Mødedato: 08.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Gældseftergivelse til skoler

Udvalget skal tage stilling til forslag til gældseftergivelse til skoler, der er på faglig handleplan, har gæld og som har eller er ved at få en ny leder.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender gældseftergivelse på 4,7 mio.kr. for de 4 skoler, der både er på faglig handleplan, har gæld og har en ny skoleleder, og at der samtidig afleveres 4,7 mio. kr. til kommunens kasse til tværgående omprioritering i kommunen, jf. økonomiafsnittet

Problemstilling

Udvalget fik på mødet d. 11. maj forelagt en sag om muligheder for at håndtere gæld i skoler og klynger/institutioner (Håndtering af decentral opsparing). Det fremgik af sagen, at forvaltningen til mødet d. 8. juni 2016 ville fremlægge forslag til en midlertidig håndtering af dagtilbudsområdets decentrale opsparing som følge af den nye klyngestruktur. Udvalget ønskede endvidere fokus på understøttelse af særligt udfordrede enheder. I denne indstilling fremlægges forslag til håndtering af særligt udfordrede skoler. Håndtering af særligt udfordrede klynger/institutioner skal ses i sammenhæng med overgangen til den nye klyngestruktur 1. august. Der fremlægges en særskilt sag herom på dette møde (Håndtering af kommunale klyngers gæld og opsparing).

Løsning

Der er fire skoler i København, som er ramt af en dobbelt udfordring, da disse skoler både er på faglig handleplan, har gæld og for nylig har fået ny skoleleder eller står midt i at rekruttere en ny skoleleder.

For en ny leder er det en vanskelig situation både at træde ind i en ny svær ledelsesopgave, og samtidig stå til regnskab for tidligere opbygget gæld og historik. De betingelser nye skoleledere stilles i på skoler, der kræver faglig og økonomisk turnaround, har også betydning for mulighederne for at rekruttere nye skoleledere til svære omstillingsopgaver.

Hvis en helhedsvurdering viser, at der er behov for et samlet og fokuseret fagligt løft af skolen, kan en skole indstilles til at komme på faglig handlingsplan for en toårig periode. I forbindelse med godkendelse af kvalitetsrapporten for folkeskolerne besluttes samtidig, hvilke skoler der skal på faglig handlingsplan (senest BR 17.3.16).

Der er lige nu 15 skoler, der er på faglig handleplan, hvoraf 4 skoler også har fået/er ved at få ny leder og har gæld. Det er Korsager Skole, Kildevældsskolen, Lundehusskolen og Rødkilde Skole. Korsager skole fik ny skoleleder  i forbindelse med skoleåret 2014/2015. Kildevældsskolen og Rødkilde Skole har lige fået ny leder. Lundehusskolen har pt. en konstitueret leder.

Der er ingen skoler herudover, som både er på faglig handleplan og har gæld, heller ikke hvis man inkluderer dem, der ikke har fået ny skoleleder for nyligt. Der er således tale om 4 skoler, der står i en ekstraordinært vanskelig situation.

For at sikre at den nye skoleleder kan fokusere fuldt ud på skolens faglige udfordring og fremme den pædagogiske udvikling af skolen, foreslås det at sikre gældseftergivelse på de 4 konkrete skoler.    

Der peges ikke på en generel gældssaneringsordning, hvor skoler under ét kan komme i betragtning, men på en gældseftergivelsesmodel, hvor hele gælden eftergives for de 4 ovennævnte skoler. Hvis andre skoler kommer i samme situation som de 4 skoler, skal udvalget derfor tage fornyet stilling til, om deres gæld skal eftergives.

De 4 skoler har samlet set ved regnskabsafslutning 2015 4,7 mio. kr. i gæld, som foreslås eftergivet. I tabel 1 ses gældsfordelingen på de 4 skoler.

Tabel 1. Fordeling af gæld, der foreslås eftergivet
Gæld (1000 kr.)
Korsager Skole 258
Kildevældsskolen 2.121
Lundehusskolen 185
Rødkilde Skole 2.098
I alt 4.662

Med en gældssanering vil skoler på faglig handleplan med en ny leder få økonomisk støtte til at gennemføre en turnaround, så skolerne hurtigere kommer på fode fagligt og økonomisk.

Økonomi

Gældssaneringen kan finansieres indenfor udvalgets ramme, da der jf. 1. regnskabsprognose (BUU 11.05) forventes et mindreforbrug i 2016. Gældseftergivelsen på 4,7 mio.kr. sker på undervisningsrammen (bevilling 1315), funktion 03.22.01.

Hvis der prioriteres nye indsatser i løbet af året, skal udvalget i henhold til styringsprincippet vedtaget på Økonomiudvalgets møde den 22.5.2012 aflevere et tilsvarende beløb til kommunens kasse til tværgående omprioritering i kommunen. Der vil derfor skulle afleveres 4,7 mio.kr. til kassen, så den samlede udgift til gældseftergivelse bliver 9,4 mio.kr. Forvaltningen overfører derfor samtidig 4,7 mio. kr. til Økonomiudvalget fra bevilling undervisning, demografireguleret, bevilling 1315, funktion 3.22.01 til Økonomiudvalgets bevilling finansposter, funktion 8.22.05.5

Videre proces

Hvis forslaget vedtages, vil gældseftergivelsen til de 4 skoler ske umiddelbart efter.

Ved regnskab 2016 vil de pågældende skoler være underlagt de samme regnskabsregler og regler om mulighed for at overføre decentral opsparing som andre skoler og daginstitutioner.

 

Tobias Børner Stax            /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top