Mødedato: 07.12.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Omlægning af Børnecenter København (BCK)

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om forslag til omlægning af Børnecenter København skal sendes i høring.

Indstilling

Børne- og ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag til omlægning af Børnecenter København sendes i høring

Problemstilling

På budgetseminaret i august 2016 blev udvalget orienteret om udviklingstendenser i og behovet for at arbejde med krydsfeltet mellem almen- og specialområdet for at sikre kvaliteten i tilbud til børn med særlige behov. Inklusionsindsatsen er vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget i 2011 (Tidlig indsats og inklusionspakken - BUU 07.12.11).

I takt med den faglige udvikling i inklusionsarbejdet har supportopgaven ændret karakter - fra fokus på det enkelte barn til i højere grad også at omfatte omgivelserne omkring barnet og de relationer barnet indgår i. Samtidig er der i København udviklet nye fleksible tilbudsformer i almenmiljøet (BUF flex og skole flex). Antallet af børn i fleksible tilbud er steget over de seneste år og udviklingen ventes at forsætte i de kommende år.

Udviklingen indebærer, at der er en stigende efterspørgsel efter at kompetencer og erfaringer fra specialområdet også kommer i spil i almenmiljøet i dagtilbud og skoler.

På den baggrund fremlægger forvaltningen forslag om omlægning af supportstrukturen til dagtilbud og skoler.

Løsning

Supporten til børn med særlige behov er i dag tilrettelagt i tværfaglige supportteams i områderne og i Børnecenter København (BCK). Områderne supporterer både almen- og specialområdet, mens BCK fokuserer på specialområdet. Psykologer og talehørelærere er centrale fagspecialister i opgaveløsningen, hvor de indgår i tæt samarbejde med ressourcecentre og ressourceteam på de respektive skoler og dagtilbud i hhv. almen- og specialmiljøet. I BCK er der også fysio- og ergoterapeuter til behandling og træning af børn, herunder børn henvist fra Sundheds- og omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, samt den ambulante børneterapi (DAB).

I den eksisterende organisation er der således stærke faglige kompetencer og viden. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at der i højere grad er behov for et helhedssyn på barnets behov og på at finde løsninger i barnets eget nærmiljø, hvad enten barnets behov understøttes bedst i et alment eller i et mere specialiseret tilbud.

Forvaltningen foreslår derfor at omlægge BCK’s kompetencer, så de bringes i spil i områderne (se bilag 1). Som del af løsningen forslås det, at der opretholdes en samlet bydækkende funktion til de mest specialiserede tilbud og behovsområder, placeret under et af de fem områder. Ca. 2/3 af BCK’s medarbejdere arbejder i dag med børnene i disse målgrupper og vil i givet fald følge med opgaverne til den nye bydækkende funktion. 

Den 1/3 af medarbejderne fra BCK, der allerede i dag arbejder med de børn, hvis behov kan tilgodeses med tilbud indenfor eller i tæt tilknytning til almenmiljøet, foreslås integreret i de eksisterende fem områders tværfaglige supportteam. Ressourcerne vil blive fordelt mellem områderne på baggrund af en konkret vurdering af, hvordan områdernes nye opgaver fordeler sig mellem områderne.

Omlægningen er desuden i overensstemmelse med udviklingen i Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, idet man også her arbejder for at styrke udviklingen af en helhedsorienteret støtte til børnene i deres nærmiljø. 

Konsekvenser af forslaget

For børn og forældre vil omlægningen give en mere ensartet og helhedsorienteret support, uanset om barnet modtager et tilbud i almen- eller specialmiljøet.

For en del af medarbejderne fra BCK betyder det, at de integreres i områdernes tværfaglige supportteam, og indgår i et kollegialt tværfagligt arbejdsfællesskab med deres fagfæller fra almenmiljøet.

På fysio- og ergoterapiområdet vil det være nyt at få denne faglighed som en integreret del af den tværfaglige support i områderne. Det vil kunne give et vigtigt bidrag til områdernes bestræbelser på at opbygge fysio- og ergoterapikapacitet, som led i den tidlige indsats.

Formålet med forslaget er derfor i høj grad at udnytte de stærke faglige kompetencer endnu bedre i en helhedsorienteret og tværfaglig support, Som del af omlægningen er det også målet at fremme fælles faglig identitet på tværs af almen- og specialområdet, og dermed en fælles kultur og adfærd, der styrker indsatsen for børnene på tværs.

Inddragelse

Den anbefalede løsning er udviklet sammen med medarbejdere og ledere fra hhv. BCK og områderne, og har været drøftet med en række interessenter mhp. kvalificering af forslaget forud for fremlæggelse af forslaget for udvalget, herunder Handicaprådet, forældreorganisationerne LEV, Hjernebarnet og de berørte faglige organisationer.

Gruppen af faglige organisationer, der repræsenterer medarbejderne i dagtilbud og skoler (LFS og KLF) oplever efterspørgslen efter BCK’s kompetencer i den daglige opgaveløsning fra såvel forældre som medarbejdere.

Hos de øvrige faglige organisationer er der udtrykt bekymring for, at den foreslåede løsning vil medføre tab af faglig specialisering. Intentionen med forslaget er, at den faglige viden opretholdes og anvendes, så den i højere grad understøtter et helhedssyn på det enkelte barns behov. Forvaltningen vil derfor sikre, at den tværgående videndeling og kompetenceudvikling styrkes i forbindelse med en eventuel omlægning, jf. beskrivelse af investeringscase i økonomiafsnittet.

Økonomi

Med omlægningen af BCK ventes det at ledelse og den administrative del af opgaveløsningen løftes inden for de eksisterende ressourcer i områderne. Der bibeholdes en ledelse af den bydækkende funktion. Det forventes, at en del af BCK’s nuværende lejemål på Kastelvej kan afvikles, men træningsfaciliteter i stueetagen opretholdes. Samlet medfører det en mulig effektivisering på ledelse, administration og husleje på ca. 3-3,5 mio. kr. Effektiviseringspotentialet kvalificeres yderligere frem mod behandlingen af udvalgets effektiviseringsbidrag til budget 2018.

For at understøtte en succesfuld omlægning og opnå den ønskede effekt ved bedre integration mellem almen- og specialområdet vil der være behov for at investere i kompetenceudvikling. Forvaltningen vil derfor som led i forslaget om omlægning af BCK udarbejde et udkast til en investeringscase, hvor der i opstarten investeres i at komme godt på plads med omlægning og de nye arbejdsformer.

Videre proces

Det anbefales, at forslag om omlægning af BCK sendes i høring i en 6 ugers periode (forlænges med to uger pga. juleferien) hos Forældreorganisationen LEV, Hjertebarnet, Skole og Forældre, Københavns Forældreorganisation, Brug Folkeskolen, Handicaprådet, Københavns Fælles Elevråd, de berørte faglige organisationen (KLF, SKK, LFS, BUPL, DSR, Dansk Psykologforening, Fysio- og Ergoterapeutforeningen).

I forbindelse med høringen planlægges et ”gå-hjem” -møde for de berørte interessenter, herunder forældreorganisationerne.

Efter høringen vil udvalget få forelagt sagen til endelig beslutning. En nye organisering vil i givet fald træde i kraft pr. 1.1.2018.

Tobias Børner Stax                      /Nina Hemmersam          

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top