Mødedato: 08.11.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: 3. regnskabsprognose

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 3. regnskabsprognose for 2017 på udvalgets område.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender 3. regnskabsprognose for 2017

Problemstilling

Tre gange om året skal BUU melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Nu fremlægges den 3. prognose for 2017, som er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 9 måneder af året. I indstillingen kommenteres de væsentligste afvigelser.

Løsning

Som det fremgår af tabel 1 nedenfor, viser denne 3. prognose et forventet mindreforbrug på i alt 51,2 mio. kr. Resultatet kan forklares ved den decentrale opsparing på 81,9 mio. kr., hvoraf der er reserveret 41,3 mio. kr. til kommunekassen efter anmodning fra Økonomiforvaltningen (jf. BUU d. 30.8.17, og BR d. 12.10.17) samt et mindreforbrug knyttet til årets drift på 10,7 mio. kr.

På samme møde besluttede BUU ligeledes at prioritere 12,8 mio. kr. til en række initiativer på ungeområdet som følge af bandekonflikten. Som følge af bevillingsreglerne skal udvalget aflevere et tilsvarende beløb i kassen, hvorved den samlede effekt af denne beslutning er på 25,6 mio. kr. Det er værd at bemærke, at begge disse overførsler er engangsudgifter i 2017 og har ladet sig gøre som følge af mindreforbrugets størrelse på 158,1 mio. kr. ved 2. regnskabsprognose.

Tabel 1: Det forventede forbrug fordelt på bevillingsområder 2017 (mio.kr.)

*Den decentrale opsparing på 81,9 mio. kr. består af 41,3 mio. kr. som ligger reserveret i kommunekassen samt 40,6 mio. kr. som fortsat ligger på BUU’s ramme. Hertil skal der lægges 10,7 mio. som følge af et mindreforbrug på driften. Dette svarer til regnskabsprognosens samlede 51,2 mio. kr. i mindreforbrug. For uddybende kommentarer om tabellen se bilag 1.

Aktivitet
Den væsentligste forklaring på 3. prognoses resultat er aktiviteten på driften. Aktiviteten svinger over året, og ved 3. regnskabsprognose er der samlet set en mindre aktivitet end forudsat i budgetrammen.

Tabel 2 nedenfor viser, hvor mange børn der oprindeligt var budgetteret med indenfor fire bevillingsområder samt den forventede aktivitet.

Tabel 2: Antal børn indenfor de fire bevillingsområder i 2017

NB: for uddybende kommentarer om tabellen se bilag 1

Ligesom ved 2. prognose er det største mindreforbrug på dagtilbudsområdet. Dette område er fortsat kendetegnet ved en lavere aktivitet i kommunens egne dagtilbudsinstitutioner, som dog til en vis udstrækning modsvares af merudgifter til børn i de private pasningsordninger.

Den lavere aktivitet på 720 børn i kommunale og selvejende institutioner resulterer i et mindreforbrug på 72,5 mio. kr. Den lavere aktivitet fordeler sig ud over alle typer af børn, men har de største økonomiske konsekvenser på henholdsvis vuggestue og børnehaveområdet med hhv. 38,8 mio. kr. og 26,4 mio. kr. i mindreforbrug. Omvendt har der samtidig været flere børn i private pasningstilbud, svarende til et merforbrug på 33,7 mio. kr.

På området for specialdagtilbud er der en øget aktivitet på 57 børn, svarende til et merforbrug på 8,6 mio. kr. hvilket primært skyldes, at der er sket en stigning i antal børn med autisme mv., som har behov for plads på specialfritidshjem og – klubber.

På området for specialundervisning er der ligeledes en stigning i aktiviteten, svarende til et merforbrug på 9,5 mio. kr. Dette kan ligeledes tilskrives stigningen i antallet af børn med autisme. Denne udvikling kan dog ikke forklare den samlede stigning i efterspørgslen efter specialtilbud, og udviklingen skal derfor også ses i sammenhæng med det faldende antal elever i dag- og døgnbehandlingstilbud.

Øvrige forhold
En anden forklaring på regnskabsprognosens samlede resultat er en række øvrige forhold relateret til årets drift. De væsentligste forklaringer er også blevet præsenteret i tidligere regnskabsprognoser og er derfor ikke overraskende forklaringer på bevægelser i denne 3. regnskabsprognose.

Der er sket en nedregulering af prisfremskrivningen, som forvaltningen ikke har udmeldt til de decentrale enheder svarende til et merforbrug på 18,9 mio. kr. Der er herudover sket et fald i antallet af studerende på Pædagogisk Assistent Uddannelse (PAU), og der er faldende lønudgifter svarende til et mindreforbrug på 10,5 mio. kr. Herudover er der fortsat et etableringsefterslæb på ca. 100 specialklubpladser svarende til et mindreforbrug på 10. mio. kr. Pt. er der iværksat etablering af 33 pladser med henblik på at imødekomme det fremtidige behov på området.

Herudover er der også nye forklaringer på bevægelserne i aktiviteten, hvoraf følgende er de væsentligste. Heldagsskoler er overgået fra skolerammen til dagtilbudsrammen og i den forbindelse er der afsat 11 mio. kr. til manglende pladsafregning på de tidligere heldagsskoler. Dette skyldes, at børnene fra heldagsskolerne, grundet en særlig registreringspraksis, ikke er fremgået af opgørelsen over indskrevne børn på fritidshjem.

Herudover forekommer der en række udsving i to store aktivitetspuljerne på dagområdet svarende til et mindreforbrug på 7,4 mio. kr. Begge aktivitetspuljer tildeler kompensationer ved tomme pladser. Denne ene kompenserer institutioner for ikke at være fyldt op ved en 6 ugers opstartsperiode og den anden kompenserer institutioner, som har mere end 10 procent tomme pladser. Puljerne anvendes primært, når nye institutioner åbner, og der har derfor ikke været et særlig stort træk på disse de seneste år, sammenlignet med tidligere.

Der er et forventet mindreforbrug på befordring på specialundervisningsområdet på 3,7 mio. kr., som følge af et fald i antallet af børn, som har behov for befordring. Endeligt er den landsdækkende institution Børneklinikken, efter udbud, overgået til at blive drevet af Region børneklinikken frem for Københavns Kommune. I forbindelse med overdragelsen har der været afsat for mange penge til overgangsperioden, opsigelsesvarsler mv. svarende til et mindreforbrug på 2,8 mio. kr.

Opfølgning og korrigerende handlinger

Forvaltningen følger udviklingen i økonomi og aktivitet tæt og vil om nødvendigt fremlægge forslag til korrigerende handlinger. Ud fra en vurdering af i hvilket omfang aktivitetsnedgangen samt ændrede socioøkonomiske forhold forventes at være varige, er der indarbejdet effektiviseringer for 27,2 mio. kr. i 2018.

Økonomi

Sagen om bevillingsmæssige ændringer som følge af 3. regnskabsprognose behandles også på dette møde. 

Videre proces

Det forventede regnskab pr. oktober 2017 for hele kommunen forelægges Økonomiudvalget d. 5.12.2017. Den 4.4.2018 bliver udvalget forelagt det samlede årsregnskab.

Tobias Børner Stax         /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top