Mødedato: 07.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Fornyet fokus på indsatser mod mobning

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag om en styrket indsats mod mobning, forslag til en standardantimobbestrategi for skolerne samt håndtering af klager over mobning.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag til antimobbestrategi i bilag 1 godkendes og gælder for skoler, der ikke har vedtaget en antimobbestrategi, som omfatter tiltag mod digital mobning

  2. at forvaltningen udarbejder et budgetnotat om styrkelse af indsatsen mod mobning til budgetforhandlingerne for 2018 

  3. at forvaltningen etablerer en central indgang til indgivelse af klager over mobning  

Problemstilling

Udvalget (BUU) har i forbindelse med en temadrøftelse om status på mobbepolitiker i folkeskoleskolerne til BUU-mødet den 29.3.17 bedt forvaltningen om forslag til, hvorledes indsatsen mod mobning kan styrkes, herunder i forhold til digital mobning. Temadrøftelsen blev afholdt på baggrund af et medlemsforslag herom stillet af Socialdemokratiet og Enhedslisten på mødet den 1.2.17. I foråret har Folketinget desuden vedtaget, at alle skoler fra august 2017 skal have en antimobbestrategi, som forholder sig til digital mobning, ligesom  skolerne skal udarbejde en handleplan, hvis der konstateres problemer med mobning på skolen. Endelig er der nye nationale regler om klager over mobning. 

Løsning

Antimobbestrategi

BUU har i 2008 vedtaget, at alle skoler skal have en antimobbestrategi. Den seneste opgørelse viser, at alle københavnske almene folkeskoler har en antimobbestrategi (5 skoler er i gang med at revidere), hvoraf de 9 omfatter indsatser mod digital mobning. Kommunen er forpligtet til at have en antimobbestrategi, som skal benyttes i de tilfælde, hvor en skole ikke har udarbejdet én. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til en antimobbestrategi. Det er udarbejdet med udgangspunkt i Red Barnets skabelon og med inspiration fra Hanssteds Skoles antimobbestrategi, som BUU blev præsenteret for  på mødet den 29.3.17. Desuden er strategien suppleret med indsatser, der styrker elevernes digitale dannelse og med input fra relevante aktører, herunder Københavns Fælleselevråd (KFE) og førende forskere på området. I strategien er der eksempler på materialer fra relevante organisationer, der kan bruges i arbejdet. 

Forslag til styrkelse af indsatsen mod mobning

Indsatsen mod mobning er væsentlig og kan fremmes ved målrettede indsatser og bør  understøttes af et kontinuerligt fokus på elevernes almene trivsel i form af trygge rammer og godt læringsmiljø, som skabes via klasseledelse og undervisere med relationskompetence. Et væsentligt element til at understøtte læringsmiljøet er et velfungerende ressourcecenter og support via kompetencecentre indenfor inkluderende læringsmiljøer og udsatte børn. Forvaltningen har været i kontakt med Red Barnet og Børns Vilkår, der er i gang med at udarbejde et samlet overblik over redskaber målrettet lærere, forældre, skolebestyrelser, elever og skoleledelse, og som skolerne vil få til inspiration. Det kan især hjælpe skolerne ift. mellemtrinnet og udskoling samt skoler med mange risikoudsatte elever i form af bl.a. socialt udsatte familier, tosprogede elever og elever med et groft og nedværdigende sprog, som de faglige organisationer og KFE har peget på, at der er behov for. Se også bilag 2 om Børns Vilkårs arbejde med mobning. 

Skolerne har allerede i dag fokus på mere inkluderende læringsmiljøer, bedre trivsel, klasseledelse og imødegåelse af mobning. Arbejdet med trivsel, herunder indsatser mod mobning, indgår i opfølgningen på kvalitetsrapporterne og i kvalitets- og supportsamtalerne. Skolelederens kontrakt er desuden knyttet op på skolens resultater, herunder resultater af trivselsmålingerne. Flere af skolerne på faglig handlingsplan har som led i deres tiltag sat fokus på styrket trivsel, indsatser mod mobning og øget inklusion. Der gøres allerede i dag et godt arbejde på skolerne, blandt andet i samarbejde med Maryfonden og med Center for Digital Dannelse samt i SSP- og Åben Skole regi, jf. notat til temadrøftelsen om mobning på mødet den 29.3.2017.

Øvrige forslag, som udvalget kan beslutte for at styrke indsatsen mod mobningen, kunne være:

Indsats

Økonomi

Inddragelse af kommende Ungeråd i arbejdet med antimobning og trivsel på skolerne

Kan foregå indenfor rammen.

En ekstraordinær temadag for trivsel for elevrådene i samarbejde med KFE for at styrke elevernes arbejde mod mobning

Kan foregå indenfor rammen.

Skolebestyrelserne reviderer skolernes antimobbestrategi hver 4. år og drøfter trivslen på skolen årligt i forbindelse med resultaterne af trivselsmålingerne

Kan foregå indenfor rammen.

Materiale om antimobbestrategier til skolebestyrelserne

Kan foregå indenfor rammen.

Praksisnær kompetenceudvikling til skoler og fritidsinstitutioner i regi af Stærkt Samarbejde. Forslaget skal styrke arbejdet med antimobbestrategier, handleplaner og elevinvolvering

750.000 kr.  

Understøttelse af netværk for AKT-vejledere/inklusionspædagoger i alle områder

300.000 kr.

Faglige konferencer på områdeniveau om mobning mhp. vidensløft 

5 * 50.000 = 250.000 kr.

Forløb med konfliktmæglere i skolerne og medborgerskab i regi af Åben Skole

Forløb med konfliktmæglere kan udarbejdes i forskellige økonomiske versioner. Der har tidligere været afsat 2,1 -5 mio/år til konflikthåndtering på alle skoler. Yderligere forløb med medborgerskab vurderes til at koste ml. 500.000 kr./år for alle skoler.

BUU følger op indsatsen mod mobning i sammenhæng med drøftelse af resultaterne af trivselsmålingerne

Kan foregå indenfor rammen.

Økonomien i ovenstående forslag bygger på et skøn, og vil blive kvalitetssikret i et budgetnotat.

Forvaltningen vil i øvrigt arbejde for, at eleverne spørges om digital mobning i tilknytning til den årlige nationale trivselsmåling, som flere af de adspurgte aktører har nævnt mangler i den nationale trivselsundersøgelse.

Brugerinddragelse

Forældreorganisationerne, eleverne, de faglige organisationer, skoleledere og førende mobbeforskere har været inddraget i forslaget om fornyede indsatser mod mobning. Aktørernes perspektiver er inddraget i forslagene og i antimobbestrategien. Se også bilag 3.

Kommunal klageadgang

Med den nye lov genindføres adgangen for kommunalbestyrelsen til at behandle skolelederens konkrete beslutninger om eleverne for så vidt angår konkrete tilfælde af mobning.  En klageinstans skal vurdere, om skolelederen har gjort tilstrækkeligt i forhold til den konkrete udfordring og om de formelle regler om bl.a. en antimobbestrategi og en handleplan er overholdt. Forvaltningen foreslår, at der klages til en central indgang i forvaltningen, som kan oparbejde faglig viden om emnet og som tager stilling til klagen og videresender den til Dansk Center for Undervisningsmiljø, hvis klagen ikke imødekommes på alle punkter. En central indgang i forvaltningen sikrer også, at dem, som behandler klager, ikke er for tæt på skolerne, hvilket forældreorganisationerne har peget på.

Undervisningsministeriet har orienteret om, at der kommer en bekendtgørelse vedrørende klageadgang, der primært vil behandle frister og procedure for klager.

Økonomi

Hvis det ønskes, udarbejder forvaltningen et budgetnotat med forslag til en styrket indsats mod mobning, som partierne i givet fald kan rejse politisk i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018. Merudgifterne som følge af den nye lovgivning skal drøftes mellem kommunerne og staten.

Videre proces

Hvis BUU vedtager standardantimobbestrategien, udsendes strategien straks til skolerne.

Tobias Børner Stax                                /Mette Seneca Kløve

Beslutning

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

"At bullit 2 på standardantimobbestrategiens første side (indstillingens bilag 1) deles i to følgende bullits: a) "alle børn skal have en hverdag med sammenhold og fællesskab" og b) "alle børn skal mødes med respekt"".

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 5 medlemmer: A, F og Ø.

Imod stemte 4 medlemmer: B, C og V.

1 medlem undlod at stemme: O.

Med denne ændring blev indstillingens 1. at-punkt godkendt, idet udvalget herudover ønskede at forvaltningen indarbejder en række mindre redaktionelle ændringer i standardantimobbestrategien.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt, idet udvalget havde en række ønsker til indholdet af budgetnotatet.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

F stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

"At forvaltningen indsamler og deler viden om god praksis på skole- og fritidsinstitutionsområdet".

Forslaget blev godkendt af et enigt udvalg.

Til top