Tidlig engelskundervisning
Udvalget skal tage stilling til forslag om, at Dyvekeskolen og Randersgades Skole ønsker at tilbyde engelskundervisning allerede fra 1. klasse.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler at give Dyvekeskolen og Randersgades Skole mulighed for at fremrykke folkeskolelovens normale starttidspunkt for engelskundervisningen til 1. klasse
Problemstilling
Dyvekeskolen og Randersgades Skole ønsker tilladelse til at påbegynde engelskundervisningen allerede fra 1. klasse, hvor faget efter folkeskoleloven normalt påbegyndes i 3. klasse. Skolerne ønsker at påbegynde den tidlige engelskundervisning fra skoleåret 2012/2013.
Tiltaget understøtter den faglige strategi om, at København skal åbne sig mod den globaliserede fremtid og understøtter en styrket faglighed inden for de sproglige kompetencer.
Løsning
Dyvekeskolen er lokal profilskole med fokus på it i undervisningen og har bl.a. til opgave at tiltrække flere af grunddistriktets elever. Skolen vurderer, at tilbuddet om tidlig engelskundervisning vil være attraktivt for mange af de velfungerende familier, som har tendens til at vælge skolen fra. Skolen har derudover flg. ambitioner med tiltaget
- Skolen ønsker gennem sproglig opmærksomhed at udvikle elevernes evner og kompetencer til at kommunikere. Engelsk er en fælles udfordring for såvel et- som tosprogede elever, hvor de sammen udforsker og lærer et nyt sprog, der kan støtte sprog- og kommunikationsudviklingen hos den enkelte. På sigt vil naturligt anvendte it- og engelskkompetencer styrke den enkeltes muligheder i det globale samfund
- Eleverne lærer gennem legende og kreative læringsaktiviteter, som de kender fra andre fag, at tilegne sig og genkende ord og begreber på engelsk, som gradvist kan anvendes til ex teater, rollespil og små digitale produktioner. Indskolingsengelsk på Dyvekeskolen understøtter kommunikation og sproglig opmærksomhed, som eleverne kan overføre til anden læring.
- Skolen overvejer om engelsk også skal være en del af børnehaveklassen. Det kunne fx starte i forløbet efter påske. Undervisningen i børnehaveklassen er ikke fagdelt og der er derfor mulighed herfor, så længe aktiviteterne har legende karakter.
Dyvekeskolen har i skoleåret 2011-2012 forsøgt sig med engelsk-aktiviteter i 1.- og 2. klasse i 'klassens tid' for at tage stilling til, om skolen ville fremsende ansøgning om tidlig engelskundervisning.
Randersgades Skole er international kommunal profilskole med stort fokus på inddragelse af it i undervisningen. Skolen tilkendegiver flg. ambitioner med tiltaget:
Visionen er at give eleverne et grundigt og levende indblik (interkulturel forståelse) i verden omkring os og deres egen placering i den for derigennem at give eleverne mulighed for at begå sig i mange forskellige fællesskaber og sammenhænge.
- Skolens elever deltager aktivt i de udenlandske besøg – (ca. et nyt besøg hver måned). Her er det vigtigt for skolen at udvikle de engelsksprogede kompetencer også for de yngste elever.
- Ønske om at materialeudvikle – herunder udvikling af it-didaktiske værktøjer til sprogundervisning
- Evaluere betydningen af tidlig sprogindlæring i forbindelse med igangværende forskningsprojekt omkring interkulturelle – og intersproglige kompetencer i samarbejde med RUC.
Begge skoler ønsker at tilbyde engelskundervisning i et omfang svarende til ca. 1 ugentlig lektion i 1. og 2. klasse. Begge skoler oplyser, at de ønsker at give undervisningen i en legende form tilpasset børnenes alder og udvikling. Skolebestyrelserne på begge skoler bakker ansøgningen op.
Folkeskoleloven giver kommunalbestyrelsen mulighed for at beslutte, at fagene kan påbegyndes på tidligere klassetrin end 3. kl., hvor engelsk normalt starter.Dette forudsætter
- at undervisningen i engelsk fra 3.-9. klasse fortsat gives i henhold til folkeskolelovens timetal
- at fx nytilflyttede elever i 3. klasse tilbydes undervisning i engelsk på en måde, så de kan følge klassens forløb, selvom de ikke har deltaget i engelskundervisningen i 1. og 2. klasse
Der vil være en ekstra undervisningsdifferentieringsopgave for overbygningsskolens engelsklærere, når den modtager Dyvekeskolens elever, der må forventes at have opnået bedre engelskkompetencer end eleverne fra de to andre basisskoler. Dette forhold skal medtænkes af overbygningsskolens ledelse i de kommende års fokus på udvikling af lærernes kompetencer inden for undervisningsdifferentiering.
Forvaltningen anbefaler
- at skolerne får denne tilladelse
- at skolerne inden undervisningen påbegyndes udarbejder en lokal læseplan for engelsk i 1.-2. klasse med udgangspunkt i den nationale læseplan for engelsk i 3.-4. klasse, men tilpasset aldersgruppen. Borgmesteren godkender lokale læseplaner
- at skolerne i samarbejde med forvaltningen opstiller få konkrete målsætninger med tilhørende målbare indikatorer for projektet
- at skolerne i efteråret 2014 med støtte fra forvaltningen udarbejder en kortfattet intern evaluering af de første to års erfaringer, herunder følger op på målopfyldelsen.
Forvaltningen vil på denne baggrund fremlægge erfaringerne for BUU sammen med evt. overvejelser ift. uddannelsesstrategierne i øvrigt for de københavnske skoler.
Økonomi
Udgifterne til den tidlige engelsk-undervisning anslås til at udgøre årligt 100.000 kr. pr. skole til lærerløn og undervisningsmidler, når der er etableret undervisning i både 1. og 2. klasse.
Skolerne afholder udgifterne til undervisningen inden for eget budget.
Videre proces
Efter udvalgets behandling forelægges sagen for Borgerrepræsentationen, som efter folkeskolelovens regler skal behandle forslag om at tilbyde undervisning i fag på andre klassetrin end det, som der er lovkrav om, på et møde.
Else Sommer /Mikala Jørgensen
Beslutning
Dyvekeskolens mulighed for at fremrykke folkeskolelovens normale starttidspunkt for engelskundervisningen til 1. klasse blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.
3 medlemmer stemte imod: C, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Randersgades Skoles mulighed for at fremrykke folkeskolelovens normale starttidspunkt for engelskundervisningen til 1. klasse blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.
Ingen medlemmer stemte imod.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Rikke Lauritzen (Ø) tog forbehold.
Udvalget ønskede et notat om hvorledes projektet på begge skoler kan følges forskningsmæssigt.
Rasmus Jarlov (C), Karin Storgaard (O) og Cecilia Lonning (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"Vi er imod at lade Dyvekeskolen starte med engelsk allerede i 1. klasse, da der hersker berettiget tvivl om, hvorvidt det vil have en effekt. Vi finder det forkert at bruge ressourcer på ekstra engelsk på en skole, hvor behovet for danskundervisning formentlig er langt større."