Mødedato: 08.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Virksomhedsinstitutioner

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt virksomhedsinstitutioner skal etableres som privatinstitutioner.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at virksomhedsinstitutioner etableres som privatinstitutioner     

Problemstilling

Den selvejende institution BørneRiget har sammen med Rigshospitalet henvendt sig til kommunen med en forespørgsel om, at BørneRiget igen bliver en virksomhedsinstitution, som børn af Rigshospitalets ansatte vil få fortrinsret til.

BørneRiget blev pr. august 2013 opsagt af Rigshospitalet i forbindelse med ombygninger. Rigshospitalet var i den forbindelse ikke villig til at arbejde for, at BørneRiget kunne få en alternativ placering på Rigshospitalet, således at institutionen kunne forblive en virksomhedsinstitution. Da BørneRiget ikke kunne finde lokaler og finansiering til at etablere en privatinstitution, blev institutionen og forvaltningen enige om, at institutionen skulle genhuses som selvejende institution uden virksomhedsfordele i lokaler, som tidligere er blevet benyttet af en kommunal institution. BørneRiget ansøger om, at Rigshospitalets medarbejdere skal have fortrinsret til pladserne i de nuværende kommunale lokaler.

Henvendelsen har givet anledning til at overveje den generelle tilgang til institutioner med virksomhedsfordele, der enten kan oprettes som privatinstitutioner eller som kommunale / selvejende institutioner.

Løsning

Baggrund
En virksomhedsinstitution er en institution, hvor børn af ansatte i en tilknyttet virksomhed har fortrinsret til institutionens pladser, uanset om forældrene bor i kommunen. Kommunen står for anvisning og betaler driftsmidler til virksomhedsinstitutionen.

Københavns Kommune indgik særligt i 1970’erne og starten af 1980’erne aftaler om virksomhedsinstitutioner, hvoraf de fleste var tilknyttede hospitaler. Historisk har det typisk handlet om, at kommunen har fået lov til at oprette en institution på virksomhedens matrikel eller i allerede eksisterende lokaler ejet af virksomheden. Virksomheden har til gengæld fået en særlig adgang til institutionens pladser og har kunnet bruge dette som et medarbejdergode.

I de seneste 10-15 år er der ikke blevet oprettet nye virksomhedsinstitutioner som selvejende eller kommunale tilbud, men en række eksisterende virksomhedsinstitutioner er blevet privatiseret eller sammenlagt med andre institutioner.

På nuværende tidspunkt eksisterer der 12 kommunale og selvejende virksomhedsinstitutioner i Københavns Kommune.

Nuværende praksis
Siden det lovgivningsmæssigt i 2005 blev muligt at etablere pri­vatinstitutioner, hvor den enkelte institution selv står for at føre venteliste og anvisning af pladser, har forvaltningen arbejdet med, at institutioner med virksomhedsfordele i stedet oprettes som privatinstitutioner. Der er dog kun oprettet 1 ny privat virksomhedsinstitution siden 2005.

Gennem oprettelse af privatinstitutioner har virksomhederne mu­lighed for at give fortrinsret til deres medarbejdere. Forvaltningen bistår i den forbindelse med råd og vejledning i processen, ligesom forvaltningen yder tilskud, der svarer til udgifterne til de kommunale og selvejende institutioner.  Gennem mellemkommunal afregning får Københavns Kommune dog dækket udgifterne til de børn, der har bopæl i andre kommuner. De private institutioner har desuden mulighed for at fastsætte en højere forældrebetaling, ligesom de fra 2011 har kunnet trække profit ud af institutionerne.

Konsekvenser 
Når en institution etableres med virksomhedsfordel, hvad end det gøres som privat eller som kommunal / selvejende institution, får de ansatte i den tilknyttede virksomhed et attraktivt gode gennem nemme pasningsforhold. Etablering af private eller kommunale / selvejende institutioner med virksomhedsfordele sender desuden et positivt signal til erhvervslivet om, at kommunen er villig til at bidrage til, at virksomheder kan fastholde og tiltrække forældre med småbørn.

Følgende forhold understøtter den nuværende praksis, hvor etableringen af virksomhedsinstitutioner begrænses til private institutioner:

  • Hvis kommunale og selvejende institutioner oprettes som virksomhedsinstitutioner, vil det samlede kapacitetsbehov stige, og der skal derfor findes finansiering til at øge kapaciteten andre steder i byen. Det skyldes, at forældre bosat uden for kommunen vil have ret til at få deres børn passet i københavnske virksomhedsinstitutioner. Hvis virksomhedsfordele begrænses til privatinstitutioner, vil virksomhedsinstitutioner ikke være med til at øge behovet for kommunal kapacitet.
  • Der gælder frit valg over kommunegrænserne for optag i dagtilbud. Under visse forudsætninger har kommunerne dog mulighed for midlertidigt at lukke for optag af børn fra andre kommuner på ventelisten. Københavns Kommune har valgt at gøre brug af denne mulighed på grund af kapacitetsmæssige udfordringer i forhold til pasningsgarantien. Se orientering om lukning af venteliste for børn fra andre kommuner under sager til efterretning på dette møde.
  • Kommunale og selvejende virksomhedsinstitutioner giver fortrinsret til en særlig gruppe, hvorfor øvrige borgere udelukkes fra brugen af de pågældende offentlige institutioner.

Hvis etablering af virksomhedsinstitutioner begrænses til private institutioner kan der være nedenstående ulemper for forældre og virksomheder ved  en fortsættelse af den hidtidige praksis:

  • Forældrene kan opleve større forældrebetaling i privatinstitutioner.
  • Det er sværere for virksomhederne at opnå virksomhedsfordele gennem privatinstitutioner, idet det kan være en udfordring at finde egnede lokaler.
  • Selvom kommunen er behjælpelig med råd og vejledning ifm. etablering af privatinstitutioner, ligger ansvaret for oprettelsen på virksomheden. I tilfælde af gæld bliver det desuden et problem for ejeren af privatinstitutionen og ikke kommunens problem.

Økonomi

Hvis udvalget godkender, at etablering af virksomhedsinstitutioner skal begrænses til privatinstitutioner, vil man kunne undgå øgede anlægsudgifter samt større udgifter til bygningsdrift. Dette skyldes, at der kan blive behov for at øge kapaciteten, hvis børn med bopæl i andre kommuner optager plads for københavnske børn i kommunale eller selvejende virksomhedsinstitutioner. På nuværende tidspunkt har forvaltningen 66 udenbys børn i kommunale og selvejende virksomhedsinstitutioner.

Hvis virksomhedsfordele begrænses til privatinstitutioner, vil forvaltningen dog ikke opleve besparelser på driftsudgifter til børn med bopæl i andre kommuner, idet der foretages mellemkommunal afregning.

Det er lovmæssigt bestemt, at de private institutioner skal have tilskud til drift, løn, bygningsmæssige udgifter og administration i et omfang svarende til de udgifter, som kommunen har til de kommunale og selvejende institutioner.

Videre proces

Såfremt udvalget beslutter, at institutioner med virksomhedsfordele fremover udelukkende kan oprettes som privatinstitutioner, vil forvaltningen videreføre den hidtidige praksis.

Alternativt vil forvaltningen vende tilbage med en ny indstilling med forslag til, hvordan der skal arbejdes med kommunale og selvejende virksomhedsinstitutioner fremadrettet. Indstillingen vil bl.a. afdække, hvilke kriterier der skal anvendes ifm. ansøgninger, ligesom de kapacitetsmæssige og økonomiske konsekvenser af forslagene også vil indgå.

 

Tobias Børner Stax              /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, B, O og V.

Imod stemte 3 medlemmer: F og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Udvalget ønskede 1) en oversigt over de nuværende 12 kommunale og selvejende virksomhedsinstitutioner i kommunen samt 2) orientering om udviklingen i antallet af ansøgninger om etablering af virksomhedsinstitutioner såfremt denne fremover afviger væsentligt fra det hidtidigt kendte mønster.

Til top