Investeringsforslag på børne- og ungeområdet til puljen for smarte investeringer i kernevelfærden
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at investeringsforslag vedrørende "Tidlig indsats 0-6 år" (bilag 1) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 5,5 mio. kr. i 2018, 11,0 mio. kr. i 2019 og 12,0 mio. kr. i 2020 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
2. at investeringsforslag vedrørende "Udskolingsindsats i folkeskolen" (bilag 2) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 1,1 mio. kr. i 2018, 3,5 mio. kr. i 2019 og 5,5 mio. kr. i 2020 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
3. at investeringsforslag vedrørende "den datadrevne organisation - grundinvestering i tidlig indsats" (bilag 3) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 2,0 mio. kr. i 2017 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
4. at investeringsforslag vedrørende "lavskylstoiletter og vandbesparende armaturer" (bilag 4) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 1,4 mio. kr. i 2018 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
5. at investeringsforslag vedrørende "overblik over udflytterområdet" (bilag 5) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 0,5 mio. kr. i 2018 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
6. at investeringsforslag vedrørende "Arbejdspladsen i fokus (den decentrale investeringspulje)" (bilag 6) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 10,7 mio. kr. i 2018, 30,2 mio. kr. i 2019 og 46,5 mio. kr. i 2020 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
7. at investeringsforslag vedrørende "Book en Plads" (bilag 7) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 2,0 mio. kr. i 2018, og 2,3 mio. kr. i 2019 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
8. at investeringsforslag vedrørende "Administrative arbejdsfællesskaber" (bilag 8) implementeres med midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i 2016, og at driftseffektiviseringen på 4,7 mio. kr. i 2018, og 9,5 mio. kr. i 2019 og frem indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets Budgetforslag 2017 (jf. Økonomiafsnittet)
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget godkendte den 9. december 2015 et samlet idekatalog til investeringscases til den kommunale investeringspulje til smarte investeringer i kernevelfærden. Derudover bad udvalget på samme møde om, at forvaltningen skulle undersøge muligheden for etablering af en decentral investeringspulje, hvor nogle eller alle skoler og institutioner kan søge om investeringsmidler.
Der fremlægges nu forslag til de konkrete investeringsforslag på baggrund af det samlede idekatalog. Alle ideforslag har medført en eller flere konkrete investeringscase, men der er nogle emner i ideforslagene, som der endnu ikke er udarbejdet et forslag på. Sammenhængen mellem ideforslag og de konkrete cases fremgår af bilag 9. Ideen om en decentral investeringspulje præsenteres i forslaget om "arbejdspladsen i fokus". Investeringsforslagene skal bidrage til, at Børne- og Ungdomsforvaltningen kan få afprøvet og implementeret de løsninger, der skal bidrage til at effektiviseringsudfordringen bliver løst på en måde, som rammer kernevelfærden mindst mulig.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet otte investeringsforslag.
1. Tidlig indsats på 0-6 års området
Investering i tidlig indsats for børn i alderen 0-6 år handler om at sikre læring for alle børn ved at arbejde målrettet med børnenes kognitive, sociale og motoriske kompetencer samt at sikre inkluderende fællesskaber og aktiv deltagelse for børn med forskellige forudsætninger for deltagelse. Derudover skal der etableres et tillidsfuldt samarbejde med socialt udsatte familier med fokus på styrkelse af forældrekompetencen. Der investeres i et kvalitetsløft for de dagtilbud, der har højest koncentration af socialt udsatte familier, og at styrke forældrenes relation til deres børn i 0-2 års alderen ved at afprøve konceptet Familieiværksætterne, hvor alle førstegangsfødende familier deltager i et gruppeforløb. Investeringen vil medføre, at flere børn fra socialt udsatte familier er parate til at starte i skole, hvorfor der kan reduceres i udgifterne på skolerne til skoleomgængere og socioøkonomisk kompensation.
2. Udskolingsindsats i folkeskolen
Investering i folkeskolens udskoling (fra 6. - 9. klasse) handler om at arbejde målrettet og systematisk med at styrke elevernes faglige, sociale og personlige kompetencer, så flere får forudsætninger for at gå i gang med en ungdomsuddannelse direkte efter 9. klasse. Der investeres i tiltag, som understøtter kapacitetsopbygning på folkeskolerne i hele byen. Tiltagene tilrettelægges så erfarings- og kompetenceudvikling sker sideløbende med implementering og evaluering af tiltagene og suppleres med en struktur for systematisk koordinering mellem relevante aktører i overgangen til ungdomsuddannelse. Investeringen vil medføre, at flere 9. klasseselever er parate til at starte direkte på en ungdomsuddannelse, hvorfor der kan reduceres i udgifterne til 10. klasse og produktionsskoler.
3. Den datadrevne organisation - grundinvestering i tidlig indsats
Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet tre investeringscases som en del af en samlet pakke omkring ”tidligere indsats”. For at kunne lykkes med de samlede effektiviseringer i de tre cases er der behov for en grundinvestering i dataunderstøttelsen af forslagene. Investeringen medfører, at ledere, lærere og pædagoger har de data til rådighed, der er nødvendige for at kunne arbejde struktureret med det forebyggende arbejde. Det gælder både data om progressionen hos det enkelte barn og i børnegruppen (klassen, skolen, klyngen mv.). Investeringen er en grundinvestering i at sikre den nødvendig IT-understøttelse med baggrund i de eksisterende og kommende IT-platforme (KBH Barn og Brugerportalen), og skal derfor ikke leve op til tilbagebetalingskravet.
4. Lavskylstoiletter og vandbesparende armaturer
På en række af de københavnske skoler findes utidssvarende toiletter og vandarmaturer, der har et væsentligt større vandforbrug end nye toiletter og armaturer med vandbesparende løsninger. Ved at investere i lavskylstoiletter og toiletindsatser samt vandbesparende armaturer reduceres omkostningerne til vandforbrug. Forslaget omfatter ca. 17 skoler, og udskiftningen omfatter ca. 900 toiletter og 1250 utidssvarende armaturer. Udskiftningen vil ske løbende og derved ikke være til gene for skolernes normale drift.
5. Overblik over udflytterområdet
Der er i alt 90 udflyttersteder, hvortil der dagligt køres udflytterbørn. Udflytterstederne indgår som en del af den samlede kapacitet på dagtilbudsområdet. Ved at investere i en kortlægning af udflytterbørnehaverne kan der udarbejdes konkrete cases til at gentænke nogle af de nuværende udflyttersteder og derved reducere i udgifter til transport og ejendomsudgifter.
6. Arbejdspladsen i fokus
Daginstitutioner og skoler får ansvar for at opnå en effektivisering på 1% af deres lønbudgetter i 2018-2020. For at kunne lykkes med denne effektivisering skal der sættes fokus på, hvordan arbejdspladsen udvikles bedst muligt, så skoler og institutioner forbedrer deres arbejdstilrettelæggelse, styrker deres arbejdsfællesskaber og optimerer deres fysiske arbejdsmiljø. Ved at investere i at undersøge praksis, implementere det vi ved virker og udvikle nye værktøjer, hvor vi endnu ikke har de rigtige løsninger, kan opgaven løftes på den bedst mulige måde. Fokus for investeringen vil være skoler og institutioner, der har størst udfordringer med sygefravær, medarbejdertilfredshed og arbejdsplanlægning. I ideforslaget til investering i arbejdstilrettelæggelse var indeholdt en mulig investering i digitale læremidler og læringsportal. Der er fortsat en mulighed - som en del af investeringen - for skolerne at søge om midler til dette; dog er selve arbejdet med implementeringen af læringsportalen på skolerne allerede finansieret.
7. Book en Plads
Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker at investere i et nyt fagsystem ”book en plads”. Systemet vil bidrage til at automatisere en del arbejdsgange, der på nuværende tidspunkt foregår manuelt. Systemet vil give en bedre borgerservice for forældrene og bedre kapacitetsstyring på dagtilbudsområdet, og derved reducere udgifterne til Pladsanvisningen, samt til personaledækning i den enkelte klynge.
8. Administrative arbejdsfællesskaber
Formålet med investeringen er at sikre, at ledere af skoler og dagtilbud kan fokusere på faglig udvikling ved at undersøge, om det er muligt at fjerne administrative opgaver fra enhederne. Det skal derfor undersøges, hvilket potentiale for effektiviseringer, der eksisterer ved en anderledes organisering af opgavevaretagelsen, der samtidig imødekommer behovet for at have administration og support tæt på kerneydelsen. Investeringen vil medføre en reduktion i udgifterne til administration i skoler og klynger ved at sikre en bedre udnyttelse af specialistkompetencer på tværs af enhederne og i forvaltningen.
Øvrige forslag under udarbejdelse
Forvaltningen er desuden ved at udarbejde tre investeringscases i samarbejde med andre forvaltninger, som forventes præsenteret for udvalget på mødet den 27.4.16:
- Lærings- og kulturhuse i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen
- Tidlig indsats på 0-2 års området i samarbejde med Socialforvaltningen
- Fokus på ejendomsudgifter i samarbejde med Økonomiforvaltningen
Derudover er der et investeringsforslag om Facility Management under udarbejdelse.
Økonomi
Effektiviseringerne som følge af investeringsforslagene fremgår af tabel 1 nedenfor. Nettoeffektiviseringerne vil blive indarbejdet i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2017 og bliver brugt til at opfylde Børne- og Ungdomsudvalget forvaltningsspecifikke effektiviseringskrav til budget 2017 og frem.
Tabel 1. Effektiviseringer som indarbejdes i Børne-og Ungdomsudvalgets budgetbidrag | ||||||||
At-punkt | Udvalg | Varige ændringer, service | Beløb i 1000 kr. (2016 p/l) | |||||
2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | I alt | |||
1 | BUU | 1. Tidlig indsats 0-6 år | 0 | -5.500 | -11.000 | -12.000 | 0 | -28.500 |
2 | BUU | 2. Udskolingsindsats i folkeskolen | 0 | -1.370 | -3.550 | -5.562 | -5.562 | -16.044 |
3 | BUU | 3. Den datadrevne organisation | 0 | -2.000 | -2.000 | -2.000 | -2.000 | -8.000 |
4 | BUU | 4. Lavskylstoiletter og vandbesparende armaturer | 0 | -1.400 | -1.400 | -1.400 | -1.400 | -5.600 |
5 | BUU | 5. Overblik over udflytterområdet | 0 | -500 | -500 | -500 | -500 | -2.000 |
6 | BUU | 6. Fokus på arbejdsforholdene - fællesskab, tilrettelæggelse og arbejdsmiljø | 0 | -10.731 | -30.247 | -46.571 | -46.571 | -134.120 |
7 | BUU | 7. Book en plads | 0 | -1.970 | -2.270 | -2.270 | -2.270 | -8.780 |
8 | BUU | 8. Administrative arbejdsfællesskaber | 0 | -4.739 | -9.477 | -9.477 | -9.477 | -33.170 |
Varige ændringer, service i alt | 0 | -28.210 | -60.444 | -79.780 | -67.780 | -236.214 |
Investeringerne forudsættes dækket af investeringspuljerne til Smarte investeringerne. Investeringerne fremgår af nedenstående tabel 2 over bevillingsmæssige ændringer. Tabeller der viser af udmøntning og kategorisering af anlægsmidler fremgår af bilag 10.
Tabel 2: Bevillingsmæssige ændringer
At-punkt | Udvalg | Forslag | Bevilling (nr. og navn) |
Funktion | Indtægt (I) / Udgift (U) | Beløb i 1000 kr. (2016 p/l) | ||||||
2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | I alt | Varig? | ||||||
Serviceinvesteringer | ||||||||||||
1 | ØU | Tidlig indsats 0-6 år | 1112 - Fælles Ramme Pulje | 6.45.50.1 | U | -19.050 | -19.050 | -7.500 | 0 | 0 | -45.600 | Nej |
1 | BUU | Tidlig indsats 0-6 år | 1301 - dagtilbud | 5.25.10.1 | U | 11.550 | 11.550 | 0 | 0 | 0 | 23.100 | Nej |
1 | BUU | Tidlig indsats 0-6 år | 1330 - sundhed | 4.62.89.1. | U | 7.500 | 7.500 | 7.500 | 22.500 | |||
2 | ØU | Udskolingsindsats i folkeskolen | 1112 - Fælles Ramme Pulje | 6.45.50.1 | U | -4.110 | -3.490 | -1.190 | -500 | -500 | -9.790 | Nej |
2 | BUU | Udskolingsindsats i folkeskolen | 1315 - Undervisning | 03.22.01 | U | 4.110 | 3.490 | 1.190 | 500 | 500 | 9.790 | Nej |
6 | ØU | Fokus på arbejdsforholdene - fællesskab, tilrettelæggelse og arbejdsmiljø | 1112 - Fælles Ramme Pulje | 6.45.50.1 | U | -37.230 | -19.000 | 0 | 0 | 0 | -56.230 | Nej |
6 | BUU | Fokus på arbejdsforholdene - fællesskab, tilrettelæggelse og arbejdsmiljø | 1321 - Administration | 6.45.51.1 | U | 37.230 | 19.000 | 0 | 0 | 0 | 56.230 | Nej |
8 | BUU | Administrative arbejdsfællesskaber | 1112 - Fælles Ramme Pulje | 6.45.50.1 | U | -4.616 | -794 | 0 | 0 | 0 | -5.410 | Nej |
8 | BUU | Administrative arbejdsfællesskaber | 1321 - Administration | 6.45.51.1 | U | 4.616 | 794 | 0 | 0 | 0 | 5.410 | Nej |
Anlægsinvesteringer | ||||||||||||
3 | ØU | Den datadrevne organisation | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -8.500 | 0 | 0 | 0 | 0 | -8.500 | Nej |
3 | BUU | Den datadrevne organisation | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 8.500 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8.500 | Nej |
4 | ØU | Lavskylstoiletter og vandbesparende armaturer | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -5.700 | 0 | 0 | 0 | 0 | -5.700 | Nej |
4 | BUU | Lavskylstoiletter og vandbesparende armaturer | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 5.700 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5.700 | Nej |
5 | ØU | Overblik over udflytterområdet | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -2.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | -2.000 | Nej |
5 | BUU | Overblik over udflytterområdet | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 2.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2.000 | Nej |
6 | ØU | Fokus på arbejdsforholdene - fællesskab, tilrettelæggelse og arbejdsmiljø | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -10.040 | 0 | 0 | 0 | 0 | -10.040 | Nej |
6 | BUU | Fokus på arbejdsforholdene - fællesskab, tilrettelæggelse og arbejdsmiljø | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 10.040 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10.040 | Nej |
7 | ØU | Book en plads | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -4.750 | 0 | 0 | 0 | 0 | -4.750 | Nej |
7 | BUU | Book en plads | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 4.750 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4.750 | Nej |
8 | ØU | Administrative arbejdsfællesskaber | 3213 - Fælles anlægspuljer |
6.45.51.3
|
U | -2.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | -2.000 | Nej |
8 | BUU | Administrative arbejdsfællesskaber | 3324 - Anlæg | 3.22.01.3. | U | 2.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2.000 | Nej |
I alt | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Videre proces
De forslag, Børne- og Ungdomsudvalget vedtager, sendes videre til Økonomiudvalget og Borgerepræsentationen med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljerne til smarte investeringer til implementering af forslagene i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afledte driftseffektiviseringer i 2018 og frem som følge af de godkendte forslag indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2017. Forvaltningen vil løbende arbejde videre med at udarbejde forslag efterhånden som ideerne modnes.
Tobias Børner Stax / Sti Andreas Garde