Forslag til skolestruktur for skoler i Bådehavnsgadekvarteret og på Godsbaneterrænet - EFTER HØRING
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret indgår i en struktur med Ellebjerg Skole, hvor der er tale om én samlet skole med 0.-3. klasse på Ellebjerg Skole og 4.-9. klasse på skolen i Bådehavnsgadekvarteret,
- at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om én samlet skole med 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet.
Den videre proces er afhængig af, at der afsættes planlægningsmidler i Overførselssagen.
Problemstilling
BUU besluttede den 16. november 2022 at sende følgende fire løsningsforslag i høring, jf. bilag 1:
Den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet.
Den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om en selvstændig 0.-5. klasse skole på Bavnehøj Skole og en selvstændig 0.-9. klasse skole på Godsbaneterrænet, og hvor eleverne fra Bavnehøj Skole kan gå fra 6. klasse.
Den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret indgår i en struktur med Ellebjerg Skole, hvor 0.-3. klasse er på Ellebjerg Skole og skolen i Bådehavnsgadekvarteret huser 4.-9. klasse.
Den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole er to selvstændige skoler, hvor der er 0.-9. klasse på begge skoler – og hvor de nye skoledistrikter skal være socioøkonomisk blandede.
Der er kommet 21 høringssvar (jf. bilag 3), og udvalget skal nu tage stilling til sagen efter høringen. Der er behov for at udvalget træffer beslutning inden overførselssagen 2022/23, så byggeriet kan gå planmæssigt i gang og dermed sikre den nødvendige kapacitet.
Løsning
Forvaltningen har informeret bredt om høringen bl.a. til skolebestyrelser, skoleledelser og forældre i områderne og via lokaludvalgene mv. Forud for høringen har der været et omfattende inddragelsesforløb, og i høringsperioden har der været borgermøde på Ellebjerg Skole med deltagelse af BUU-medlemmer. På møderne har deltagerne fået information om skolestrukturløsningerne og været i dialog med politikerne.
Afsenderne af de 21 høringssvar er bl.a. forældre, skolebestyrelser, forældreråd, lokaludvalg, Brug Folkeskolen, Københavns Lærerforening m.fl. Fire ud af de 21 svar omhandler skolen på Godsbaneterrænet, og 19 svar drejer sig om skolen i Bådehavnsgadekvarteret (to svar drejer sig om begge sager). Alle høringssvar fremgår af bilag 3, og resuméer af høringssvarene fremgår af bilag 2.
Skolen i Bådehavnsgadekvarteret – høring
Ud af de 19 høringssvar peger de 16 svar på ønsket om en struktur, hvor der er én samlet skole med 0.-3. klasse på Ellebjerg Skole og 4.-9. klasse i Bådehavnsgadekvarteret. Begrundelserne kredser om de samme pointer, som kom til udtryk i inddragelsesforløbet. Det er mulighederne for blandet elevsammensætning, bedre fysiske rammer til de større elever i Bådehavnsgadekvarteret, fastholdelse af eleverne i udskolingen, en god skole til de yngste på Ellebjerg Skole samt bedre fagligt fællesskab og sparring blandt lærere og pædagoger og større udvalg af valgfag mv. Hvis det bliver en selvstændig ny skole, er der frygt for en yderligere splittet bydel med A- og B-skoler.
Afsenderne, der foretrækker, at den nye skoler bliver en selvstændig skoler med 0.-9. klasse, er to privatpersoner samt Københavns Lærerforening (KFL). Foreningen peger på, at de store børn er gode rollemodeller for de mindre, og at det kan have en negativ indvirkning på personalets arbejdsmiljø fx ift. medbestemmelse, at skoler bliver spredt over flere matrikler. Desuden nævnes, at der kan være langt til den overordnede leder. KLF påpeger også, at eleverne i specialsporet vil have svært ved et skifte midt i deres skolegang. Derudover har De Konservatives medlem i Kgs. Enghaves Lokaludvalg fremsat en mindretalsbemærkning om bekymringen om bl.a. trafiksikkerhed samt barnets tarv ifm. klasseskift.
Skolen på Godsbaneterrænet – høring
Afsenderne af de fire høringssvar om skolen på Godsbaneterrænet er ledelsen, elevråd, forældre samt medarbejdere på Bavnehøj Skole og KKFO, som har indgivet ét fælles svar, Vesterbro Lokaludvalg, Kgs. Enghave Lokaludvalg og Brug Folkeskolen. Svarene er i overensstemmelse med perspektiverne, der kom frem i inddragelsesforløbet og peger på en struktur, der omfatter både Bavnehøj Skole og den nye skole.
Bavnehøj Skole ønsker, at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj skole, hvor der er 0.-5. klasse på begge skoler og 6.-9. klasse på Godsbaneterrænet for alle eleverne. Det påpeges, at flere ældre elever ønsker større ungefællesskaber, og at lærerne ønsker mulighed for øget samarbejde. Desuden peges på risikoen for, at mange elever vil forlade Bavnehøj Skole til fordel for en selvstændig skole på Godsbaneterrænet. Det fremgår også, at det er vigtigt, at den nye struktur inkluderer en fælles ledelse fx ift. at skabe gode overgange.
Lokaludvalgene og Brug Folkeskolen bakker op om samme struktur som skolen, men de tager ikke stilling til, om det skal være én fælles skole med fælles ledelse eller ej. Derudover påpeges muligheden for at skabe gode faciliteter til de ældste klasser på Godsbaneterrænet, at nye gode faciliteter skal være til gavn for hele områdets børn, at strukturen kan fremme diversitet på skolen og integrationen på tværs af boligområder, samt at med den foretrukne struktur modvirker opdelingen i Sydhavnen, og at A- og B-skoler kan undgås.
Anbefaling
Med afsæt i høringssvarene og i tilkendegivelserne i inddragelsesforløbet, anbefaler forvaltningen fortsat de tidligere foreslåede løsninger. Dvs. en løsning, hvor den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret indgår i en struktur med Ellebjerg Skole. De to afdelinger vil udgøre én samlet skole med 0.-3. klasse (syv spor inkl. et specialspor) på Ellebjerg Skole og 4.-9 klasse (seks spor inkl. et specialspor) i Bådehavnsgadekvarteret. Samt løsningen hvor den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om én samlet skole med fælles ledelse og med 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet.
Løsningerne indebærer større skoledistrikter med mulighed for skoler med mere blandede elevsammensætninger, og strukturerne imødegår udfordringen med reduktionen af elever i de ældste klasser på Ellebjerg Skole og Bavnehøj Skole. Samtidig giver strukturerne mulighed for en bedre kapacitetsudnyttelse. Driftsudgifterne er lavere ved en større skole end ved en løsning med to selvstændige skoler. De reducerede driftsudgifter er en mulig effektivisering, som kan indgå i kommende budgetforslag, når skolen står klar.
Der er i omegnen af 700 m mellem Ellebjerg Skole og grunden, hvor den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret skal bygges og ligeledes mellem Bavnehøj Skole og Vognværkstedet på Godsbaneterrænet. Med de anbefalede løsninger er der mulighed for at undgå en situation, hvor der opstår konkurrence om eleverne, og at Ellebjerg Skole og Bavnehøj Skole fravælges – ikke mindst af de ressourcestærke familier.
Strukturerne indebærer omfattende byggesager med byggeri på i alt fire matrikler. Det er en forudsætning, at den eksisterende bygning med KKFO’en på Ellebjerg Skole, Lupinen, nedrives, og at der opføres en større bygning samme sted. Desuden skal andre dele af Ellebjerg Skole tilpasses de yngste elever. Ligeledes skal Bavnehøj Skole ombygges delvist. De anbefalede strukturer medfører altså tungere og dyrere anlægssager end ved et scenarie med selvstændige skoler med 0.-9. klasse i Bådehavnsgadekvarteret og på Godsbaneterrænet. På nuværende tidspunkt er det kun økonomien for byggesagen vedrørende Bådehavnsgadekvarteret, der er udarbejdet foreløbige estimater for. Den anslåede samlede anlægsudgift (inkl. planlægningsbevilling og alle tilvalg), der knytter sig til den anbefalede skolestruktur med 0.-3. klasse på Ellebjerg Skole og 4.-9. klasse i Bådehavnsgadekvarteret svarer til ca. 875 mio. kr. Til sammenligning er den anslåede samlede anlægsudgift (inkl. planlægningsbevilling og alle tilvalg) til en løsning, hvor skolen i Bådehavnsgadekvarteret bliver en selvstændig skole med 0.-9. klasse ca. 646 mio. kr.
Politisk handlerum
Mht. strukturen for skolen på Godsbaneterrænet og Bavnehøj Skole, som fremgår af andet at-punkt, er der både mulighed for at beslutte, at det skal være én samlet skole med fælles ledelse, eller at det skal være to selvstændige skoler med hver sin ledelse - men hvor eleverne på Bavnehøj Skole går i 6.-9. klasse på skolen på Godsbaneterrænet.
Udover de anbefalede strukturer er der mulighed for at beslutte, at skolerne på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret skal være selvstændige skoler med 0.-9. klasse.
Det er også muligt at udskyde beslutningen om skolestrukturer, men det vil betyde, at der ikke søges planlægningsmidler i Overførselssagen 2022/2023, hvorved skolebyggerierne forsinkes.
Økonomi
Finansieringen af skolestrukturløsningerne behandles ifm. kommende budgetforhandlinger. I Overførselssagen 2022/2023 gælder det planlægningsbevillinger til byggesagerne.
Videre proces
I Overførselssagen 2022/2023 træffer BR endelig beslutning om skolestrukturen for de nye skoler. Det sker i forbindelse med behandling af de nævnte planlægningsbevillinger.
Forventet ibrugtagningstidspunkt for den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret og af de mulige ændringer på Ellebjerg Skole forventes pt. at være henholdsvis 2031 og 2033. Forventet ibrugtagningstidspunkt for den nye skole på Godsbaneterrænet og eventuelt ombygningen af Bavnehøj Skole er på nuværende tidspunkt 2032. Eventuelle behov for tidlig opstart af skolerne håndteres senere.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 8. marts 2023:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om følgende at-punkt til erstatning af indstillingens 2. at-punkt:
”2. at den nye skole på Godsbaneterrænet og Bavnehøj Skole etableres som to særskilte skoler med hver sin ledelse og med 0.-5. klasse begge steder, og hvor 6.-9. klasse samles på Godsbaneterrænet.”
Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorefter forvaltningens 2. at-punkt bortfaldt:
For stemte 6 medlemmer: C, V og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: A og B.
1 medlem undlod at stemme: F.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”3. at udformningen af skolen på Godsbaneterrænet og dens udearealer og faciliteter skal ske med udgangspunkt i de 8 anbefalinger, der blev vedtaget af BUU den 22. juni 2022, jf. ”Medlemsforslag om anbefalinger vedrørende udviklingen af Godsbaneterrænet””.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”4. at der i det videre arbejde med udformningen af skolen på Godsbaneterrænet skal være en fortløbende inddragelse af og dialog mellem BUF og KFF, så der kan etableres et samspil med foreningsliv og kultur- og idrætstilbud i området”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”5. at der i forbindelse med skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal etableres en idrætshal med faciliteter, der også kan bruges af foreningslivet i lokalområdet”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”6. at skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal etableres med et ordentligt udeareal i terræn”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”7. at skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal udformes med ekstra værkstedsfaciliteter og faciliteter til naturundervisning, der også kan benyttes af Ungdomsskolen og foreningslivet (fx spejdere og rollespillere) uden for skoletiden”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”8. at der i forbindelse med skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal etableres en fritidsklub ved skolen, som kan understøtte overgangene fra indskoling til mellemtrin, og at mellemtrinnet bygningsmæssigt skal etableres som en samlet enhed for at skabe maksimal trivsel, tryghed og overskuelighed i overgangen”.
Forslaget blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”9. at det i forbindelse med skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal undersøges i hvor stor udstrækning skolebiblioteket / skolens pædagogiske læringscenter kan samtænkes med udvidelse af biblioteksfaciliteterne i området, og at forvaltningen i forlængelse heraf skal gå i dialog med KFF omkring muligheden for etablering af biblioteksfunktioner og et børnekultursted indenfor de fysiske rammer, der er åbent i weekenderne til gavn for lokalområdet”.
Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C og V.
1 medlem undlod at stemme: B.
Enhedslisten stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”10. at der i forbindelse med skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal etableres en madskole, som skal udformes på en måde, så der er mulighed for at den også kan benyttes af foreninger og andre institutioner i weekenderne”.
Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C og V.
1 medlem undlod at stemme: B.
Enhedslisten stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
”11. at der i forbindelse med skolen i Bådehavnsgadekvarteret skal sikres et bedre ungemiljø i skolens lokalområde med en udbygning af faciliteterne for det lokale UngeVærk, så det kan rumme den større gruppe af børn og unge, der kommer til at bo i lokalområdet. BUF skal i forlængelse heraf gå i dialog med KFF omkring muligheden for etablering af et ”ungdommens kulturhus” for ungdomsforeninger og fritids- og kulturaktiviteter organiseret for og af unge enten på skolen eller i lokalområdet ved skolen”.
Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: C og V.
1 medlem undlod at stemme: B.