Udvalgets deltagelse i taskforce for en grøn folkeskole
Der er nedsat en taskforce, der skal komme med anbefalinger til udvalget vedr. en handleplan for en grøn folkeskole og det skal besluttes, hvordan udvalget vil indgå i taskforcens arbejde. Derudover orienteres om indhold og proces for taskforcens arbejde.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget udpeger udvalgsmedlemmer, ud over Børne- og Ungdomsborgmesteren, til at deltage i taskforcen.
Problemstilling
Udvalget besluttede i 2021 - efter ønske fra Ungerådet KBH - at nedsætte en taskforce med en bred kreds af aktører med interesse for klima og miljø i folkeskolen, til at komme med anbefalinger til en grøn handleplan.
Taskforcen er finansieret med 1,5 mio. kr. i budgettet for 2022 og midlerne blev udmøntet af udvalget den 24. november 2021.
Udvalget blev i tilknytning til BUU-mødet den 19. januar 2022 orienteret om nedsættelse af taskforcen. De øvrige deltagere er således blevet inviteret til taskforcen, og udvalget skal beslutte, hvordan man vil indgå i taskforcens arbejde.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at udvalget udpeger udvalgsmedlemmer, som indgår på lige fod med de øvrige taskforce-medlemmer. De udpegede medlemmer deltager i taskforcens tre workshops i løbet af 2022, hhv. den 3. marts, 12. maj og 3. november 2022. Derudover kan der efter interesse nedsættes arbejdsgrupper som mellem workshops vil arbejde videre med udvikling af forslag.
Det indstilles at vælge udvalgsmedlemmer for, at der kan skabes sammenhæng mellem taskforcen og det politiske niveau. De udvalgte forpligter sig på at deltage i taskforcens drøftelser undervejs og hele inddragelsesprocessen frem til, at anbefalingerne forelægges det samlede udvalg.
Taskforcens øvrige medlemmer er bredt sammensat for at repræsentere forskellige fagligheder og interesser, og den har Børne- og Ungdomsborgmesteren som formand. Liste over medlemmer er vedlagt som bilag.
Formålet med taskforcens workshops er at skabe innovative løsningsforslag og idéer, debat, netværk og samarbejde – en ny social kontrakt om bæredygtig folkeskole mellem elever, lærere, forældre, erhvervsliv, organisationer og græsrødder.
Udover taskforcen vil der være en følgegruppe, der sætter retning for og kvalificerer taskforcens arbejde. Den vil bestå af ledere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger, samt repræsentanter fra Københavns Lærerforening, Skolelederne København, Ungeråd KBH, Københavns Fælleselevråd og Landsforeningen for Socialpædagoger.
Børne- og Ungdomsudvalget vil ultimo 2022 få fremlagt en handleplan for grøn folkeskole, som bygger på taskforcens anbefalinger. Derudover kan taskforcen inden sommeren2022 komme med forslag, som kræver finansiering, og som udvalgets medlemmer kan vælge at tage med til forhandlingerne om budget 2023.
De udpegede udvalgsmedlemmer vil således få mulighed for at dykke ned i drøftelserne, overvejelserne og inddragelsesprocessen, mens det samlede udvalg vil træffe beslutningerne om grøn folkeskole.
Der kan udpeges få eller mange udvalgsmedlemmer, og taskforcens workshops kan også være for samtlige interesserede udvalgsmedlemmer. I så fald vil det særligt være relevant at deltage på den anden og tredje workshop, der skal lede til konkrete anbefalinger.
Udmøntning af midler til taskforcen
I aftalen om budget 2022 og udmøntning i udvalget blev der afsat 1,5 mio. kr. i 2022 med følgende beslutning om udmøntningen: ”Midlerne udmøntes centralt til forvaltningen og går til projektledelse, etablering af taskforcen og inddragelse af en bred kreds af aktører.”
I nedenstående tabel fremgår anvendelse af midlerne til taskforcen. Tabellen er en uddybning af budgetnotatet, som udvalget har godkendt i august 2021. Midlerne er disponeret til ansættelser mv. ud over de 300.000 kr. til inddragelsesaktiviteter og prøvehandlinger på skoler.
Tabel 1 – Oversigt over taskforcens udgifter
1.000 kr., 2022 p/l |
Styringsområde |
2022 |
Projektledelse
|
Service |
620 |
Kortlægningsproces og aktiviteter
|
Service |
880 |
Udgifter i alt (netto) |
Service |
1.500 |
Økonomi
Indstillingen har ikke yderlige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Taskforcen mødes 3. marts, 12. maj og 3. november 2022.
Børne- og Ungdomsudvalget får forventeligt forelagt en delanbefaling i juni 2022 og endelige anbefalinger til handleplan for en grøn folkeskole ultimo 2022.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 9. februar 2022:
Følgende medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget ønsker at deltage i taskforcen for en grøn folkeskole: Rasmus Steenberger (F) og Katrine Hassenkam (Ø).
Følgende medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget ønsker at deltage i workshops i tilknytning til taskforcens arbejde: Emil Sloth (B) og Gorm Gunnarsen (Ø).