Mødedato: 08.11.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring om Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022

Se alle bilag
Københavns Kommunes Handicappolitik udløber ved udgangen af 2017. Børne- og Ungdomsudvalget skal derfor tage stilling til Socialudvalgets udkast til ny handicappolitik for Københavns Kommune for perioden 2018-2022, som er sendt i høring i kommunens øvrige udvalg samt i Handicaprådet, Danske Handicaporganisationer København, Forældrerådet, Centerrådet og Ældrerådet.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Socialudvalgets udkast til Københavns Kommunes ny handicappolitik for perioden 2018-2022.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik for perioden 2011-2017. Den 20. september 2017 blev udkast til ny handicappolitik behandlet på Socialudvalgets møde.

Udkastet til den ny handicappolitik for Københavns Kommune gældende for perioden 2018-2022 er udarbejdet af Socialforvaltningen i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger. Kommunens forvaltninger har bidraget med input og inspiration til den ny handicappolitik.

I forbindelse med udarbejdelsen af den ny handicappolitik har Socialforvaltningen afholdt to workshops, som har været åbne for alle, hvor borgere med handicap, pårørende, politikere og medarbejdere fra de forskellige forvaltninger har drøftet handicapområdet. Indholdet til den ny handicappolitik er ligeledes blevet drøftet i Borgercenter Handicap, Ungepanelet, Centerrådet og Forældrerådet under Borgercenter Handicap samt i centerfællesskaberne gennem eksisterende fora – dvs. lokale centerråd, forældreråd samt venskabsforeninger. 

Løsning

Københavns Kommune har allerede flere gode initiativer og tilbud til borgere med handicap, som skal fortsættes og videreudvikles. Den nye handicappolitik skal derfor bygge videre på den forrige handicappolitik og sætte rammen for den faglige udvikling på handicapområdet. Politikkens formål er, at angive den overordnede retning for kommunens arbejde med at sikre mulighed for at københavnere med handicap kan leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet.

Temaer og visioner

Børne- og Ungdomsforvaltningen finder, at visionen med handicappolitikken og opdelingen i de fire temaer: Det gode liv, Deltagelse, Skole, uddannelse og beskæftigelse samt Netværk giver god mening. Børne- og Ungdomsforvaltningen finder dog, at indsatser, der vedrører børne- og ungdomsårene, bør fremstå tydeligere i den endelige udgave af handicappolitikken.

Den ny handicappolitiks fire temaer skal beskrive visionerne for, hvordan Københavns Kommune kan bidrage til, at københavnere med handicap kan opnå de samme muligheder som andre københavnere. 

  • Det gode liv har fokus på livskvalitet og beskriver kommunens vision om, at skabe mulighed for at borgere med handicap kan støttes i at vælge selv og blive så selvhjulpen og selvstændig som muligt.
  • Deltagelse beskriver kommunens vision for, at borgere med handicap kan deltage i fællesskaber samt i beslutninger vedrørende eget liv, herunder deltagelse i daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner, foreningslivet mv. Tilgængelighed i byens rum er ligeledes beskrevet her.
  • Skole, uddannelse og beskæftigelse beskriver visionen om at skabe rummelige og varierede tilbud til skolebørn, uddannelsessøgende samt voksne i den arbejdsduelige alder, så der kan skabes meningsfulde tilbud til alle borgere uanset graden af borgerens handicap.
  • Netværk beskriver visionen om at sikre, at borgere med handicap kan undgå isolation og opretholde et liv med mulighed for at være en del af et socialt fællesskab - herunder at vedligeholde og bevare relationer til familie og venner samt få mulighed for at være en del af andre former for sociale sammenhænge.

Rammen for den ny handicappolitik bygger på tre grundprincipper:

  • For det første; at sikre at borgere med handicap kan leve et så selvstændigt liv som muligt, hvorfor der skal sættes ind med habiliterende og rehabiliterende indsatser, så borgeren opnår en så høj selvstændighed og mulighed for deltagelse i samfundet som muligt.
  • For det andet; at handicappolitikken hviler på det til enhver tid gældende lovgrundlag samt på FN´s handicapkonvention.
  • For det tredje; at handicappolitikken funderes i viden og erfaringer fra tidligere handicappolitikker om, hvad der virker og samtidig er åben for at afprøve nye metoder.

Det fremgår endvidere af udkastet, at drøftelser vedr. handicappolitikken skal indgå som en del af Københavns Kommunes Handicapråds årlige møder med de politiske udvalg med henblik på at drøfte status samt implementeringen af politikken og de konkrete initiativer. Handicappolitikken skal desuden følges op af implementeringsplaner, der godkendes af fagudvalgene.

Forslag til høringssvar fra Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget kan tilslutte sig handicappolitikkens temaer og grundprincipper og finder, at de er relevante i forhold til at beskrive kommunens overordnede visioner.

Handicapperspektivet indgår implicit som en del af de af Børne- og Ungdomsudvalgets beslutninger, der berører borgere med handicap. Det er derfor relevant at følge op på beslutninger af særlig betydning for borgere med handicap på Børne- og Ungdomsudvalgets årlige møde med Handicaprådet.

Børne- og Ungdomsudvalget hæfter sig særligt ved udvalgets ressortområde i forbindelse med de beskrevne temaer og bemærker, at indsatserne indenfor flere af temaerne bør stå skarpere i forhold til de vigtige børne- og ungdomsår. Herunder vigtigheden af at skabe de rette rammer for børn- og unges deltagelse i forbindelse med tilbud til børn og unge, da deltagelse i børne- og ungefællesskaber er afgørende for børn og unges motivation, trivsel og faglige resultater. Det bør derfor fremgå tydeligt under temaet Deltagelse, at deltagelse for børn og unge drejer sig om, at kunne udvikle sig og være en del af et fællesskab med børn, unge og voksne gennem forskellige former for arrangementer i både dagtilbud, fritidstilbud og skoler. Og ikke som det aktuelt fremstår under temaet, at det handler om deltagelse i fester i fritidstilbud.

Børne- og Ungdomsudvalget hæfter sig endvidere ved, at den tidlige indsats i form af indsatser for børn med handicap i førskolealderen bør fremstå væsentligt tydeligere. Temaet om Skole, uddannelse og beskæftigelse bør udvides til at kaldes Dagtilbud, skole, uddannelse og beskæftigelse og tilføjes et afsnit om vigtigheden af, at børn med handicap i førskolealderen tilbydes dagtilbud, der skaber grobund for udvikling og trivsel, sikrer de rette rammer og dermed øger barnets chancelighed.

Børne- og Ungdomsudvalget finder endvidere, at temaet om Skole, uddannelse og beskæftigelse bør strammes op, således at der i højere grad er fokus på at beskrive, at indsatserne har til formål at skabe udviklingsmuligheder og derved øge livskvaliteten for borgere med handicap, hvilket harmonerer med fx folkeskoleloven og handicapkonventionen - frem for at være beskrevet som rart og spændende for dem at være en del af en klasse eller et studiemiljø.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Bemærkninger fra høringsperioden indarbejdes i handicappolitikken forud for Socialudvalgets behandling af politikken i december 2017. Efterfølgende forventes handicappolitikken forelagt Borgerrepræsentationen primo 2018.

 

Tobias Børner Stax        /        Mette Seneca Kløve

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Henrik Svendsen (O) tilsluttede sig: "Vi ønsker også at styrke netværk mellem grupper af mennesker med samme type handicap. Det kan for eksempel være relevant ved etablering af botilbud og plejehjem. Samtidig vil vi også gerne sikre at den kommunale indgang til tilbud om service struktureres med hensyntagen til sådanne grupper for eksempel ved at etablere en tegnsprogskyndig og samlet indgang til kommunen for døve, der har brug for hjælp og hjælpemidler".

Til top