Mødedato: 07.09.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Evaluering af sommerlukket 2011

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til forslag om justeringer i ordningen om sommerlukket i 0- 9 års institutioner.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender de foreslåede justeringer af ordningen med sommerlukket i uge 29 og 30 i 0-9 års institutionerne.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 12. januar 2011, at der skulle gennemføres en evaluering af, hvordan sommerlukningen i 2011 var forløbet. I evalueringen skulle det undersøges, hvilke justeringer, der kunne foretages fremadrettet. Særligt ønskede BUU fokus på fristen for forældrenes tilbagemelding for deres ferieafholdelse.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennemført en evaluering af sommerlukket, der indeholder en fremmøderegistrering i alle institutioner 0-9 år i ugerne 28-31 (bilag 1), samt en kvalitativ erfaringsopsamling blandt ledere og forældre (bilag 2).

 

Forslag til justeringer af sommerlukket fremover

Både ledere og forældre beskriver en række udfordringer forbundet med de to ugers sommerlukning. Forvaltningen anbefaler derfor følgende justeringer af ordningen med sommerlukket i uge 29 og 30:

 

-          Ledernes gode erfaringer med blandt andet indskrivning, økonomi og forældresamarbejdet indsamles, og de gode eksempler og konkrete anvisninger samles i et notat, der formidles til alle ledere.

 

-          For at sikre den bedst mulige indskrivning (oplevelsen af mange nye børn i uge 31 samt tomme pladser i institutionerne) kortlægges mulighederne for at ændre i indskrivningsprocedurerne i sommerperioden. Det skal resultere i en skriftlig procedure for indskrivning omkring sommerlukket og en tilhørende vejledning til institutionerne.

 

-          Der iværksættes en tydelig og målrettet kommunikationsindsats over for forældrene, som betoner forældrenes rettigheder samt konsekvenser for personalet af en for sen planlægning af ferieperioden. Ligeledes skal institutionerne kende og anvende skabelonerne til forældrebreve og tilbagemeldingsbreve.

 

-          Det foreslås ligeledes, at den allerede eksisterende vejledning om lukkedage revideres med henblik på at tydeliggøre mulighederne for at udnytte klynge- og netværksstrukturen i forbindelse med sommerlukket, herunder hvor besparelsespotentialet ligger, samt giver inspiration til den gode forældredialog.

 

-          I vejledningen understreges kravet om alderssvarende faciliteter, der skal være til stede i de alternative pasningstilbud med særligt henblik på at sikre vuggestuebørnene et ordentligt alternativt pasningstilbud.  Tilsvarende skal kravet om en ”kendt voksen” i de alternative tilbud understreges.

 

Fremmøderegistreringen

Fremmøderegistreringen viser, at der i uge 29 og 30 har været et lavt fremmøde i det alternative pasningstilbud. I uge 29 mødte 5,8 % af børnene frem og i uge 30 mødte 4,2 % af børnene frem. Fremmøderegistreringen bekræfter ledernes opfattelse af, at et stort antal forældre havde angivet, at de havde behov for pasning i uge 29 og 30, men at kun en lille del af de tilmeldte – 35,4 % i uge 29 og 51,5 % i uge 30 – mødte frem.

 

Der har – både i fokusgruppeinterviewene og generelt - været fokus på hvad sommerlukningen har betydet for fremmødet i de to omkringliggende uger. Da personalet har krav på 3 ugers sammenhængende ferie, har der været bekymring for, om man har kunnet bemande tilstrækkeligt uge 28 og 31. Ydermere er der blevet peget på, at forældrene nu kun holder de to ugers ferie, mod tidligere 3 ugers sammenhængende ferie, og dette ville således resultere i et højere fremmøde i uge 28 og 31.

 

Fremmøderegistreringen viser at fremmødeprocenten i uge 28 og 31 henholdsvis var 46,4 % for uge 28 og 52,5 % for uge 31. Det vil sige at omkring halvdelen af børnene mødte frem. Dette vurderes til at være normalt fremmøde i en ferieperiode, og det kan altså ikke umiddelbart konstateres et usædvanligt højt fremmøde.

 

Resume af erfaringsopsamlingen – den kvalitative del

En del af de interviewede har peget på, at forældre og personale har oplevet det som en udfordring at skulle planlægge og afholde sommerlukket for første gang. Samtidig er der dog enighed om, at opgaven til næste år på mange punkter vil være lettere, og at en del af ”begyndervanskelighederne” kan imødekommes fremover. Nedenfor skitseres i hovedtræk de tilbagemeldinger, der er fremkommet i forbindelse med den kvalitative erfaringsopsamling.

 

-          I nogle klynger har der været afholdt pædagogiske aktiviteter på tværs af klyngen, hvilket har givet bedre samarbejde i klyngen. Ligeledes peger nogle forældre på, at sommerlukningen har været et konkret samarbejde mellem klyngerne, der har betydet øget kendskab til hinanden på tværs. Der er ligeledes blandt klyngelederne bred enighed om, at sommerlukningen har været et godt udgangspunkt for at arbejde sammen i klyngen, idet det har skabt muligheden for at drøfte samarbejde, værdier og kulturer på tværs i klyngen.

 

-          Flere forældre havde oplevet, at det alternative pasningstilbud generelt fungerede godt. For de større børn havde det været en god oplevelse, som har givet børnene et bedre kendskab til naboinstitutionerne, som man gerne vil bygge videre på.

 

-          Forældrene peger på, at det kan være vanskeligt at melde sin ferie ind allerede i løbet af marts måned. Flere har derfor helgarderet sig og meldt ind, at de havde et behov for pasning, selvom de ikke var sikre på, at det ville være tilfældet. For nogle ledere var planlægningen af personalets ferie lettere end tidligere, da der kun var to uger at vælge mellem. Derimod peger alle lederne på, at personalet er utilfredse med den begrænsning i forhold til fleksibel ferieafholdelse, som sommerlukket giver.

 

-          Forældrene nævner, at kommunikationen fra institutionerne til forældrene omkring sommerlukket har været for spredt og i visse tilfælde har båret præg af modstand mod beslutningen om sommerlukningen.

 

-          De børn der tidligere blev kørt ind hen over hele sommerperioden, har nu samlet sig i uge 31. Det kan give en svær start for både børn, forældre og personale, hvorfor der er et ønske om, at der skal ses på indskrivningsproceduren.

 

-          Det har været særligt svært for forældrene til vuggestuebørn at acceptere tilbuddet om alternativ pasning i en anden institution end deres egen. Der hvor forældre til vuggestuebørn har oplevet, at det alternative pasningstilbud har fungeret godt, har blandt andet været der, hvor der har været kendte voksne til stede. Forvaltningen foreslår, at kravet om 'kendt voksen' understreges i vejledningen, samt at der arbejdes med at udnytte klynge- og netværksstrukturen, så det i videst muligt omfang er vuggestuedelen, der fremover holder åbent som alternativt pasningstilbud.

 

-          Lederne peger derudover på, at hvor man normalt benytter hele sommerferieperioden til at nå de ting, man normalt ikke når i hverdagen (hovedrengøring, flere ture ud af huset eller lignende), har nogle oplevet færre muligheder for dette, idet langt de fleste børn holdt ferie samlet i de to uger.

 

Økonomi

Børne- og Ungdomsudvalget behandlede den 1. september 2010 den samlede besparelse på lukkedage, hvor det fremgik, at besparelsen på sommerlukket var beregnet ud fra en forventning om, at der reelt vil være flere fridage pr. barn, og en deraf bedre udnyttelse af personaleressourcer. Besparelsen er udmøntet gennem en reduktion i det samlede årsbudget pr. institution, og udgør for en gennemsnitsinstitution 21.288 kr.


Besparelsen er beregnet ud fra, at fremmødet af børn ville falde med 20 procentpoint i de to uger. På ovenstående baggrund kan det konkluderes, at forudsætningen for besparelsen er opfyldt.

Der er ingen yderligere økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Børne- og Ungdomsforvaltningen implementerer de foreslåede justeringer af ordningen.

Justeringerne træder i kraft og meldes ud til institutionerne senest ultimo november, således at institutionerne kan nå at tage højde for dette til næste års planlægning af sommerlukket.

                               Else Sommer                             /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning, idet udvalget ønsker at sommerlukningen evalueres igen i 2012 og at udvalget får forelagt evalueringsdesignet:

For stemte 7 medlemmer: A, B og F
Imod stemte: ingen
1 medlem undlod at stemme: V.

Cecilia Lonning (V) havde følgende protokolbemærkning: "Venstre synes fortsat, at sommerlukningen er ærgerlig og uhensigtsmæssig. Vi undlader derfor at stemme for de foreslåede justeringer og understreger, at vi ikke ønsker, at forældre med børn, der starter i uge 31, bliver dårligere stillet end forældre, hvis børn starter på andre tidspunkter af året."

Til top