Ændring af begrebet "tosprogede elever"
Ændring af begrebet "tosprogede elever"
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006
3. Ændring af begrebet "tosprogede elever"
J.nr. 293544
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at begrebet "tosprogede elever" fastholdes som terminologi i Børne- og Ungdomsforvaltningen
RESUME
Efter ønske fra Børne- og Ungdomsudvalget fremlægger Børne- og Ungdomsforvaltningen en sag for udvalget om afskaffelse/ændring af begrebet "tosprogede elever" til "sprogligt svagt funderede elever".
Forvaltningen opfatter forslaget som udtryk for et ønske om
ikke automatisk at opfatte tosprogede elever som svage, men at også etnisk
danske elever kan have behov for støtte.
Det er forvaltningens vurdering, at Københavns Kommune ikke kan afskaffe begrebet "tosprogede elever" til fordel for begrebet "sprogligt svagt funderede elever", da forslaget kan skabe tvivl om målgrupperne og de resurser, der er knyttet til dem.
SAGSBESKRIVELSE
Efter ønske fra Børne- og Ungdomsudvalget fremlægger Børne- og Ungdomsforvaltningen en sag for udvalget om afskaffe lse/ændring af begrebet "tosprogede elever" til "sprogligt svagt funderede elever".
Forvaltningen opfatter forslaget som udtryk for et ønske om ikke automatisk at opfatte tosprogede elever som svage, men at også etnisk danske elever kan have behov for støtte.
Det er forvaltningens vurdering, at Københavns Kommune ikke kan afskaffe begrebet "tosprogede elever".
Det skyldes først og fremmest, at begrebet "sprogligt svagt funderede elever" ikke findes i Folkeskoleloven eller i det tilhørende regelsæt. Det er derfor ikke defineret hvilke elever denne gruppe omfatter endsige efter, hvilket regelsæt de skal tilbydes undervisning. I forlængelse heraf kan tosprogede elever - såfremt man om dem anvender begrebet sprogligt svagt funderede elever - forveksles med elever med behov for specialundervisning. Det er således forvaltningens vurdering, at forslaget kan skabe tvivl om målgrupperne og de resurser, der er knyttet til dem.
Tosprogede elever
Folkeskoleloven opererer med begrebet "tosprogede elever". Her defineres tosprogede elever således:
"Ved tosprogede børn forstås børn, der har et andet modersmål end dansk, og som først ved kontakt med det omgivende samfund, eventuelt gennem skolens undervisning, lærer dansk".
Undervisningsministeriet har udarbejdet formål, centrale kundskabs- og færdighedsområder samt bindende trin- og slutmål for faget dansk som andetsprog.
Love og bekendtgørelser og bindende regelsæt har hermed defineret gruppen af tosprogede elever og udarbejdet forskrifter for den særligt tilrettelagte undervisning, som skal tilbydes denne gruppe af elever efter konkret behovsvurdering. Disse regelsæt kan en kommune ikke lave om på.
Dansk som andetsprog har endvidere:
· eget regelsæt,
· egen grunduddannelse på seminarierne,
· egen efteruddannelse samt
· egne forskningsmiljøer på universiteterne med tilhørende professorater og faglighed.
Ved at omdefinere "tosprogede elever" til "sprogligt svagt funderede elever" er der risiko for, at den faglighed, som er udviklet til at møde de tosprogede elevers undervisningsbehov i folkeskolen, vil blive nedprioriteret.
Tosprogede elever gennemløber som gruppe en normal sprogudvikling - bare på to eller flere sprog. Det betyder, at eleverne kan befinde sig vidt forskellige steder i deres tilegnelse af dansk, alt efter deres tidligere møde med det danske sprog og undervisningen i det.
At give denne gruppe specialundervisning vil betyde, at eleverne tilbydes en undervisning, som ikke tager udgangspunkt i deres forudsætninger og behov, idet specialundervisningens udgangspunkt er specifikke sproglige vanskeligheder eller egentlige fejludviklinger.
Det er i øvrigt ikke alle tosprogede elever, som modtager undervisning i dansk som andetsprog. Den særligt tilrettelagte undervisning i dansk som andetsprog er selvsagt ikke nødvendig for de tosprogede elever, som er kommet så langt i deres tilegnelse af det danske sprog, at de kan klare sig på lige fod med elever, der har dansk som modersmål.
Borgerrepræsentationen har den 9. februar 2006 (BR69/06) truffet beslutning om udmeldelse af undervisningsressourcer til folkeskolerne, som bl.a. skal sikre en mere målrettet og kvalificeret ressourceanvendelse således, at ressourcer udmeldt til bestemte elever også anvendes til disse. Ressourceudmeldingen bygger netop på begrebet "tosprogede elever" og det nationale regelsæt, der knytter sig til begrebet.
I forbindelse med ovenstående skal samtlige tosprogede elever i København sprogscreenes i 2006. Denne sprogscreening skal anvendes til at flytte ressourcerne til dansk som andetsprog derhen, hvor behovet er, og som udgangspunkt for udarbejdelse af en individuel udviklingsplan for de elever, som skønnes at have et behov for undervisning i dansk som andetsprog.
Det bemærkes i øvrigt, at kommissoriet for den task-force, der er nedsat i forbindelse med udmøntning af forslag til forbedring på skole-, integrations- og vedligeholdelsesområdet har til opgave at udarbejde en plan, der bl.a. indeholder forslag om sprogtest af alle børn inden skolestart. Forvaltningen påregner således at fremsætte forslag om sprogtest, der gør det muligt at diagnosticere sprogligt svage elever.
Specialundervisnings-elever
Der findes regelsæt i Folkeskoleloven som netop omfatter elever med behov for specialundervisning, dvs. elever hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, som ikke kan understøttes ved brug af undervisningsdifferentiering og holddannelse inden for rammerne af den almindelige undervisning. Specialundervisningen reguleres ved "Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand" (BEK nr. 1373 af 15/12 2005).
Specialundervisningen har:
· sit eget regelsæt,
· sin egen uddannelse,
· sin egen efteruddannelse og
· sine egne forskningsmiljøer på universiteterne med tilhørende professorater og faglighed.
Denne specialundervisning skal afhjælpe specifikke vanskeligheder og fejludviklinger for alle elever - både etnisk danske og tosprogede elever. Kun en lille del af de tosprogede elever vil have udbytte af specialundervisning, dvs. de tosprogede elever, der efter pædagogisk-psykologisk undersøgelse skønnes at have specifikke sproglige vanskeligheder eller egentlige fejludviklinger
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Michael Hougaard Olsen