Mødedato: 08.10.2014, kl. 15:30
Mødested: BUU/SUD, Rådhuset, 1. sal, D

Status på BUF-SOF samarbejde vedrørende elevfravær - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har i de senere år arbejdet med at nedbringe elevfraværet for de københavnske børn. Den seneste opgørelse over elevfravær viser dog, at der forsat er behov for at arbejde indgående med fravær.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget,  

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager orientering vedr. elevfravær til efterretning

Problemstilling

Elevfravær er ofte et af de første tegn på, at et barn eller en ung er i faldende trivsel eller i mere alvorlige vanskeligheder, ligesom det kan være tegn på mere alvorlig mistrivsel. Et højt fravær er med andre ord en bekymringsfaktor, der skal tages alvorligt for at stoppe negative følger for børn og unge. I sig selv kan manglende undervisning øge elevens risiko for ikke at få en afgangsprøve og en ungdomsuddannelse. Et stort fravær gør det desuden svært for et barn eller en ung at føle sig som en del af fællesskabet i skolen. Forskning viser ligeledes, at en ustabil og mislykket skolegang har negativ indflydelse på børn og unges udvikling på længere sigt, og manglende stabil skolegang er ofte udtryk for at barnet mistrives i sin familie.

Med folkeskolereformen er der opstillet tre mål for folkeskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan, folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund for de faglige resultater samt tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes bl.a. gennem respekt for professionel viden og praksis. Regeringen har desuden opstillet en række sociale 2020-mål bl.a. om, at mindst 50 % af udsatte børn og unge skal have en ungdomsuddannelse, og at udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres. Kommunen har derudover en generel forpligtigelse til at gribe ind overfor børn i mistrivsel 

Det er således et fælles ansvar for forvaltningerne at sikre en tidlig indsats og forebyggelse, når et barn mistrives.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har i de senere år arbejdet med at styrke fraværsindsatserne gennem flere tiltag, jf. BUU- og SUD-mødet den 8.5.2013 (2013-49746). Omfanget af elevfravær er imidlertid stadig meget højt, hvorfor der forsat er behov for at arbejde med eksisterende tiltag samt udvikle nye indsatser, der kan nedbringe elevfraværet.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har arbejdet med at skabe et solidt videns- og datagrundlag om elevfravær, og der er nu et pålideligt billede af fraværets omfang, som forvaltningerne kan handle ud fra.  

Tabel: Elevfravær* i skoleåret 2013/14 opgjort i dage  

Alle elever i københavnske folkeskoler

Almenskoler

Specialskoler

Ekstraordinær frihed

3,1

6,8

Sygdom

5,5

10,5

Ulovligt fravær

2,8

2,8

I alt

11,4

20,1

 

Elever med foranstaltning (Handicapcenter København)

Almenskoler

Specialskoler

Ekstraordinær frihed

3,9

6,0

Sygdom

5,7

9,3

Ulovligt fravær

6,8

2,0

I alt

16,4

17,3

 

Elever med foranstaltning (Børnefamiliecenter København)

Almenskoler

Specialskoler

Ekstraordinær frihed

4,3

5,6

Sygdom

8,2

12,8

Ulovligt fravær

10,7

5,6

I alt

23,2

24

* Tabellerne viser det gennemsnitlige fravær. Det vil dermed sige, at fx havde en københavnsk folkeskoleelev på en almenskole i gennemsnit 11,4 dages fravær i skoleåret 2013/2014.
** Bekendtgørelse 696 2014 § 1: Skolens leder og det undervisende personale, der er tilknyttet eleverne, fører dagligt kontrol med, at eleverne er til stede under undervisningen og registrerer fraværet elektronisk i de elevadministrative systemer. Der skal angives følgende om grunden til fravær: 1) fravær på grund af elevens sygdom eller lignende 2) fravær med skolelederens tilladelse (ekstraordinær frihed) 3) ulovligt fravær.
 
Ovenstående fraværstal viser, at børn og unge med foranstaltninger har mere fravær end gennemsnittet af københavnske elever, og særligt er det ulovlige fravær blandt udsatte børn og unge med foranstaltninger højt. Forvaltningerne vil fremover have øget fokus på at nedbringe det ulovlige fravær samt et særskilt fokus på fravær hos udsatte børn og unge med foranstaltninger.

Fraværsindsatser
På skolerne arbejdes der tværfagligt og systematisk med elevfravær i ressourcecentret. Hvis en elev har et højt fravær, drøftes bekymringer og handlemuligheder i ressourcecentret, og indsatsen koordineres. Socialrådgiverne er en nøgleperson i skolernes arbejde med fraværsproblematikker, og det er en central opgave for skolesocialrådgiverne at have en øget opmærksomhed på børn og unge med et højt fravær. På alle skoler laves der tværfaglige klassegennemgange, hvor klasselærer og skolesocialrådgiver laver et socialt tjek på skoleeleverne, inden de starter i 5. klasse. Her er der fokus på at identificere risikofaktorer hos elever, og skolefravær er en af faktorerne, der kigges på.  

I budget 2015 er skolesocialrådgiverordningen blevet tildelt en varig bevilling, og der skal udarbejdes en ny opgavebeskrivelse for deres arbejde. Det er i den forbindelse forvaltningernes ambition, at skolesocialrådgiverne i endnu højere grad skal understøtte skolernes arbejde med at opspore fravær og identificere årsagerne bag, så der kan sættes tidligt ind over for disse børn og unge. Det skal i denne sammenhæng også overvejes, hvordan skolens øvrige ressourcepersoner kan klædes bedre på til at følge op og handle på fravær.

Skolernes fraværsregistreringer er en del af den ledelsesinformation, der følges op på i Børne- og Ungdomsforvaltningen på skoleniveau. Hvis der er en negativ udvikling i elevfravær på en skole, følges der op i ledelsesstrengen i kvalitets- og supportsamtalerne. Elevfravær er desuden et punkt, der måles på i samtlige af skoleledernes resultataftaler. Fraværsdata indgår i Kvalitetsrapporten, der er kommunalbestyrelsen grundlæggende styringsdokument for skolevæsnet. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil endvidere følge med i skolernes erfaringer med forskellige tekniske løsninger for fraværsregistreringer, der kan understøtte en tidlig og hurtig indsats og dialog med forældre om fraværsproblematikker. Nogle skoler har afprøvet sms-ordninger, hvor der sendes sms til elev/forældre, hvis eleven ikke er til stede.

Indsatser for børn og unge med foranstaltninger
Fravær indgår som et særligt fokuspunkt i opfølgninger på handleplaner for børn og unge med en foranstaltning, og der følges systematisk op på børn og unge med et højt fravær. Socialforvaltningen har desuden gode erfaringer med projekter, hvor kontaktpersoner tager hjem til udsatte børn og unge med højt fravær og sørger for, at de kommer i skole. Det kan overvejes, om lignende fraværstiltag skal udvides. Derudover vil begge forvaltninger fremadrettet have fokus på at sætte tidligt ind over for de familier, hvor skolerne oplever, at der er problemer med at få børnene i skole.  

Socialforvaltningen vil styrke brugen af forældrepålæg, hvis forældrene ikke samarbejder om at få deres børn i skole.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningerne arbejder videre med de forskellige fraværsindsatser for at nå de fælles mål, således der sker et fald i elevfraværet i kommunen.

Socialforvaltningen arbejder videre med, hvorledes bevillingen til skolesocialrådgiverordningen konkret kan udmøntes med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen. Socialudvalget vil herefter på et kommende udvalgsmøde i december blive præsenteret for et forslag til udmøntningen af skolesocialrådgiverne. Børne- og Ungdomsudvalget vil blive orienteret herom.


                     Anette Laigaard                                 Else Sommer 
 

Beslutning

BUU var ikke beslutningsdygtigt, hvorfor indstillingen behandles i BUU den 5. november 2014.
Til top