hverdag styrkes. De tekniske ejendomsledere kender skolebygningerne og deres forsyning og har en viden om affaldsmængder og -kilder. Dermed er der et godt udgangspunkt for at udvikle pilotprojekter for undervisning i bæredygtighed.

Forslagene til pilotprojekter kan eksempelvis tage afsæt i kriterierne for den styrkede kildesortering, som rulles ud dette efterår. De kan udvikles i samarbejde med naturcentrene og eksempelvis handle om plastik i miljø og muligheder for genanvendelse. De kan handle om håndtering af organisk materiale og fx samarbejde med Kompostbudene for at udvikle bedre lokal kompostering og gødning. De kan relatere sig til de omfattende klimarenoveringer, som foregår på skolerne og arbejde med elevernes indblik i varmekilder, varmeveksling og måder at samtidig sikre god luft og undgå varmetab - og måske også lave forløb, der følger renoveringerne. Og de kan knyttes an til etablering af anskueliggjort måling af skolens forbrug af varme og el.

 

Beslutning

Medlemsforslaget blev godkendt.
Til top