Håndtering af kommunale klyngers gæld og opsparing ved ny klyngestruktur
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget godkender, at der ved overgang til ny klyngestruktur 1. august 2016 for kommunale klynger sker en fuldstændig udligning af deres overførte gæld og opsparing fra 2015
- at udvalget godkender, at de kommunale klyngers tilgodehavender for refusion for medarbejderes barsel og sygdom indgår i udligningen
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget har i løbet af 2014 og 2015 truffet beslutning om Fremtidens Fritidstilbud og i forlængelse heraf om en justeret klynge- og netværksstruktur (BUU 18/11 2015) (BR 10.12.2015). Den nye klynge- og netværksstruktur træder i kraft 1. august 2016.
På det kommunale område medfører det væsentligt færre og større klynger, samt samling af nuværende fritidshjem og klubber i fritidsinstitutioner og fritidscentre. Alle kommunale klynger vil opleve ændringer som følge af den nye struktur.
På det selvejende område er det i høj grad institutionernes bestyrelser selv, der støttet af deres paraplyorganisation og vejledt af forvaltningen, skal stå for processen med at etablere den nye struktur. Selvejende institutioner kan organisere sig i klynger, netværk eller partnerskaber.
Der afsat midler til at understøtte etableringen af den nye klynge- og netværksstruktur (BUU 13.01.16 og 24.02.16), fordelt med 12,2 mio. kr. på det kommunale område og 6,0 mio. kr. på det selvejende område.
Den nye struktur gør det nødvendigt at tage stilling til, hvordan klyngernes overførte gæld og opsparing fra 2015 til 2016, som er opbygget i den nuværende struktur, skal fordeles i den nye struktur, hvor de nuværende kommunale klynger opløses og gendannes med nye enheder.
Løsning
Udligning for kommunale klynger
Det foreslås at foretage en udligning af den overførte opsparing og gæld. En udligning betyder, at de nye klynger ved opstarten stilles lige, så de alle starter med den samme opsparing. Hvis der ikke udlignes, vil nogle klynger starte ud med en gæld, mens andre vil have en opsparing. Det kan give nogle klynger en svær start, hvilket ikke vil være optimalt for børn og medarbejdere, og for de nye klyngeledere vil det i nogle tilfælde betyde, at de overtager ansvaret for at afdrage på en gæld, som de ikke har været med til at oparbejde.
Det har været et ønske blandt de fleste kommunale klyngeledere, at der ved opstarten af de nye klynger blev foretaget en solidarisk omfordeling af overførslen fra 2015. Dette ud fra et retfærdighedsprincip om at stille alle lige og dermed skabe et ensartet grundlag for en opstart af de nye klynger.
Der har ikke været tilsvarende henvendelser fra de selvejende institutioner. Og da det ydermere kun er en mindre andel af de selvejende institutioner, der indgår i de nye klynger/netværk, vurderes det, at der hos de selvejende institutioner ikke er samme opbakning til en omfordeling af overførslen fra 2015.
Det foreslås derfor, at der alene for de kommunale klynger foretages en udligning af overførslen fra 2015. Ved en udligning finansierer de klynger, der har opbygget en opsparing, gældsafviklingen i de øvrige klynger. De selvejende institutioner beholder derimod deres egen overførsel. Da der ved en intern udligning ikke tilføres flere midler til de kommunale klynger, stilles de kommunale klynger samlet set ikke bedre end de selvejende enheder.
De kommunale klynger har fra 2015 til 2016 fået overført i alt -1,1 mio. kr. Overførslen er sammensat af en gæld på 24,1 mio. kr. og en opsparing på 23 mio. kr.
Udestående refusioner
De kommunale klynger havde ved regnskabsafslutning 2015 samlet udestående refusioner vedrørende 2015 og tidligere år på ca. 16,6 mio. kr. Det drejer sig om refusioner ved medarbejderes barsel og sygdom. Disse udeståender ville have indgået i regnskabsresultatet, såfremt de var indkommet rettidigt. For at sikre en retfærdig udligning foreslås det derfor, at der i udligningen tages højde for udestående refusioner.
En klynge som fx har en gæld på 1 mio. kr. ved regnskabsafslutningen 2015 og udestående refusioner på 0,7 mio. kr., ville under normale omstændigheder få gælden på 1 mio. kr. overført til 2016, mens de udestående refusioner på 0,7 mio. kr. ville komme som en indtægt i det eller de efterfølgende år. Med udligningen vil overførslen i stedet blive opgjort til -1+0,7 = -0,3 mio. kr. med det samme.
De kommunale klynger har en samlet overførsel fra 2015 på -1,1 mio. kr. og det tillagte refusionstilgodehavende er på ca. 16,6 mio. kr. Til fordeling mellem de kommunale klynger er der således i alt ca. 16,6 mio. kr. i opsparing. Den kommunale fri-klynge (fri-klyngen er undtaget fra en række regler og giver rum til at udvikle nye måder at løse kerneopgaverne på) er inkluderet i udligningen for den del af deres opsparing, der ligger mellem 0 til 4 %, men beholder den opsparing, der ligger over 4 %, hvilket udgør ca. 1,5 mio. kr., jf. tabel 1. Der resterer derfor ca. 15,1 mio. kr. til udligningen, som foreslås fordelt ligeligt til klyngerne ud fra deres bevillings størrelse. Det betyder, at alle de kommunale klynger, når de overgår til den nye struktur 1. august, vil have en lille opsparing.
Tabel 1. Oversigt over beløb i udligning | |
mio.kr | |
Opsparing overført fra 2015 for kommunale klynger | 23,0 |
Gæld overført fra 2015 for kommunale klynger | -24,1 |
samlet overførsel fra 2015 for kommunale klynger | -1,1 |
Refusionsudeståender for kommunale klynger | 16,6 |
Kommunal fri-klynges overskud over 4% | -1,5 |
Samlet beløb til udligning | 15,1 |
Gennemsnitlig opsparing pr. nye klynge efter udligning | 0,4 |
Klubber og KKFO’ere er ikke medtaget i udligningen. Selvejende institutioner/klynger, der fuldt eller delvist overgår til det kommunale område er inkluderet i udligningen for den del, der kommunaliseres, hvilket er en samlet gæld på 46.000 kr. Nuværende kommunale klynger, der helt eller delvist overgår til det selvejende område pr. 1. august, er ikke er med i udligningen. De vil derfor beholde deres overførte opsparing og gæld. Samlet er det en opsparing på 1,2 mio. kr.
I omfordelingen er det ikke muligt at tage højde for evt. overskud eller underskud, som enhederne har opbygget i løbet af 2016 frem til 1. august, da det ikke er muligt at lave en præcis opgørelse midt i et regnskabsår. Udligningen er derfor ikke en garanti for, at alle de nye klynger starter helt lige pr. 1. august.
LFS er blevet hørt om forslaget til udligningsmodel. De støtter op om en udligning, og også om at udestående refusioner indgår i udligningen. LFS mener imidlertid, at der kun bør foretages en delvis udligning således, at der ikke er nogen klynger, der starter med en gæld. Det vil kunne opnås ved at tage 53 % af de kommunale klyngers opsparing. LFS finder, at den resterende del af opsparingen ikke bør indgå i udligningen, da vi nu er så langt inde i året, at noget af opsparingen allerede kan være disponeret i klyngerne. Forvaltningen er enig i, at en klynge i princippet kan have brugt af den overførte opsparing i årets første måneder - og når opsparingen overført fra 2015 herefter inddrages, så risikerer klyngen at stå med en gæld i 2017. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at klyngerne har udvist mådehold i de første måneder, så det i praksis vil være et begrænset problem.
Hvis udvalget vælger ikke at udligne gæld og opsparing, vil overført gæld og opsparing fra 2015 ved overgangen til den nye struktur blive fordelt på enhederne i de gamle klynger efter børnepoint. Hver enhed bærer så sin andel af opsparing/gæld med over i sin nye klynge. Det vil betyde, at 20 af de nye kommunale klynger vil få overført en gæld fra 2015, mens 18 klynger vil få overført en opsparing. For 7 af klyngerne vil gælden overstige 2 % af deres bevilling.
Økonomi
Udligningen af overførsler fra 2015 og af refusionstilgodehavender er udgiftsneutral.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender omfordelingen, tilretter forvaltningen klyngernes bevillinger inden overgangen til den nye struktur 1. august. Alle nuværende overførsler vil i den forbindelse blive tilbageført således, at al opsparing overført fra 2015 anvendes til udligning af gælden.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.