Mødedato: 07.09.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Revision af budgetmodel på specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper

Se alle bilag

Revision af den eksisterende budgetmodel for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper med fokus på at harmonisere enhedspriser for institutioner med samme type børn samt omfordeling på tværs af tilbud for at sikre sammenhæng mellem støttebehov og ressourcetildeling.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at udvalget godkender, at forslag til revideret budgetmodel for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper sendes i høring.

 

Problemstilling

Som led i specialreform version 2.0 foreslås en revision af den eksisterende budgetmodel for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper. Budgetmodellen giver hver institution en fast institutionsbevilling og en række børnetalsafhængige bevillinger udmålt efter antallet af børn, åbningstid og støttebehov (pladspriser).

Revisionen ændrer ikke på principperne i modellen, men vedrører udelukkende en harmonisering af de pladspriser, som modellen tildeler budget på baggrund af.

Budgetmodellerne for specialfritidshjem/KKFO’er, specialklubber og basisgrupper har ikke været revideret i en længere årrække.

Løbende fremskrivninger og historiske særforhold, hvis oprindelse ikke længere er kendt betyder, at fritidshjemsbørn med samme behov (belastningsgrad) tildeles forskellige bevillinger (pladspriser).

Klubbørn modtager desuden væsentligt færre midler end fritidshjemsbørn, selvom behovet hos klubbørnene minder meget om behovet hos fritidshjemsbørnene. Derudover er der meget stor forskel på bevillingerne blandt de forskellige klubber, hvilket blandt andet kan forklares med forskellige tildelingsmetoder i tidligere forvaltninger (FAF/UUF) samt andre historiske forhold.

Basisgrupperne får, på trods af en børnesammensætning med et ensartet behov, også forskellige bevillinger, hvorfor der også her er behov for en harmonisering.

 

Løsning

På baggrund af ovenstående foreslås det som del af Specialreform version 2.0, at der indføres en ny pladsprisstruktur for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper, hvilket skal sikre en større gennemsigtighed, ensartethed og retfærdighed i budgettildelingen. Formålet er således at:

· der skal være mere entydig sammenhæng mellem barnets behov og den støtte, som barnet møder i sit fritidstilbud

· ressourcefordelingen mellem de forskellige typer specialtilbud er hensigtsmæssigt indrettet

· øge gennemskueligheden og ensartetheden i budgetmodellerne

Harmoniseringen af pladspriserne sker med udgangspunkt i en ny kategorisering, hvor børnene fremover inddeles i kategorier, der tager udgangspunkt i en faglig vurdering af børnegruppens funktionsniveau og dermed behov for støtte. Hver kategori tildeles én fælles sats, således at kategoriseringen er et udtryk for et gennemsnitligt ressourcebehov, der beror på en faglig vurdering. Hvilke institutioner der indgår i de nye kategorier fremgår af bilag 1.

Som anbefalet i Specialreform version 2.0 suppleres harmoniseringen af satserne desuden af en omfordeling af ressourcer fra de øvrige fritidstilbud til niveau 2 fritidshjemmene (kategori 1), på linje med udviklingen i den reviderede budgetmodel for specialskoler og -klasserækker.

Udover en generel harmonisering af pladspriserne, har det yderligere været en prioritet at få reduceret antallet af særbevillinger, kompensationsordninger, konkret løn til ledelse og puljer i den nye model, for på denne måde at ensarte enhedspriserne. Desuden harmoniseres afregningsreglerne også.

I arbejdet med at skabe sammenhæng mellem belastningsgrader og pladspriser har det med tydelighed vist sig, at klubområdet har været underfinansieret set i sammenhæng med fritidstilbuddene. På baggrund af dette foreslås en omprioritering af ressourcer fra fritidstilbuddene til klubområdet. Det har i den forbindelse været særlig relevant at harmonisere Lavuks bevilling med resten af Københavns Kommunes 6-18 års specialinstitutioner.

Revisionen af modellen uddybes i bilag 1. Da ændringerne vil have økonomisk betydning for de enkelte institutioner, anbefales det, at de foreslåede ændringer sendes i høring.

 

Økonomi

Bilag 1 giver et overblik over de økonomiske konsekvenser for de enkelte institutioner. Den reviderede budgetmodel er et 0-sumsspil, hvor bevillingen til institutionerne omfordeles uden besparelser.

Konsekvenserne af harmoniseringerne i den reviderede model er, at nogle institutioner får en mindre bevilling, mens andre institutioner får en større bevilling. For at give institutionerne mulighed for at tilpasse sig den nye økonomiske situation, foreslås en indfasningsperiode på to år, hvor institutionerne ikke kan miste mere end 5 % af deres bevilling pr. år i 2012 og 2013. Dette bevirker at konsekvenserne af den reviderede model først er fuldt indfasede i 2014. De bevillingsmæssige konsekvenser for institutionerne kan ses i bilag 1, hvor den nye model også er beskrevet nærmere.

Videre proces

Der er i maj og juli 2011 afholdt to dialogmøder med deltagelse af samtlige specialfritidshjem/kkfo’er og -klubber, hvor de planlagte ændringer er blevet præsenteret. Tilbagemeldingerne fra disse møder er, i de tilfælde hvor det har været muligt, indarbejdet i den reviderede model.

Hvis udvalget godkender indstillingen sendes forslaget i 6 ugers høring fra den 8. september hos de faglige organisationer, handicaprådet, specialinstitutioner og institutioner med basisgrupper og Det fællespædagogiske Råd.

Det endelige forslag til revision af budgetmodel for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper vil blive forelagt udvalget på mødet den 23. november 2011.

Hvis den endelige model godkendes i BUU, udmeldes det reviderede budget til institutionerne med virkning fra 2012.

 

         Else Sommer

                                                                  /                    Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top