Mødedato: 07.12.2011, kl. 12:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

EU-udbud af specialkørsel på specialskoler og specialinstitutioner

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til orienteringen om udbud af kørsel af elever på specialskoler og specialdaginstitutioner.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget tager orientering om EU-udbud af kørsel til efterretning

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i efteråret 2011 sendt institutions- og skolekørsel for specialskoler og specialdaginstitutioner i udbud. Udbuddet er foranlediget af to forhold. For det første EU-regler, som kræver at sådanne opgaver sendes i udbud med nogle års mellemrum. For det andet en politisk beslutning i Budget 2011, hvor det blev vedtaget at opnå besparelser på kørselsområdet 2,1 mio.kr. ved at sende kørsel i udbud, jf. sagen om udmøntning af budget 2011 på BUU-mødet 10.11.2010 (2010-149593). Udbuddet skal også ses i forlængelse af medlemsforslag fra udvalgsmødet den 3.3.2010 (2010-33410), som pålægger forvaltningen at reducere udgifterne til kørsel, se bilag 1. 

Løsning

Der har i forbindelse med udbuddet været mange bud fra kørselsleverandørere; 3-6 bud på alle skoler/institutioner. Fem ud af de seks vindende leverandører kører for skolerne og institutionerne i forvejen, så de kender både deres opgave og Københavns Kommune. Der er ét nyt kørselsselskab, som har som deres speciale at befordre børn og voksne med handicap. I alt har 22 skoler og institutioner været med i udbudsrunden. Halvdelen bevarer deres nuværende leverandør, mens de resterende skal have en ny.

 

Dialog med skoler og daginstitutioner

Forvaltningen har valgt at strukturere udbuddet og indgåelse af kørselsaftalerne således, at den tætte daglige kontakt mellem kørselsleverandør og den enkelte specialskole og specialdaginstitution bevares, som den er idag. Formålet er at sikre en robust decentral styret drift, ved at indgå en kontrakt pr. skole/institution, som det er i dag.

Forvaltningen har derfor også valgt en meget åben proces med tæt dialog og med stor inddragelse af skoler og institutioner. De har været tæt inddraget i udarbejdelsen af udbudsmaterialet, således at beskrivelsen af kørselsopgaven er blevet så korrekt og præcis som mulig. Skoler og institutioner har bl.a. selv leveret anonyme kørselslister og været medskrivere på hver institutions tilbudsskema med faktuelle oplysninger til udbudsmaterialet. Samtidig har de overordnede og mere specifikke udbudskrav været til gennemsyn hos både fagfolk og klyngeleder, så detaljerne kom på plads. Ligeledes er skoler og institutioner blevet bedt om at informere forældrene omkring det forestående udbud ved at videregive forvaltningens oplysningsmaterialer om udbuddet. 

Efter udbuddets afslutning er der blevet afholdt fællesmøde med skoler og daginstitutioner omkring den videre proces. Opstarten med nye kørselsaftaler sker i de første tre uger af januar 2012. Der er udmeldt en præcis plan for dette. På de skoler og daginstitutioner, hvor der kommer en ny kørselsleverandør, er der mulighed for at skoler og institutioner i samarbejde med den ny leverandør kan afholde et opstartsmøde og invitere børn, forældre og lærere til at møde de nye chauffører og aftale praktiske forhold. Forældrene orienteres i disse dage via deres skole/institution med et orienteringsbrev fra forvaltningen, som er oversat til frem sprog.


Opfølgning og retningslinjer
 

For at sikre en god implementering og et godt samarbejde er der i foråret planlagt opfølgningsmøder med både skoler og institutioner samt med kørselsleverandørerne.

Skoler og institutioner har tidligere bedt om mere præcise retningslinjer både i forhold til samarbejdet med kørselsleverandørerne og generelt til brug i den daglige praksis. For at understøtte disse ønsker samt forbedre styringen, arbejdes der derfor lige nu videre på et nyt og forbedret sæt retningslinjer. Retningslinjerne tager udgangspunkt i den almindelige lovgivning om skole og institutionskørsel samt de krav, som leverandørerne ifølge udbuddet skal leve op til. I udarbejdelsen af retningslinjerne håndteres også nogle af de problemstillinger og løsninger, som er foreslået i medlemsforslagets første at-punkt. I udarbejdelsen af retningslinjerne inddrages en brugergruppe fra skoler og institutioner.

I forhold til udbud, er der udeståender på enkelte skoler og specialinstitutioner, som har specielle faglige forhold og som derfor ikke nåede at blive afklaret inden denne udbudsrunde. Der vil derfor blive en mindre udbudsrunde af den faste kørsel i løbet af foråret 2012, mens nogle områder af kørslen, den såkaldte ad-hoc kørsel, vil indgå i et fælles tværkommunalt udbud. Herunder vil der i løbet af foråret blive foretaget analyser af de få resterende dele af kørslen i forvaltningen som skal sendes i udbud. Der vil  desuden blive arrbejdet videre i forhold til ensartede retningslinjer for befordring.

For at imødekomme andet at-punkt i medlemsforslaget om reduktion af taxakørsel, som handler om at udvikle et projekt, hvor de berørte familier inddrages i transport af deres børn, så de på sigt selv kan forestå dette, foresslår forvaltningen, at der i kørselsprojektets anden fase i løbet af foråret blive undersøgt muligheden for at udvikle et pædagogisk projekt med inddragelse af familien i transporten. 

Med den tidligere omtalte vedtagelse af budget 2011 og gennemførelsen af udbuddet er første at-punkt fra medlemsforslaget hermed håndteret.

 

Økonomi

Det økonomiske resultatet af udbuddet afhænger af den endelige implementering af de nye kørselsaftaler, som udbuddet har medført. Forvaltningens prognose for besparelsen er i ca. syv til ni mio. kr. fra 2012. Udbuddet har medført god konkurrence mellem kørselsleverandørerne, og besparelsen opnås ved, at der er indgået aftaler om lavere priser end hidtil. Iflg. EU-reglerne løber aftalerne i 2 ½ år med mulighed for forlængelse i et år, såfremt der er tilfredshed med kørselsleverandørerne.

Besparelsen på de prognostiserede 7-9 mio. kr. er afsat til at finansiere tre allerede vedtagne budgetomlægninger: For det første besparelsen fra Budget 2011 på 2,1 mio. kr., for det andet til en finansiering af Specialreformen, hvor der er afsat 2,5 mio. kr. i 2012 og frem. For det trejde er det besluttet at omprioritere 2,3 mio. kr. til finansiering i forbindelse med revideringen budgetmodellen for specialskoler og specialklasserækker, som blev godkendt af BUU på mødet den 23.11.2011 (2011- 90424).

Videre proces

Forvaltningen vil orientere udvalget igen efter næste udbudsrunde. Desuden forventer forvaltningen i første halvår af 2012 at undersøge muligheden for etablering af et pædagogisk projekt mhp. muligheder for elevernes egentranport og vil orientere udvalget herom.


                       Else Sommer                         /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top