B-sag: Anlægsbevilling til Rymarksvej 131- genopførsel og udvidelse af daginstitutionen
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der gives en anlægsbevilling på 34,5 mio. kr. til nybygning af Ryvang 2, Rymarksvej 131 med i alt 7 gruppers daginstitution (heraf 2 nye grupper)
Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme og Økonomiudvalgets pulje til ekstraordinære udgifter, jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser henvises til bilag 4.
Problemstilling
I maj 2013 nedbrændte udflytterinstitutionen Ryvang 2's bygninger på Rymarksvej 131 på Ydre Østerbro ved Mindelunden. Udflytterinstitutionen indgår som en del af Klynge VAL1. Der er i forbindelse med overførselssagen 2013/2014 afsat 21,3 mio. kr. til genopførsel af de 5 grupper på Rymarksvej.
Desuden er der for at sikre pladsgarantien på daginstitutionsområdet i Københavns Kommune i budget 2014 afsat midler til etableringen af 72 nye daginstitutionsgrupper. Som led i budget 2015 blev antallet af grupper reduceret med 20 til 52 grupper. Udvidelsen af Ryvang 2 med 2 grupper fra 5 til 7 grupper indgår i de 52 grupper. Der er i alt etableret eller planlagt 44,5 grupper af de 52 grupper, så der resterer 7,5 grupper, der ikke er omsat til et konkret projekt.
Grupperne indgår som planlagt kapacitet i den seneste behovsprognose fra juni 2015 (BUU 10.6.2015). Prognosen viser, at der er behov for pladser i Valby. De 2 ny grupper indgår som en del af den planlagte kapacitet for Valby.
På matriklen Rymarksvej 131 er der plads til at øge kapaciteten med to grupper. Da der ifølge befolkningsprognosen vil være et stigende behov for pladser i de kommende år, er det hensigtsmæssigt ud fra en samlet økonomisk betragtning at udbygge kapaciteten på eksisterende matrikler frem for at øge kapaciteten ved opkøb af nye byggegrunde. Ofte er det en udfordring at finde egnede byggegrunde.
Herudover er udflytterinstitutionen beliggende på Ydre Østerbro, hvor børnetallet i følge befolkningsprognosen vil stige frem mod 2021. Derved vil der på sigt være mulighed for knytte Rymarksvej 131 til distrikt Ydre Østerbro og lukke udflytterdelen. Institutionen bygges fleksibelt, så der vil være mulighed for at omlægge udflytterinstitutionen til en integreret institution, hvortil børn fra Østerbro bliver visiteret. Der vil dog i en række år fremover være behov for, at pladserne er tilknyttet Valby.
Løsning
Der opføres en helt ny bygning til udflytterinstitutionen Ryvang 2 på Rymarksvej 131. Institutionen bliver en et-plans bygning i naturlige materialer for at understøtte placeringen i grønne arealer.
Institutionen opbygges med 7 grupperum og 4 fællesrum som en ny samlet bygning, hvor der i disponeringen af institutionen er indtænkt funktioner til idræt og bevægelse. Udearealet er disponeret med et stisystem, og der er plads til bevægelse med udfordrende og sjove aktiviteter, samtidig med at der skabes rum til at være stille og fordybe sig. Der er blandt andet indarbejdet et "eftertænksomhedsområde", der ligger ind mod Mindelunden, som er nabo til institutionen.
Udflytterbørnehaver opføres som helt almindelige institutioner efter funktionsprogram for daginstitutioner, hvilket betyder, at institutionen bygges fleksibelt, så den med mindre tiltag kan omdannes fra ren børnehave til integreret institutionen med både vuggestue- og børnehavegrupper.
Brugerinddragelse
I forbindelse med opførelse af den nye institutionen på Rymarksvej 131, er der blevet afholdt byggeudvalgsmøder med deltagelse af repræsentanter fra den eksisterende institution samt en pædagogisk konsulent. Brugerne har deltaget i byggeudvalgsmøderne og har haft mange input til udformningen af den ny bygning og disponering af funktionerne.
Forældrerådet bemærker i sin udtalelse, jf. bilag 1, at forældrerepræsentanten desværre ikke har haft tid til at deltage i hele byggeudvalgsarbejdet, og at forældregruppen derfor ikke har været inddraget igennem hele byggeudvalgsarbejdet, og heller ikke har været inviteret til ekstraordinære møder i byggeudvalget, hvilket forvaltningen beklager. Forældrerådet vurderer dog, at det fremtidige projekt ser lovende ud.
Tidsplan
Opførelsen af udflytterinstitutionen igangsættes i november 2015, og udflytterinstitutionen forventes at være klar til at kunne ibrugtages februar 2017.
Udtalelse fra Byggeri København
Udtalelsen fra Byggeri København fremgår af bilag 2. ByK bemærker i sin udtalelse, at det er en forudsætning for projektet, at der afsættes de ansøgte midler til særlig fundering fra ØU-puljen til ekstraordinære udgifter. Forvaltningen ansøger om midlerne fra ØU-puljen, jf. bilag 4.
Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikpladser svarende til 1,2 årsværk.
Økonomi
I overførselssagen 2013-14 ”En by der virker”, blev der afsat 21,3 mio. kr. (2015 p/l) til genopførelsen af den nedbrændte udflytterbørnehave Ryvang 2 på Rymarksvej 131. Ryvang 2 havde før branden 5 grupper. Udvidelsen med 2 grupper til 7 grupper finansieres af de 317,3 mio. kr., der i budget 2014 blev afsat til etablering af 72 daginstitutionsgrupper. Som led i budget 2015 blev antallet af grupper reduceret med 20, og budgettet blev reduceret med 88,2 mio. kr. til 229,1 mio. kr.
I budget 2014 blev der desuden afsat en pulje på 35 mio. kr. (puljen p/l reguleres ikke) til ekstraordinære udgifter, midlertidige foranstaltninger, forurening og grundkøb, der vedrører daginstitutionsprojekter besluttet i budget 2014. Puljen er placeret under ØU og overgår fra 1. januar 2016 til Byggeri København.
Af anlægsbevillingen på 34,5 mio. kr. til Rymarksvej 131 finansieres 0,75 mio. kr. af ØU-puljen til dækning af ekstraordinære udgifter. Udgifterne vedrører ekstraudgifter til fundering. De geotekniske undersøgelser viser, at der er behov for ekstra fundering på Rymarksvej 131.
Bevillingen finansieres dermed således:
Finansiering |
Beløb (1.000 kr. 2015 p/l) |
Overførselssagen 2013-14 |
21.273 |
Budget 2014 |
12.467 |
ØU pulje til ekstraordinære udgifter mv. (Budget 2014). Puljemidlerne overgår i 2016 til Byggeri København |
750 |
Bevilling i alt |
34.490 |
Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 1.
Benchmark
Pris pr. gruppe kan opgøres til 4,9 mio. kr. Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution på mellem 5 og 10 grupper er 4,4 mio. kr. pr. gruppe, og gruppeprisen ligger derfor 9 % over nøgletallet. Den højere gruppepris end en almindelig 7 gruppers daginstitution skyldes, at projektet blev opstartet med en gruppepris for en 5 gruppers institution og efterfølgende udvidet til en 7 gruppers institution. Grupperne er således budgetfastsat ad to omgange ud fra nøgletal for nye grupper. Hvis de sidste to grupper var blevet opført som tilbygning til de 5 grupper, ville anlægsprisen have været højere.
Driftsøkonomi
De samlede årlige driftsudgifter for de nye grupper, ekskl. husleje, forventes at blive 10.984.184 kr., svarende til 71.326 kr. pr. børnehaveplads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift ekskl. husleje have været 11.210.765 kr. Det svarer til 72.797 kr. pr. plads. Driftsudgiften for Ryvang 2 er marginalt lavere end gennemsnittet på trods af, at Ryvang 2 tillige får udflytterkompensation. Hertil kommer udgifter til kørsel af i alt 175 børn i 4 busser, der vurderes at udgøre 3 mio. kr. pr. år.
Videre proces
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde