Madudbuddet i KØSS
Madudbuddet i KØSS
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. februar 2006
2. Madudbuddet i KØSS
J.nr. 291611
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at redegørelsen om Københavns Økologiske Sunde Skolemad (KØSS) tages til efterretning
at forvaltningen på baggrund af notat om bestillingssystemer fremlægger forslag til et besti llings-, abonnements- og betalingssystem for KØSS på kommende møde
RESUME
På udvalgsmødet den 14. december 2005 blev Børne- og Ungdomsforvaltningen bedt om at udarbejde en redegørelse om KØSS herunder om økonomi, madudbud og bestillingsformer. På den baggrund har Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en redegørelse.
Redegørelsen beskriver KØSS-projektet, herunder menuer, produktionskøkken, indretning og organisering af skoleboder, skoleboden som en pædagogisk dimension, oversigt over økonomien i KØSS samt beskrivelse af mulighederne for et bestillingssystem.
Forvaltningen vil i givet fald på et kommende møde fremlægge forslag til indførelse af et bestillings-, abonnements- og betalingssystem for KØSS.
SAGSBESKRIVELSE
På udvalgsmødet den 14. december 2005 blev den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning bedt om at udarbejde en redegørelse om KØSS herunder om økonomi, madudbud og bestillingsformer. På den baggrund har Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en redegørelse.
Baggrund
Det daværende Uddannelses- og Ungdomsudvalg godkendte på sit møde den 9. maj 2001 (U80/01) etablering af bespisningsordninger på folkeskolerne i Københavns Kommune.
På udvalgsmødet den 4. december 2002 (U19/02) godkendte udvalget, at der inden udgangen af 2005 tilbydes sund og økologisk mad til eleverne på samtlige 63 folkeskoler og 9 specialskoler i København, i alt ca. 32.000 elever. I forbindelse med etableringen af Københavns Økologiske og Sunde Skolemad (KØSS) er der indgået en samarbejdsaftale med Sundhedsforvaltningen omkring produktion og levering af sund og økologisk skolemad.
KØSS har generelt fulgt udrulningsplanen for etablering af skoleboder som vedtaget på udvalgsmødet den 4. december 2002 (U19/02). På nogle skoler har særlige forhold gjort sig gældende og medført forsinkelser i forhold til den godkendte udrulningsplan.
I december 2003 (U156/03) tiltrådte udvalget en beslutning om, at produktionen af skolemad skulle overgå fra varmholdt mad til køleproduktion. I den forbindelse skulle eksisterende skoleboder/udleveringskøkkener ombygges eller justeres for at kunne håndtere den køleproducerede mad. Dette betød forsinkelser i forhold til den godkendte udrulningsplan.
I dag har elever på 49 folkeskoler mulighed for at købe sund og fortrinsvis økologisk mad på deres skole. Det daværende Uddannelses- og Ungdomsudvalg godkendte på mødet 14. december 2005 (J.nr. 281964) en revideret udrulningsplan. Ifølge denne plan skal der i 2007 være etableret skoleboder på samtlige folkeskoler.
For specialskolerne er forvaltningen ved at udarbejde en rapport om indførelse af skolemad, idet skolemaden skal håndteres på en anden måde i specialskolerne. Midlerne til etablering af skoleboder på specialskolerne er udskudt i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2005.
Redegørelse om KØSS
Redegørelsen beskriver KØSS-projektet, herunder menuer, produktionskøkken, indretning og organisering af skoleboder, skoleboden som en pædagogisk dimension, oversigt over økonomien i KØSS samt beskrivelse af mulighederne for et bestillingssystem.
I forbindelse med etablering af skoleboder har der ikke været forudsat etablering af et bestillingssystem. Erfaringerne viser imidlertid, at nogle elever oplever, at lige netop den menu de gerne ville have, er udsolgt og langt de fleste elever køber ikke en anden menu. Nogle forældre giver udtryk for, at de er usikre på, om deres børn bruger pengene til at købe mad i madboden, eller om de handler andre steder. Nogle skoler har oplevet, at maden generelt er hurtig udsolgt. Det er uhensigtsmæssigt og betyder, at tilliden til skolemaden som et stabilt tilbud forsvinder.
Disse problemstillinger vil kunne nedtones betydeligt, hvis salget i skoleboden suppleres med et bestillings- og betalingssystem.
Med udgangspunkt i ovenstående har forvaltningen fået udarbejdet et notat hos et privat firma, som beskriver typer af bestillingssystemer, etableringsomkostninger samt driftsomkostninger.
Alle systemer er forbundet med etablerings- og driftsudgifter. Udgifter der ikke umiddelbart kan dækkes inden for det eksisterende budget.
Forvaltningen vil i givet fald på et kommende møde fremlægge forslag om indførelse af et bestillings-, abonnements- og betalingssystem for KØSS, herunder finansieringen heraf.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Miljøvurdering
Sagstypen er omfattet af Børne- og
Un
gdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Da der
alene er tale om en redegørelse for KØSS-ordningen, er der ingen
miljøpåvirkninger af miljømålsætningerne.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Redegørelse fra forvaltningen om KØSS
· Bilag 2: Indhentet vurdering af bestillingssystemer
· Bilag 3: Udrulningsplan for KØSS
Peter Rasmussen
Marie Thun