Analyse af funktionskrav til anlæg af dag- og fritidstilbud samt skoler
Udvalget skal tage stilling til forslag til ændring af krav i funktionsprogrammerne for skoler og KKFO/Fritidshjem og daginstitutioner med henblik på at reducere omkostningerne til anlæg.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR),
1. at der i øget omfang søges om dispensation fra kravet til 10 m2 udendørs opholdsareal pr. barn i daginstitutioner og KKFO/FH under forudsætning af, at legearealets kvalitet lever op til retningslinjerne for indretning af legearealer. Dette vurderes i forbindelse med anlægsbudgetnotatet
2. at sammenlægge arealkravene i basisområderne på skolerne (indskoling, mellemtrin, udskoling, fagområder m.fl.) og samtidig øge fleksibiliteten i rumindretningen, uden at ændre på funktionskravene i forhold til antallet af rum, basislokaler mm.
3. at arealkravet til basisområdet i indskoling/fritidstilbud på 3 sporede skoler reduceres med 100 m2 under forudsætning af, at området lever op til kvalitetskravene. Dette vurderes i forbindelse med anlægsbudgetnotatet
4. at etablering af et produktionskøkken på skolerne bliver et tilvalgsscenarie og at der tages stilling til dette tilvalg i forbindelse med planlægningsbevillingen
5. at muligheden for at samlokalisere funktioner med andre forvaltningers tilbud undersøges i forbindelse med planlægningen af byggerierne - og at der tages stilling til dette i forbindelse med anlægsbudgetnotatet
Problemstilling
Det fremgår af budget 2016, at alle nye anlægs- og planlægningsbevillinger reduceres med 10 pct. Reduktionen skal tilvejebringes som led i den nye styringsmodel på bygge- og anlægsområdet ved at reducere omkostningerne i funktionsprogrammer og særkrav til byggeriet, anvendelse af nye udbudsformer og stærkere risikostyring.
Borgerrepræsentationen (BR) besluttede desuden d. 8.10.2015, at forvaltningerne skal fremlægge reviderede funktionsprogrammer for fagudvalg, ØU og BR.
Økonomiforvaltningen har indgået aftale med Rambøll Management Consulting A/S (Rambøll) om at kapitalisere de økonomiske konsekvenser af forvaltningernes funktionskrav. Forvaltningen fremlægger på baggrund af Rambølls konkrete beregninger forslag der kan bidrage til en reduktion i anlægsomkostningerne således, at der fortsat sikres gode rammer for børn og medarbejdere.
Løsning
I funktionsprogrammerne "Funktionsprogram for Skoler og KKFO/FH" (BR 18.9.14) og "Funktionsprogram for KKFO/FH" (administrativt fastsat) fremgår krav til skole, fritids- og daginstitutionsbyggeri. Ved en helhedsrenovering er Funktionsprogrammet retningsgivende for, hvordan eksisterende forhold skal moderniseres.
Rambøll har vurderet, hvorvidt der er tale om obligatoriske eller særlige krav. De krav, som Rambøll har udpeget som særkrav, er blevet prissat, og der er lavet beregning på, hvad det koster at etablere de enkelte funktioner, jf. bilag 3 og 4. Rambølls prissætning tager udgangspunkt i rene byggeudgifter (håndværker- og rådgiverudgifter) og ikke byggemodning, miljøundersøgelser, grundkøb, bygherrerådgivning og administrationsbidrag. Tallene kan således ikke generelt sammenlignes med anlægsbevillingsbehovet.
Kapitaliseringen af særkrav samt forvaltningens bemærkninger til de enkelte krav fremgår af bilag 1 og 2. Af bilagene fremgår det, hvad forvaltningens særkrav koster, og hvad der kan spares, hvis kravene fraviges.
For at kunne bidrage til en reduktion af anlægsomkostningerne, foreslås følgende ændringer på daginstitutionsområdet:
- krav om 10 m2 udendørs opholdsareal pr. barn kan i det enkelte projekt reguleres, hvis det vurderes at være særligt bekosteligt at imødekomme.
Forvaltningen vurderer, at det er afgørende, at de udendørs legearealer har en god kvalitet og i øvrigt lever op til forvaltningens retningslinjer (BR 26.4.12). Det er forvaltningens erfaring, at et krav om 10 m2 udendørsopholdsareal pr. barn ikke nødvendigvis er afgørende for gode legearealer. En reduktion vil fremover blive indarbejdet i den konkrete anlægssag i forbindelse med de konkrete budgetnotater jf. den ændrede proces for anlægssager (BR d. 20.8.15).
For at bidrage til en reduktion af anlægsomkostningerne på skoleområdet foreslås følgende ændringer:
- Det samlede arealkrav til basisområder, understøttende faciliteter og fagområder betragtes i en større områder, så der er bedre muligheder for at samtænke funktionerne i disponeringen, men at kravet om antallet af lokaler mm. fastholdes. En samling af arealkrav i større områder kan gøre det nemmere at optimere skolens arealer, så der f.eks. er færre uaktiverede gangarealer. En reduktion i forholdet mellem brutto- og nettoarealer bidrager til en reduktion i anlægsomkostningerne.
- Arealkrav til basisområdet for indskoling samt fritidstilbud kan reduceres, når enkelte funktioner etableres optimalt i det samlede areal på en ny 3-sporet skole. Hvis arealerne disponeres, så de opfylder krav om fleksibilitet og dobbeltarealanvendelse kan det samlede areal for basisområdet i indskoling og KKFO/FH reduceres med 100 m2 (ca. 0,8 pct. det samlede arealkrav). Fag- og klasselokaler berøres ikke og det forventes derfor ikke, at elever og medarbejdere vil mærke denne reduktion i nettoarealet. Reduktionerne vil fremover blive indarbejdet i den konkrete anlægssag og budgetnotatet.
- Produktionskøkken på madskoler bliver tilvalgsscenarie således, at der ikke er krav om et produktionskøkken, men at der tages særskilt stilling i forbindelse med den enkelte sag enten i forbindelse med planlægningsbevillingen eller senest ved budgetnotatet. Det er Rambølls vurdering, at håndværkerudgifterne til et produktionskøkken udgør 3,2 mio. kr. Ved tilvalgsscenariet bliver skolen ikke automatisk en madskole. Der fastholdes dog opførsel af EAT-lounge/cafeområde.
- Idrætshaller på skolerne opretholdes som tilvalgsscenarie. Der tages stilling til dette, hvis muligt i forbindelse med planlægningsbevillingen i den enkelte sag ellers i forbindelse med budgetnotatet.
Forvaltningen vil desuden arbejde for en samlokalisering af funktioner med andre forvaltningers tilbud, hvor der er mulighed for at opnå bygningsmæssig synergi.
HovedMED har på sit møde den 10.2.2016 drøftet forslagene til ændrede funktionskrav i forbindelse med byggeri og bemærker, at det er vigtigt, at der er fokus på arbejdsmiljø og brugerinddragelse i forbindelse med anlægssagerne. De faglige organisationer er efterfølgende orienteret om det nu fremlagte forslag og har ikke haft yderligere bemærkninger.
Byggeri København er ligeledes orienteret om forslagene til ændrede funktionskrav og har især fokus på, hvordan ændringerne i kravene bliver operationaliseret i de konkrete byggesager - herunder klarhed om roller i forbindelse med anlægssagen.
Forvaltningen vil sørge for at implementeringen og operationaliseringen af de ændrede funktionskrav ind- og samtænkes i den implementeringsproces, der er igangsat i forbindelse med ny proces for anlægssager.
Økonomi
Reduktionen i forvaltningens funktionskrav til skoler og dagtilbud betyder en reduktion i kommunens samlede omkostninger til anlæg – herunder anlægsbevillinger.
Videre proces
Efter behandlingen i Børne- og Ungdomsudvalget forelægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Forvaltningen vil efterfølgende orientere udvalget om de foretagne tilretninger. Forvaltningen vil i allerede vedtagne anlægssager vurdere mulighederne for at indarbejde de ændrede funktionskrav, hvis en ændring kan ske uden konsekvens for tid og kvalitet, men kan bidrage til en reduktion i anlægsomkostningerne.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, C, O og V.
Imod stemte 3 medlemmer: F og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Forslagets ændringer af funktionskrav til anlæg af dag- og fritidstilbud samt skoler vil forringe arbejdsmiljøet for børn og voksne og er ikke afstemt med medarbejdere inden for rammerne af MED-aftalen".