Mødedato: 09.10.2024, kl. 12:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ændring i praksis for egenbetaling ved tandregulering

Udvalget skal tage stilling til, om Børne- og Ungdomstandplejen (BUT), på baggrund af øgede udgifter til privat behandling og nye retningslinjer for beregning af kommunalt tilskud, skal ændre praksis ift. tilskud til borgere, der får foretaget tandregulering på private tandklinikker.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at BUT fremover kun yder tilskud svarende til den kommunale pris for en tandregulering til borgere i aldersgruppen 16-21 år, der vælger tandregulering i privat praksis,
  2. at BUT fremover kun yder tilskud svarende til 65 % af den kommunale pris for en tandregulering til borgere i aldersgruppen 0-16 år, der vælger tandregulering i privat praksis, frem for de nuværende 65 % af den fulde private pris.

Problemstilling

BUT oplever et udgiftspres, da tandregulering i privat praksis er dyrere end i kommunal praksis. Den gennemsnitlige pris for en tandregulering med skruer er fx 73% dyrere i privat regi end i kommunalt regi. BUT’s udgifter til tandregulering i 2023 kan opgøres til ca. 60 mio. kr., hvoraf tilskuddet til privat tandregulering udgjorde 5,8 mio. kr., svarende til lidt under 10% af de samlede udgifter. 114 patienter valgte i 2023 at få foretaget behandlingen i privat praksis – svarende til 6,4% af alle tandreguleringspatienter.

Siden indførelsen af frit valg af tandplejeydelser i 2018 har der været uklare retningslinjer for, hvordan kommunerne skal yde tilskud til behandlingen af borgere, der vælger at få foretaget en dyrere tandregulering i en privat praksis frem for i en kommunal praksis. I dag er praksis derfor, at BUT yder fuldt tilskud til tandregulering foretaget på private klinikker for 16-21-årige, mens borgere i aldersgruppen 0-16 år modtager tilskud svarende til 65% af den fulde private pris.

Som følge af en tilsynsudtalelse fra Ankestyrelsen i forbindelse med Helsingør Kommunens tolkning af retningslinjerne, er der kommet klarhed over, hvordan kommunerne kan yde tilskud til tandregulering i privat praksis med udgangspunkt i den kommunale udgift i stedet for den private. Dette har flere omegnskommuner allerede implementeret.

Løsning

Forvaltningen foreslår derfor en ny praksis for, hvordan det kommunale tilskud til tandregulering i privat praksis kan reguleres, baseret på en landsdækkende beregningsmetode for tilskud. Modellen er udarbejdet i samarbejde mellem KL og Danske Tandplejere/Tandlægeforeningen i overensstemmelse med Ankestyrelsens tilsynsudtalelse.

Den nye model er udarbejdet med afsæt i lovgivningen, der præciserer, at størrelsen på tilskuddet skal variere mellem to aldersgrupper. Det medfører, at børn og unge i aldersgruppen 0-16 år fremover vil modtage 65% i tilskud af den kommunale pris i stedet for 65% af den fulde private pris, hvis de vælger at få foretaget tandregulering i privat praksis, mens unge i aldersgruppen 16-21 år vil modtage et tilskud svarende til den fulde kommunale pris. Ændringen vil i praksis betyde, at de 16-21 årige skal betale differencen mellem den kommunale tandregulering og den private tandregulering.

Hvis modellen ikke besluttes, kan de stigende udgifter til tilskud til privat tandregulering medvirke til merforbrug hos BUT. Merforbruget vil medføre en reduktion i antallet af ansatte i BUT, da BUT’s nuværende budget ikke er beregnet ud fra, at der skal afholdes udgifter til så dyre behandlinger i privat regi, som det er tilfældet pt.

Konsekvenser ved ændret praksis

Forvaltningen vurderer, at den ændrede praksis vil medføre, at der vil være flere borgere, som vil benytte den kommunale tandpleje. Hvis alle borgere i aldersgruppen 0-21 år fremover vælger at få foretaget tandregulering i kommunal praksis vil det kunne frigive ca. 2,5-3,0 mio. kr., som BUT kan benytte til f.eks. løn, drift og vedligehold af klinikker.

Der er tandlægestole nok til at håndtere et stigende antal patienter, men der kan være en risiko for, at BUT ikke kan rekruttere nok personale til et stigende antal patienter. Dette kan betyde, at nogle borgere vil opleve længere ventetid.

BUT vil informere de private behandlere om de nye regler og retningslinjer samt om, hvornår de træder i kraft. De private bøjletandlæger kender lignende ordninger i forvejen, da omegnskommuner allerede benytter sig af denne prissætning.

Orientering af borgerne og fastsættelse af tilskud

I dag er praksis, at borgere bliver visiteret til tandregulering i BUT. Ved visitationen bliver de oplyst om, at de har mulighed for at få foretaget tandreguleringen i privat praksis via et informationsbrev. Brevet vil informere om rammerne for det kommunale tilskud. Det præcise tilskud samt egenbetaling beregnes, når den private tandlæge henvender sig til BUT med behandlingsplanen for den enkelte patient. BUT vil derefter betale tilskuddet direkte til den private praksis, og borgeren vil blive opkrævet for den eventuelle difference mellem den samlede pris og det kommunale tilskud af den private tandlæge.

Tandreguleringsbehandlinger er individuelle forløb, og prisen kan derfor ikke udregnes, før patienten har gennemgået en forundersøgelse. Patienten kan vederlagsfrit vælge at gennemføre en forundersøgelse hos en privat tandlæge, og derefter vælge at få lavet behandlingen i det kommunale, efter at være oplyst om størrelsen på det kommunale tilskud.

Politisk handlerum

Indstillingen kan forkastes. Dermed vil BUT fortsat yde tilskud til den fulde pris til tandregulering på private klinikker.

Økonomi

Intet yderligere

Videre proces

Det forventes, at den ændrede praksis kan træde i kraft 1-2 måneder efter BUU har vedtaget den.

 

Tobias Børner Stax                               Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 9. oktober 2024:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top