Skoledistriktsændringer 2012-2013
Udvalget skal drøfte forslag om skoledistriktsændringer.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget drøfter følgende forslag om distriktsændringer mhp. efterfølgende behandling og forslag om høring på mødet den 22.6.11:
a) grunddistrikterne for henholdsvis Skolen på Kastelsvej og Langelinieskolen lægges sammen som følge af skolesammenlægningen. Den nye skoles grunddistrikt består derefter af rode 64, 66, 67, 69, 70, 71 og 395
b) rode 140 overføres fra Nørrebro Park Skole til Blågård Skole
c) rode 118 overføres fra Guldbergskolen til Rådmandsgades Skole
d) rode 222 overføres fra Vigerslev Allé Skole til Lykkebo Skole
e) rode 285 overføres fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole
f) rode 329 (hele roden) overføres fra Islands Brygges Skole til Amager Fælled Skole
g) rode 336 deles langs Ørestads Boulevard og August Schades Vej. Den sydlige del af roden, der opstår ved denne deling, overføres fra Amager Fælled Skole til Peder Lykke Skole
h) rode 377 overføres fra Skolen ved Sundet til Lergravsparkens Skole
i) rode 364, 366 og 378 overføres fra Lergravsparkens Skole til Sundbyøster Skole (gældende for 0. - 6. klassetrin)
j) rode 354 overføres til Dyvekeskolen fra Højdevangens Skole, som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)
k) rode 352 deles langs fra krydset Irlandsvej/Englandsvej langs Irlandsvej, Persillevej og Fussingvej som følge af den nye skolestruktur på Amager. Den sydlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Dyvekeskolen (gældende for 0. - 6. klassetrin) og den nordlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Peder Lykke Skole (gælder alle klassetrin)
l) rode 355, 356 og 357 overføres til Gerbrandskolen fra Højdevangens Skole som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)
m) Højdevangens Skoles grunddistrikt for 7. - 9. klassetrin består af Dyvekeskolens, Gerbrandskolens og Sundbyøster Skoles grunddistrikter som indeholder følgende: rode 341 (nordlige del), 351, 352 (sydlige del), 353, 354, 355, 356, 357, 364, 365, 366, 367, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386 og 387
Problemstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen foretager årligt en analyse af behovet for tilpasninger af skolernes grunddistrikter på baggrund af elevunderlaget og skolernes fysiske kapacitet samt ændringer som følger af tilpasninger af skolestrukturen.
Behovet for tilpasninger udspringer af ændringer i skolestrukturen og af, at behovet skifter mellem skolerne, og nogle skoler derfor får for mange elever i deres grunddistrikt. Hvor det er muligt, foreslår forvaltningen at overføre dette elevunderlag til en nærliggende skole, der enten har plads til disse elever, eller er under udbygning og derfor får plads til eleverne. På denne måde sikres, at alle skolerne fyldes op, og deres fysiske kapacitet udnyttes, før der udbygges mere. Forslagene udarbejdes tillige på baggrund af ønsket om trafiksikre skoleveje, ønsket om blandet elevsammensætning og på baggrund af princippet om mindste mulige indgreb af hensyn til forældrene.
Løsning
Forvaltningen fremlægger forslag om ændringer i grunddistrikterne i 5 af de 8 bydele: Indre By/Østerbro, Nørrebro, Valby, Vanløse-Brønshøj/Husum og Amager. Med undtagelse af Amager er der tale om 1-2 ændringer pr. område. De noget mere omfattende forslag på Amager skyldes behovet for tilpasninger, som følger af Borgerrepræsentationens beslutning af 10. marts 2011 om ny skolestruktur på Amager (2010-79661), idet Højdevangens Skole skal være overbygningsskole for 7. - 9. klassetrin mens Gerbrandskolen, Dyvekeskolen og Sundbyøster Skole skal være indskoling og mellemtrin med 0. - 6. klassetrin.
Forslagene tager udgangspunkt i, at der er behov for tilpasninger på grund af kapacitet og søgning eller ændringer i skolestrukturen og herefter er de konkrete forslag på grundlag af nye principper for forslag til distriktsændringer, udarbejdet i tæt samarbejde med områderne. Forslagene tilgodeser ønskerne om en mere balanceret elevsammensætning, der blev fremlagt i Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med forslag til integrationsindsats, jf. BUU den 23.3.2011 (2011-29607).
Forslag til principper, som ligger til grund for forslagene om ændringer af skolernes grunddistrikter, består af følgende:
- Kapacitetsudnyttelse (økonomisk hensyn)
- Børnenes trafiksikkerhed (sikkerhed)
- Forældrenes forventninger (mindste indgreb)
- Elevsammensætning (ønsket om mere afbalanceret elevsammensætning)
Det er forvaltningens vurdering, at et systematisk og fokuseret arbejde gennem en årrække med forslag til tilpasninger af grunddistrikerne i overensstemmelse med disse principper, vil give positive langtidseffekter til gavn for kapacitetsudnyttelsen, trafiksikkerheden og fordelingen af elever. Givet det markant stigende børnetal (jf. indstilling om prognose på næstkommende BUU møde) er der i denne situation ikke mulighed for gennemgribende ændringer af grunddistrikterne, idet kapacitetsudnyttelsen på skolerne har forrang. Der skal endvidere gøres opmærksom på, at næsten alle ændringer af grunddistrikterne medfører skuffede forældre som følge af, at de mister retten til at få deres barn optaget på den skole, de havde forventet før ændringen. I forhold til forældrehensynet er det positivt jo mindre ændringen er og jo færre forældre, der berøres af ændringen. Forslagene til ændringer af grunddistrikterne gennemgås kort nedenfor. Forslagene er endvidere illustreret på kort og med tilhørende tabeller over elevunderlag og elevsammensætning i grunddistriktet før og efter forslaget, jf. bilag 1.
Indre By og Østerbro
I forbindelse med sammenlægningen af Skolen på Kastelsvej og Langelinieskolen, foreslås at de to skolers grunddistrikter også lægges sammen.
positiv neutral neutral nautral
Hensyn
Forslagets effekt
Kapacitetsudnyttelse
Trafiksikkerhed
Forældrehensynet, mindst mulige indgreb
Elevsammensætning
Nørrebro
Nørrebro har en mindre overkapacitet på Blågård Skole, Rådmandsgades Skole og Hillerødgades Skole, mens Guldbergskolen har et grunddistrikt, som er for stort i forhold til skolens kapacitet, og Nørrebro Park Skole har et grunddistrikt, som er ved at være for stort. Behovsprognosen for Nørrebro viser ikke behov for kapacitetsudvidelser de næste 5-10 år. Denne kapacitetsmæssigt relativt stabile situation skaber derfor mulighed for at løse behovet internt ved at ændre på skolernes grunddistrikter. Ligeledes kan der med forslaget opnås en mere blandet elevsammensætning i forhold til andelen af et- og tosprogede elever på de forskellige skoler. Kapacitet og fordelingshensyn trækker altså i samme retning i dette tilfælde.
På denne baggrund indstiller forvaltningen, at grunddistriktet for Nørrebro Park Skole (fordelingshensyn) og Guldbergskolen (kapacitet) beskæres. Samtidigt hermed bliver elevsammensætningen i grunddistrikterne mere blandet end i dag.
Hensyn | Forslagets effekt |
Kapacitetsudnyttelse |
positiv |
Trafiksikkerhed |
positiv |
Forældrenes forventninger |
negativ |
Elevsammensætning |
positiv |
Valby
De senere år har Vigerslev Allé Skole været presset ved indskrivningen, idet der er flere skolesøgende børn, som ønsker optagelse på skolen, end skolen, der er bygget til 2 spor, kan rumme. Ændringen skyldes blandt andet udbygningen i Brombærhaven i Valby. Idet der er flere nye boligbyggerier på vej, foreslås nu, at overføre F.L. Schmidt grunden, hvor der er planlagt boligudbygninger, til Lykkebo Skole, der har god plads til flere elever. Ændringen har p.t. kun mindre betydning, idet grunden ikke er fuldt udbygget, men med forslaget udvises rettidig omhu, og sikres en større og mere blandet elevunderlag for Lykkebo Skole. Desuden undgår Vigerslev Allé Skole at blive overopfyldt i takt med indflytningen i de kommende nye boliger på grunden.
Hensyn | Forslagets effekt |
Kapacitetsudnyttelse |
positiv |
Trafiksikkerhed |
positiv |
Forældrehensynet, mindst mulige indgreb |
positiv |
Elevsammensætning |
positiv |
Vanløse - Brønshøj/Husum
Bellahøj Skole har gennem en årrække opbygget en markant profil, som er populær og eftertragtet blandt forældrene til skolebørn i området. På baggrund heraf har det været nødvendigt at foretage en beskæring af denne skoles grunddistrikt og overføre en del af grunddistriktet til Brønshøj Skole. Erfaringen fra dette års indskrivning viser imidlertid, at den foretagede ændring muligvis ikke har været tilstrækkelig, idet der fortsat er søgning til oprettelse af fire børnehaveklasser på denne skole til august 2011. Idet der er plads til flere elever på Rødkilde Skole foreslås nu at overføre den sydlige del af Bellahøjhusene fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole. Hermed sikres et passende elevunderlag for Bellahøj Skole og at Rødkilde Skole får bedre forudsætninger for flere elever på skolen.
Hensyn | Forslagets effekt |
Kapacitetsudnyttelse |
positiv |
Trafiksikkerhed |
positiv |
Forældrehensynet, mindst mulige indgreb |
negativ |
Elevsammensætning |
neutral |
Amager
Amager er en bydel, der oplever kraftig tilvækst i børnetallet i disse år. Den seneste behovsprognose fra 2010 viser et behov for 10 spor inden for de næste 8 år, hvoraf der indtil videre er indgået aftaler for tilvejebringelse af 10 spor og finansiering af 5 spor. Af disse 10 spor findes 2 spor med den beslutning, Borgerrepræsentationen har truffet om ny skolestruktur på Højdevangens Skole, Gerbrandskolen, Dyvekeskolen og Sundbyøster Skole.
Højdevangens Skoles grunddistrikter skal i forlængelse af den nye struktur overføre sit grunddistrikt til de omkringliggende skoler. Dette giver anledning til det ovennævnte forslag. Det skal anføres, at forslaget her søger at tage maksimalt hensyn til principperne for skoledistriktsændringer, idet der både er medtænkt elevsammensætning, trafiksikkerhed og kapacitet i forslaget, samt at forslaget er udarbejdet som mindste indgreb af hensyn til forældrene selvom det er et større indgreb.
Med hensyn til elevfordeling medfører forslaget en mere blandet elevsammensætning i skolernes grunddistrikter. Med hensyn til trafiksikkerhed er der i forbindelse med vedtagelsen af den nye skolestruktur fremlagt forslag om trafiksikkerhedsmæssige tiltag, der vil tage hensyn til elevernes færdsel på Amagerbrogade og Englandsvej. Med hensyn til kapacitet anvendes skolernes fysiske kapacitet maksimalt med dette forslag, ligesom Skolen ved Sundet og Lergravsparkens Skole får reduceret deres elevunderlag.
Der er forslag om yderligere tre ændringer på Amager. Islands Brygge Skole har i år været tæt på grænsen for, hvor mange børn den har plads til at optage. Grundet udviklingen i området foreslås det derfor, at rode 329 (hele roden) overføres til Amager Fælled Skole. Også her er der taget hensyn til fordelingen af et- og tosprogede elever. Skolen ved Sundet, hvis bygninger er fredede, er ligeledes ved at nå sin kapacitetsmæssige grænse ligesom Lergravsparkens Skole. Det foreslås derfor at overføre dele af grunddistriktet fra Skolen ved Sundet til Lergravsparkens Skole og fra Lergravsparkens Skole til Sundbyøster Skole.
Sidst foreslås rode 336 opdelt langs Ørestads Boulevard og August Schades Vej mod nord, således at den sydlige del af denne rode kan overføres til Peder Lykke Skolen. Ligeledes foreslås rode 352 delt langs Irlandsvej, Persillevej og Fussingvej og nordlige del overført til Peder Lykke Skole, mens sydlige del overføres til Dyvekeskolen. Hermed overføres nye boligudbygningsområder og en del af Højdevangens grunddistrikt til Peder Lykke Skole. På sigt når den nordlige del af Ørestad udbygges vil der blive behov for nye tilpasninger af disse skolers grunddistrikter. På kort sigt får både Dyveke og Peder Lykke Skole udvidet deres grunddistrikt og får tillige en mere blandet elevsammensætning i grunddistriktet. Forvaltningen har i tæt samarbejde med område Amager haft flere forskellige overvejelser om konkrete løsninger. I vedlagte bilag ses et alternativt forslag, som imødekommer principperne i mindre grad, end det her fremsatte forslag. Det her fremsatte forslag er udarbejdet på basis af en samlet vurdering der så vidt muligt imødekommer alle principperne for ændringsforslag. På længere sigt kan der dog blive behov for at revurdere fordelingen af de nye boligudbygningsområder mellem Peder Lykke Skole og Dyvekeskolen. Denne vurdering vil i givet fald tage afsæt i boligudbygningstakten og udviklingen i søgning til disse to skoler.
Hensyn | Forslagets effekt |
Kapacitetsudnyttelse |
positiv |
Trafiksikkerhed |
positiv |
Forældrehensynet, mindst mulige indgreb |
positiv |
Elevsammensætning |
positiv |
Med vurderingen "positiv" vedr. forældrehensynet menes, at der er udarbejdet et "skånsomt" forslag, der ikke berører flere forældre end nødvendigt, men at der ikke desto mindre er tale om et meget gennemgribebende forslag på Amager, som berører mange forældre.
Der er ikke fundet behov for tilpasninger af grunddistrikerne i de øvrige områder: Vesterbro/Kgs. Enghave og Bispebjerg.
Økonomi
Der er ikke bevillinger eller økonomi tilknyttet til grunddistriktsændringer. Med grunddistriktsændringerne tilpasses elevunderlaget på skolerne til skolens fysiske kapacitet, således at skolernes fysiske rammer udnyttes bedst muligt. Antallet af elever på de enkelte skoler vil med tiden ændre sig, og derfor ligeledes ressourcetildelingen til de enkelte skoler.
Videre proces
Forvaltningen fremlægger på baggrund af udvalgets drøftelser forslag til skoledistriktsændringer på mødet den 22.6.11, således at forslagene herefter sendes til høring hos de berørte skolebestyrelser m. fl. Efter høringen vil BUU få forelagt endeligt forslag til beslutning. Herefter behandles sagen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, således at ændringerne kan være vedtaget forud for indskrivningen til skoleåret 2012/13.
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet. Forvaltningen fremlægger alternative forslag vedr. skoledistrikter i Brønshøj, Valby og på Amager ved sagens behandling den 22.6.11.